fb
Damespraatjes Damespraatjes

Grotere kans voor vrouwen op overgewicht bij gebruik astmapuffer

Drie weken geleden was ik flink verkouden en nam me voor om wat minder hard te trainen dan anders. Per week fiets ik een paar honderd kilometer en probeer daarnaast de sportschool 2 keer te bezoeken. Door die zware verkoudheid moest ik het echt even rustiger aandoen. En wat gebeurde er? Ik kwam getverderrie 2 kilo aan! Al die in maanden weggefietste kilo’s zaten er in 2 weken gewoon weer aan. Ik baalde als een stekker!

Relatie overgewicht en astmapuffers

Gelukkig ben ik nu weer in orde en cross ik inmiddels heel Nederland weer door op mijn fietsje en ben ik hard op weg om die 2 kilootjes weg te trappen. Nu las ik gisteren een artikel op De kennis van nu dat er een verband is gevonden tussen het gebruik van astmapuffers en overgewicht. Het was mij wel opgevallen dat sommige mensen die ziek zijn overgewicht hebben, maar ik dacht dat dat kwam omdat zij misschien niet kunnen sporten omdat ze zich altijd slecht voelen. Ik had in die 2 weken wel even ervaren dat je lichaam er echt niet op zit te wachten om veel te doen als je je de longen uit het lijf hoest.

Hoe zit dat dan?

Onderzoek van het Erasmus MC heeft uitgewezen dat er een verband is tussen het gebruik van astmapuffertjes met corticosteroïden en obesitas. Met name vrouwen hebben hier last van. De resultaten van de Rotterdamse onderzoekers werden onlangs gepresenteerd op een congres in Orlando, VS.

Het gebruik van corticosteroïden via pillen of injecties kan gewichtstoename veroorzaken.  Ze zijn bedoeld om  het immuunsysteem te onderdrukken en ontstekingen te remmen. Door het systematisch toedienen van deze stoffen raakt het lichaam in een soort van stress en beïnvloedt de stofwisseling. Tot nu toe was er geen verband gelegd tussen overgewicht en het gebruik van astmapuffers en bijvoorbeeld oog- en neusdruppels.

Vermoedelijk wel in de bloedbaan

Bij het plaatselijk toedienen van corticosteroïden zouden de stoffen niet in de bloedbaan komen, waardoor overgewicht uit zou blijven. Het onderzoek van Van Rossum en arts-onderzoeker Mesut Savas van het Eramus MC geeft reden om aan deze opvatting te twijfelen. ‘De aanwijzingen stapelen zich op dat die middelen toch in de bloedbaan terechtkomen en de hormoonhuishouding beïnvloeden,’ zegt Van Rossum.

Dikmaker: vooral voor vrouwen!

Van Rossum heeft een grotere studie opgezet onder 140.000 Nederlanders die deelnemen aan het Lifelines bevolkingsonderzoek. Op het congres in Orlando werd hierover gesproken alhoewel de resultaten zijn nog niet gepubliceerd in een vakblad.  Maar vooralsnog lijkt het er sterk op dat er een verband tussen met name puffertjes en obesitas. Vooral vrouwen hebben hier last van.

Vrouwen hebben 1 bmi meer bij gebruik pufjes

Uit het onderzoek van Smulders blijkt dat vrouwen die de pufjes gebruiken een iets hogere bmi hebben. Het gaat om ongeveer 1 punt en dat is niet schrikbarend. Dat leidt niet tot tientallen kilo’s overgewicht. Maar deze vrouwen hebben wel een grote buikomvang, namelijk 2,5 centimeter. En dat buikvet is gevaarlijk omdat dat weer leidt tot een hogere bloeddruk, hoger cholesterolgehalte en hierdoor meer kans op diabetes en hart-en vaatziekten.

Waarom hebben vrouwen meer kans om dik te worden van die pufjes?

Je zult het niet geloven, maar onder andere omdat ze veel trouwer hun medicijnen nemen dan mannen! Maar er is vermoedelijk ook sprake van dat het een hormonale oorzaak heeft. De corticosteroiden hebben een wisselwerking met de vrouwelijke hormonen. Ze zorgen trouwens ook voor meer snacktrek.

Gebruik je naast een puffer ook een neusspray tegen bijvoorbeeld hooikoorts,  dan is de kans op overgewicht nog groter.

Moet je nu stoppen met je puffers?

Nee, zeker niet doen, want je kunt dan juist zieker worden. Maar het is wel belangrijk om op je gewicht te letten. Heb je hier moeite mee en kom je toch enorm aan? Overleg dan met je huisarts. Die kan je hier mogelijk bij adviseren of doorverwijzen naar een diëtiste.

Gebruik jij een puffer en heb je overgewicht?

Heb jij overgewicht en gebruik je een puffer? Je kunt een bericht in de comments onder dit artikel achterlaten. We zijn heel benieuwd naar jullie ervaringen.

 

 

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook