fb
Damespraatjes Damespraatjes

Groentesap: gezond en lekker!

Heb jij ook zo’n moeite om voldoende groente te eten? Dan zijn groentesapjes echt iets voor jou! Ze zijn makkelijk, lekker en super gezond. Ontdek hier waarom groentesap zo gezond is.

Wat is het precies?

Groentesap is het pure vocht wat uit groente is geperst. Je drinkt het onverdund waardoor het hoog geconcentreerd is met vitaminen, mineralen, antioxidanten en spoorelementen.

Je kunt groentesap niet echt vergelijken met groene smoothies. Groene smoothies worden gemaakt door groente, fruit en water in de blender te vermalen. De vezels van de groente blijven dan behouden waardoor een smoothie vrij dik is. Groentesap wordt op een andere manier uit de groente gewonnen. Groente wordt in een slowjuicer gedaan. De slowjuicer perst langzaam maar met grote kracht al het vocht uit de groente. Je hebt dan een mooi vloeibaar sapje wat gemakkelijk te drinken is omdat het geen harde stukjes meer bevat.

Waarom is het zo gezond?

Groentesap is het geconcentreerde vocht van groente. In dit vocht zitten vrijwel alle voedingsstoffen. Omdat deze in vloeibare vorm de dunne darm bereiken kunnen alle vitaminen, mineralen, antioxidanten en spoorelementen goed door de darmwand geabsorbeerd worden. Als je groente eet dan blijft een deel van de voedingsstoffen verscholen tussen de vezels liggen waardoor je ze niet allemaal goed kan opnemen.

Voor het maken van één glas groentesap wordt gebruik gemaakt van 350 gram tot 400 gram groente. Door één glas groentesap te drinken krijg je ruimschoots de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid groente binnen. Het Voedingscentrum adviseert, in haar Schijf van Vijf, om dagelijks 250 gram groente te eten [bron]. De meeste Nederlanders halen deze 250 gram groente per dag niet. Dankzij groentesapjes kan je met speels gemak aan deze hoeveelheid komen.

Het Voedingscentrum adviseert in haar Schijf van Vijf ook om veel te variëren met groente. Dit doen ze natuurlijk niet zomaar. Iedere groentesoort heeft zo weer zijn eigen unieke samenstelling wat betreft vitaminen, mineralen, antioxidanten en spoorelementen. Door veel te variëren ben je ervan verzekerd dat je lichaam allerlei verschillende voedingsstoffen binnen krijgt zodat je geen tekorten krijgt.

Groentesapjes worden altijd gemaakt van verschillende soorten groenten. Het sap van verschillende groentesoorten wordt hiervoor met elkaar vermengt. Commerciële aanbieders van groentesappen gebruiken doorgaans 6 tot wel 12 soorten groenten per smaak. Daar komt nog bij dat ze vaak wel een 20-tal verschillende smaken in het assortiment hebben die elk uit verschillende groentesoorten bestaan. Door af te wisselen met de smaakjes krijg je de meest uiteenlopende groentesoorten binnen. Groentesoorten die je anders misschien maar zelden of nooit zou eten.

Bij het maken van hun groentesappen voegen de commerciële groentesap aanbieders er vaak nog een klein beetje vruchtensap aan toe. Vruchtensap is natuurlijk ook gezond maar het zorgt ook voor een zoetere smaak van je groentesapje. Zo is je sapje lekkerder om te drinken. Soms wordt er ook gebruik gemaakt van kruiden om het groentesapje op smaak te brengen. Bij het samenstellen van hun recepten zorgen commerciële groentesap aanbieders er natuurlijk ook altijd voor dat de groentesoorten goed samengaan, wat betreft smaak.

Groentesappen staan bekend om hun reinigende werking. Groente en met name de groene bladgroente is een goede bron van chlorofyl (bladgroen). Deze stof heeft een detox-werking en ondersteunt het lichaam bij het afvoeren van afvalstoffen. Wil je een detox kuur doen dan zal deze dan ook uit groentesapjes bestaan. Met een detox kuur drink je 3 dagen tot maximaal 14 dagen uitsluitend groentesapjes, water en kruidenthee. De lever heeft het dan minder zwaar met het verteren van koolhydraten en eiwitten. De levercapaciteit die dan vrij komt wordt door de lever gebruikt om de afvalstoffen af te voeren die zich in de loop der jaren zijn gaan opstapelen. Hier vindt je meer informatie over het reinigen van de lever met behulp van groentesapjes, mocht je er meer over willen weten.

Groentesap dankt een groot deel van haar gezonde eigenschappen aan de antioxidanten die ze bevatten. Antioxidanten vangen vrije radicalen af en helpen zo om inflammatie (laaggradige ontstekingen) tegen te gaan. Inflammatie ligt aan de basis van vele chronische ziekten zoals hart- en vaatziekten, diabetes type 2 en de ziekte van Alzheimer.

Zelf maken of kopen?

Als je aan de slag wilt met groentesap dan kom je voor de keuze te staan: zelf maken of kant-en-klaar kopen? Beide hebben zo hun voor- en nadelen.

Voor het maken van groentesap heb je een slowjuicer nodig. Dit zijn vrij kostbare apparaten. Voor een goede ben je al snel een paar honderd euro kwijt. Voordat je zo’n apparaat aanschaft is het raadzaam om groentesap eerst te proberen door eerst wat losse flesjes te bestellen. Als dit bevalt dan kan je eventueel overgaan tot de investering in een slowjuicer. Belangrijkste argumenten om zelf groentesap te gaan maken zijn kostenbesparing en je hebt 100% controle over de ingrediënten die je voor het maken van je sappen gebruikt.

Een bekend nadeel van zelf groentesap maken is het feit dat dit arbeidsintensief is. Je moet allereerst allerlei verschillende soorten groente in huis halen. De moeten vervolgens goed gewassen worden. Daarna moet het klein gesneden worden zodat het goed in de slowjuicer past en deze niet vastloopt. Ben je eenmaal klaar met het maken van de sappen dan komt eigenlijk pas de grootste klus. Het is vaak een hels karwei om de slowjuicer weer goed schoon te maken. De vezels van de groente zijn onder de grote kracht over tussen gekomen en moeten weer verwijderd en schoon gemaakt worden.

Bestel je kant-en-klare groentesapjes dan zal je wat meer geld kwijt zijn dan als je zelf groentesap maakt. Het groentesap bedrijf wil tenslotte ook wat verdienen en de bezorgdienst rijdt ook niet voor niets. Het voordeel is echter dat je er geen tijd aan kwijt bent en je veel kan variëren met smaken / groentesoorten. Je bent er ook van verzekerd dat de sapjes lekker zullen zijn, groentesap bedrijven besteden doorgaans veel aandacht aan hun receptuur.

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook