fb
Damespraatjes Damespraatjes

Heb je griep of is het wat anders? Doe de test!

Voel jij je al dagen lamlendig, maar loop je niet zo snel naar de dokter? Vaak voel je instinctief wel aan of het griep is of wat anders. Het aantal mensen in je omgeving dat grieperig is is vaak een indicatie, omdat griep behoorlijk besmettelijk kan zijn. Wij kwamen een aantal grieptesten tegen. Misschien leuk om één van die testen even te doen.

Belangrijk om te weten dat je griep hebt

Voor je omgeving is het heel fijn als je het virus niet verder verspreidt. Omdat het griepvirus zich graag verspreidt via besmette waterdruppels is het belangrijk om hygiënisch te zijn, zeker als je veel moet hoesten en niezen. Gebruik zoveel mogelijk papieren zakdoekjes en laat die niet te lang rondslingeren. Vermijd ook even lichamelijk contact en was vaker je handen.

Niet altijd onschuldig

Voor de meeste mensen is een griepje iets wat redelijk onschuldig is. Maar soms zijn er varianten die er behoorlijk inhakken zoals de Mexicaanse griep een paar jaar geleden. Voor de volgende groepen kan een griepje minder onschuldig zijn:

  • mensen van 50 jaar of ouder,
  • kleine kinderen
  • mensen met een verminderde weerstand lopen het risico longontsteking of andere bijkomende infecties te krijgen. Boven de 65 jaar zijn longontsteking en griep de vijfde doodsoorzaak.

Lees ook: hoe een eenvoudig griepje een longontsteking kan worden

Longontsteking en griep staan op de vijfde plek van doodsoorzaken bij mensen van 65 jaar en ouder.

De grieptestjes

Twijfel je over je gezondheid raadpleeg dan altijd een huisarts. De testjes hieronder geven een indicatie en kunnen nooit als “officiële” diagnose worden beschouwd.

  • Gezondheidsplein. Hier doe je eerst de vragen en per mail krijg je dan de diagnose
  • Dr. A. Vogel. Ook hier doe je de test en de diagnose krijg je per mail.

Reageer ook