fb
Damespraatjes Damespraatjes

Grote aankoop doen? Alles wat je wilt weten over een persoonlijke lening

Je kent het wel: je droomt al jaren van die aanbouw, dakkapel of het goed aanpakken van je tuin, maar helaas heb je geen geld. Dus blijf je maar zitten zoals je erbij zit. Of misschien wil je wel een grotere auto kopen omdat je net een kindje hebt gekregen. Wat de situatie ook is, je hebt geld nodig en je hebt niet de tijd om ervoor te sparen. Nu kan je rood staan op je betaalrekening, een extra creditcard aanvragen of je hypotheek verhogen, maar daar betaal je veel rente over. Heb je wel eens gedacht aan een persoonlijke lening? Een korte uitleg wat het in houdt en wat het voor jou kan betekenen.

Wat is een persoonlijke lening?
Met een persoonlijke lening is het mogelijk om geld te lenen voor een eenmalige uitgave zoals een aanbouw of auto. Meestal wordt een persoonlijke lening of persoonlijk krediet geleend door een bank of een (online) kredietverstrekker. Je krijgt het geld van de lening in één keer over gemaakt zodat je meteen de aankoop kan doen. Vervolgens betaal je de lening maandelijks via een vast bedrag terug met een vast rentepercentage. Vanwege die vaste betalingstermijn heb je ook lagere rentetarieven.

Waar wordt een persoonlijke lening voor gebruikt?
Zoals de naam al een beetje prijs geeft wordt een persoonlijke lening gebruikt voor privé-uitgaven. Voor een nieuwe keuken, dakkapel, tuinrenovatie, auto of vakantiehuis. Voor zakelijk lenen zijn er andere mogelijkheden en voorwaarden. Denk eraan dat het gaat om een lening en dat je dus altijd geld betaalt om het geld überhaupt te kunnen lenen. Maak de afweging of hetgeen waarvoor je de lening wilt afsluiten ook echt noodzakelijk is en het waard is om extra geld voor te betalen. Onderzoek vervolgens goed de verschillende kredietverstrekkers voor je ermee in zee gaat.

Hoe krijg ik een persoonlijke lening?
Net als andere leningen krijg je een persoonlijke lening door een berekening van de leencapaciteit op basis van je inkomsten, vaste uitgaven en eventueel andere schulden. Per kredietverstrekker verschillen deze kwalificaties, maar de basisberekening is door de Vereniging van Financieringsondernemingen Nederland opgesteld. Als laatst wordt er een check bij Bureau KredietRegistratie in Tiel (BKR) uitgevoerd. Deze controle is belangrijk, zo checken ze of je nog andere financieringen hebt en of je die wel netjes betaalt.

Hoeveel kan ik lenen?
Dat is per situatie verschillend. Je kunt het makkelijk berekenen bij de verschillende partijen waar je persoonlijke leningen kunt afsluiten. Hiervoor heb je je inkomen, je woonlasten en eventuele andere betaalverplichtingen nodig. Ook spelen je burgerlijke staat en het soort woning wat je hebt een rol bij het bedrag dat je maximaal kunt lenen. Je kunt al een persoonlijke lening afsluiten vanaf 2500 euro. Afhankelijk van de geldverstrekker kan dit tot 75.000 euro en ligt de betalingstermijn tussen de 12 en 180 maanden. Tussendoor kan je vaak ook nog boetevrij aflossen.

Waar wil jij een lening voor afsluiten? Laat het ons weten, we zijn erg benieuwd!

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

1 reactie

Lening.com -

Goed artikel. Vooral het laatste punt over de persoonlijke gegevens die worden gecontroleerd wanneer je een lening wilt afsluiten. Gr. Felix

Reageer ook