fb
Damespraatjes Damespraatjes

Haartjes rond je tepels: epileren of scheren?

haartjes tepels epileren

Praten over haargroei rond je borsten lijkt een taboe te zijn. Misschien omdat borsten worden gezien als een van de meest vrouwelijke gedeeltes van het lichaam. En daar wil je eigenlijk geen haren op hebben. Maar bij vrijwel iedere vrouw groeien er rond de tepels een paar haartjes. Zelf ontdek ik er zo nu en dan ook één en scheer ‘m dan weg als ik onder de douche sta. Maar is dat wel goed?

De haartjes ontstaan vanuit de vetkliertjes rond de tepelhof en maken gewoon deel uit van de normale haarverdeling over het gehele lichaam. Soms kan er sprake zijn van een tijdelijke hormonale disbalans bijvoorbeeld tijdens de puberteit, een zwangerschap of in de overgang. Heb je structureel last van overbehaarde tepelhoven en ook op andere lichaamsdelen? Dan kan het zijn dat je last hebt van hirsutisme, ga in dat geval zeker even bij de huisarts langs.

Wil je de haartjes rond je tepels verwijderen, dan heb je meerdere mogelijkheden.

1. Scheren. Dat kun je beter niet doen, las ik in een interview dat Margriet had met Dermatoloog Antoni Gostynski van het Maastricht UMC+.  Je borsten zijn best kwetsbaar en door scheren loop je kans op kleine snijwondjes. En je loopt het risico dat zo’n afgesneden haartje enthousiast gaat ingroeien, met alle gevolgen van dien.

2. Epileren. Trek je het hele haartje weg met een pincet, dan groeit het wat minder snel terug dan met scheren. Houd de huid strak zodat het verwijderen bijna geen pijn doet.

3. Ontharingscrème. Op zich wel een handig manier om van je haartjes af te komen. Maar het gebied rond de tepels kan gevoelig zijn en kwetsbaar voor irritatie!

4. Intense Pulsed Light (IPL). De methode werkt met name bij donkere, zwarte haren, dus ook op donkere zwarte haartjes rond de tepels. Vaak heb je 6 tot 10  behandelingen nodig om blijvend van de haartjes rond je tepels verlost te zijn. Bij deze methode wordt er heel krachtig licht uitgezonden op meerdere golflengtes. De haarzakjes waaruit de haren groeien worden beschadigd. Daarna ben je er wel van af!

5. Laserbehandeling. Net als bij IPL wordt er met licht gewerkt, maar in het geval van de laser in één krachtige straal van één golflengte. Daardoor zijn er minder behandelingen nodig om definitief van de haargroei rond je tepels verlost te zijn. Deze methode is wel wat pijnlijker en duurder dan IPL.

Welke methode spreekt jou het meest aan? Veel vrouwen hebben last van een enkel haartje, zoals ik, dan ga je vermoedelijk geen dure laserbehandeling laten doen. In het vervolg gebruik ik mijn pincetje om haartjes weg te halen. En jij? Hoe ga jij het doen? Laat het ons weten in de comments onder dit artikel. Vinden we leuk :-).

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook