Je herkent ze vast wel die momenten dat je er niet toekomt tijd voor jezelf te nemen, omdat je kinderen, partner, vrienden of familie aandacht van je vragen. Dat een deadline roet in je agenda gooit of maakt dat je niet rustig kunt lunchen. Dat je het uitstelt om naar het toilet te gaan, omdat er telkens wat tussen komt. Je weet echt wel hoe belangrijk het is om goed voor jezelf te zorgen. En toch … blijkt het in de praktijk een stuk lastiger om te doen. Hoe zou je desondanks vaker goed voor jezelf kunnen zorgen?
Stap 1: Weten en Doen zijn niet hetzelfde
Vaak krijg ik als reactie op mijn benadrukken van het belang van goed voor jezelf zorgen : ‘dat weet ik’. Als ik vervolgens vraag waaruit blijkt dat iemand dat doet of hoe vaak hij/zij de tijd neemt voor zichzelf, wordt het antwoord ingewikkelder. De constatering is dan meestal dat men eigenlijk niet vaak genoeg goed voor zichzelf zorgt. Niet raar, als je bedenkt dat we binnen ons drukke leven (ons werk-, privé, gezins- en/of sociale leven) steeds minder de tijd vinden om rustig bij dingen stil te staan. Drukte en routine zijn aan de orde van de dag en de waan van de dag drukt dat wat (ogenschijnlijk) minder belangrijk is, naar de achtergrond. Zodra je dit beseft, ben je al een stap verder. Je kunt nu bewuster omgaan met deze wetenschap en jezelf gaan helpen vaker ’te doen’ (=goed voor jezelf zorgen).
Stap 2: Het maar zo laten is niet de oplossing, bewuster kiezen wel
Je helpt jezelf door binnen de drukte van alledag vaker stil te gaan staan bij wat goed voor je is. Dan kun je namelijk bewuster keuzes gaan maken en makkelijker besluiten wanneer je tijd voor jezelf neemt, hoe vaak je dat doet, wat je wil doen om goed voor jezelf te zorgen, etcetera. Op deze manier bouw je tegelijkertijd langzaamaan een nieuwe routine in die jou in staat stelt goed voor jezelf te zorgen. Zolang je jezelf dit niet aanwent, blijft de waan van de dag de prioriteiten voor jou bepalen in plaats van andersom. Hij blijft je zo afleiden van wat voor jou belangrijk is, met als gevolg dat je (steeds) verder van jezelf af komt te staan. Stap twee gaat dan ook om ‘doen’. Ga vaker op een dag stilstaan bij wat goed voor je is en maak in het verlengde daarvan bewustere keuzes.
Hoe: Geef jezelf vaker een warme deken in plaats van een koude douche
Daar waar je huidige automatisme is mee te gaan in de waan en drukte van alledag, gaat het erom het vaker op een dag stilstaan bij wat goed is voor je tot een soort tweede natuur te maken. Hoe doe je dat? Het belangrijkste is dat je jezelf dát aanwent wat past bij jou en tevens onthoudt dat je je de nieuwe routine het beste stap voor stap eigen maakt. Dingen die je zou kunnen doen, zijn bijvoorbeeld:
- begin met het inplannen van één keer per week om tijd voor jezelf te nemen en bouw dit vervolgens langzaamaan uit naar meerdere keren per keer tot elke dag. Bepaal hierbij voor jezelf het verschil tussen leuke dingen doen (incl. sporten) en tijd voor jezelf.
- bouw min. 3 rustmomenten op een dag in. Gebruik het moment om stil te staan bij je huidige prioriteitstelling en of je doet wat goed is voor jezelf en neem in het verlengde daarvan eventueel actie. Je zou zo’n moment ook kunnen gebruiken om
- bijvoorbeeld irritatie, gepieker of stress van je af te schudden. Neem bij drukte juist méér in plaats van minder van dergelijke momenten.
- ga wél op tijd naar het toilet. Gebruik de toiletbreak meteen om even tot jezelf te komen. Zet je voeten je stevig op de grond en richt je aandacht op het contact met de grond of focus op je ademhaling en ga wat rustiger ademhalen.
- niet altijd maar meteen beslissen of antwoord geven op iemands verzoek of vraag. Neem in plaats daarvan rustig de tijd en kom er daarna pas bij de ander op terug. Dit helpt tevens om vaker grenzen te stellen of nee te zeggen.
- zeg elke dag iets positiefs of waarderends over jezelf tegen jezelf. Hoe oprechter je meent wat je zegt, hoe krachtiger de boodschap aan jezelf. Probeer vaker een glimlach voor jezelf op te brengen in plaats van een grimas.
Het is slechts een greep uit allerlei mogelijkheden. Als je nu denkt ‘zo simpel kan het niet zijn’ of ‘dat lukt toch niet met mijn drukke agenda’ of … vergeet dan niet dat als je géén actie neemt, je negeert wat belangrijk is voor jou en jezelf daarmee op een zijspoor zet. Aan jou de keuze.
Heb je vragen of wil je reageren op dit artikel? Mail me dan: [email protected]
Over Yael van Assendelft
Yael brengt als spiegel- en sparringpartner mensen meer zicht op waar het om gaat op hun levensweg of in hun (groei)proces. Haar eigen ervaringen en inzichten vormen hierbij een belangrijke voedingsbodem. Zij is tevens auteur van een serie inspiratieboeken rond het leven nemen in zijn puurheid (http://www.spiegelenensparren.nl)