fb

Haal ik vitamine B12 enkel uit dierlijke producten?

Vitamine B12 staat erom bekend dat het enkel uit dierlijke producten gehaald kan worden. Daarom wordt ook aan vegetariërs en – vooral – veganisten aangeraden om goed extra alert te zijn op genoeg vitamine B12-inname. Maar zit de vitamine ook enkel in dierlijke producten? Tijd voor wat onderzoek!

Wat is vitamine B12?

Voordat we dieper induiken op de inname van vitamine B12, is het misschien goed om jouw geheugen weer wat op te frissen over B12: wat is het ook alweer precies en wat doet het? Vitamine B12 is om te beginnen het bekendste lid van het zogenoemde vitamine B-complex. Vitamine B12 oefent op meerdere vlakken invloed uit op het menselijke lichaam en de gemoedstoestand. Zo is vitamine B12 voor een groot deel belangrijk voor:

  • de energiehuishouding van het lichaam
  • de strijd tegen vermoeidheid
  • het versterken van de menselijke gemoedstoestand
  • hulp bij geheugen- en concentratieproblemen
  • een goede weerstand.

Dit komt door de essentiële rol die vitamine B12 inneemt bij de productie van rode bloedcellen. Deze specifieke bloedcellen vervoeren het zuurstof in ons lichaam.

Waar zit B12 in?

Zoals gezegd staat vitamine B12 bekend om het feit dat het enkel uit dierlijke producten te halen valt. Dat is voor een groot deel op waarheid berust. In tegenstelling tot andere B vitamines, zit vitamine B12 niet in granen of noten. Wel zit het in bijvoorbeeld vlees en vleeswaren voor op brood, of in bijvoorbeeld melk, melkproducten en eieren. Vegetariërs en vooral veganisten moeten dus extra opletten op hun vitamine B12-gehalte, want die eten deze producten niet. Nu is er voor hen gelukkig ook nog wat goed nieuws.

Vitamine B12 in groente en fruit?

Vitamine B12 zit namelijk ook in groenten, maar dit klinkt helaas hoopvoller dan het daadwerkelijk is. Het gaat hier namelijk om hele kleine hoeveelheden en in ontzettend specifieke groenten. Zo zit er in zeewier en algen een kleine hoeveelheid vitamine B12. Opmerkelijk genoeg zouden frambozen ook vitamine B12 bevatten, maar dit is nooit wetenschappelijk bewezen. Hierbij geldt daarbij ook nog eens dat een groot deel van de vitamine niet actief is en het lichaam deze dus niet goed opneemt. Veganisten en vegetariërs moeten daarom volgens huisartsen in veel gevallen vitamines kopen en dan in het bijzonder vitamine B12 supplementen.

Is jouw dieet gevoelig voor een vitamine B12-tekort? Houd dit dan dus heel goed in de gaten. Gelukkig liggen er tal van oplossingen voor je klaar.

 

Reageer ook