fb
Damespraatjes Damespraatjes

Goede pannen zijn onmisbaar: 5 redenen

Goede pannen zijn onmisbaar: 5 redenen

Eten koken, we komen er geen van allen onderuit (tenzij je iedere dag uit eten gaat, of Thuisbezorgd laat aanrukken) en niet iedereen is er een groot fan van. Ik ben alles behalve een echte keukenprinses, maar een voedzame maaltijd op tafel zetten voor mijn gezin lukt gelukkig wel. Wij koken nog op gas, maar ik heb wel eens op inductie gekookt in een vakantiehuisje. Heerlijk vond ik dat (en ook eens stuk veiliger dan dat enge gas). Om fatsoenlijk te kunnen koken is er één ding dat absoluut belangrijk is: goede pannen! Een pannenset kopen is een investering, maar wel eentje waar je dus echt iets aan hebt. Ik geef je 5 redenen!

Gelijkmatige verdeling van warmte

Goede pannen (zoals BergHOFF pannen) zorgen voor een gelijkmatige verdeling van warmte tijdens het koken. Dit betekent dat het voedsel gelijkmatig wordt verwarmd. Dit zorgt voor een betere garing en daarnaast blijft de smaak ook beter behouden. Pannen van lage kwaliteit kunnen hotspots hebben, waardoor sommige delen van het voedsel verbranden en andere delen niet gaar zijn. Dit kan leiden tot een onsmakelijke maaltijd en verlies van voedingsstoffen. Ook kan bij een koekenpan met mindere kwaliteit de anti-aanbaklaag op een gegeven moment gaan bladderen en dat is natuurlijk niet gezond om binnen te krijgen.

Duurzamer

Pannen van hoge kwaliteit zijn vaak gemaakt van duurzame materialen zoals roestvrij staal, gietijzer of koper. Ze zijn bestand tegen corrosie en krassen en kunnen vaak jarenlang meegaan, mits ze goed worden onderhouden. Goede pannen zijn een investering die zich op de lange termijn uitbetaalt, omdat ze minder snel vervangen hoeven te worden. Daarnaast is het koken en bakken nou eenmaal een stuk leuker als de boel niet steeds aanbrandt, of niet door en door gaar wordt.

Goed schoon te maken

Goede pannen zijn meestal een stuk gemakkelijker schoon te maken (vaak kunnen ze in de vaatwasser, maar soms is het verstandiger om alles met de hand af te wassen). Pannen van lage kwaliteit houden veelal voedselresten vast (zeker als het aangebrand is bijvoorbeeld), waardoor het schoonmaken moeilijk en tijdrovend wordt. Pannen van hoge kwaliteit hebben vaak een anti-aanbaklaag welke voorkomt dat alles aan de pan blijft plakken.

Beter voor de gezondheid

Het koken met pannen van lage kwaliteit kan leiden tot verontreiniging van voedsel, met giftige stoffen zoals PFOA en PTFE, die worden gebruikt in goedkopere anti-aanbaklagen. Deze stoffen kunnen schadelijk zijn voor de gezondheid en het milieu. Pannen van hoge kwaliteit zijn meestal vrij van deze schadelijke stoffen en dragen dus bij aan een gezonde maaltijd.

Aantrekkelijke uitstraling

Als je investeert in pannen van kwaliteit, dan zien deze er vaak ook aantrekkelijk uit. Ze hebben een mooi ontwerp en vormgeving, waardoor ze een aanwinst zijn voor iedere keuken. Goede pannen zijn dus niet alleen functioneel, maar ook mooi om naar te kijken. Je hoeft je dus zeker niet te schamen als je eters over de vloer krijgt, die met je in gesprek gaan terwijl je staat te koken. Jij kunt zo trots als een pauw achter de piepers staan, wetende dat je ook nog eens alles bereidt in pannen die niet slecht zijn voor de gezondheid.

Afbeelding: Jason Briscoe – Unsplash

Meer te weten komen over de iconen in onze bovenste afbeelding? We vertellen je er graag alles over! 

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook