fb
Damespraatjes Damespraatjes

Goed voor het milieu en je portemonnee: zes bespaartips!

Als millenial ben ik best wel bezig met het milieu. Ik scheid mijn plastic, gebruik mijn droger amper en koop zoveel mogelijk biologische producten. Onlangs ben ik ook overgestapt naar een duurzame energieleverancier, dus ik ben wel een beetje verslaafd aan milieubewust besparen. Zes tips hoe jij het ook kan doen!

Voorkom sluipgebruik
Heel makkelijk al die apparaten die op stand-by staan of in de oplader liggen, maar hoe vaak gebruik je ze nu echt? Uit een Amerikaanse studie is gebleken dat een elektronisch apparaat 75 procent van zijn energie verbruikt als hij in stand-by staat. Bij sommige apparaten zie je dit meteen doordat er een lampje aanstaat of als je telefoonoplader warm aanvoelt zonder dat je telefoon erin zit. Een televisie kan wel 35 euro aan sluipverbruik per jaar hebben. Zet het apparaat dus uit als je er klaar mee bent of trek de stekker eruit. Ook een idee: een stekkerdoos met schakelaar, daar schakel je in één keer de stroom uit van meerdere energieslurpers.

Kies voor LED verlichting
Vervang je gloeilampen en halogeenlampen met LED lampen, ook als je ze nog prima werken. LED lampen zijn namelijk 85 procent zuiniger dan een gloeilamp en 75 procent zuiniger dan een halogeenlamp. Daarnaast gaat LED verlichting tot wel negen keer langer mee, dus je hebt de aanschafprijs van een LED lamp zo terugverdiend! En wees maar niet bang dat je straks in ongezellig wit licht zit, ze zijn er tegenwoordig in alle kleuren, maten en sterktes. En uiteraard niet vergeten de lampen uit te doen als je de ruimte niet gebruikt.

Koop energiezuinige apparaten
Is je wasmachine of koelkast aan vervanging toe? Koop dan een energiezuinige variant. Tegenwoordig heeft elk apparaat een verplicht energielabel, kies altijd voor A+++. Vaak wordt gedacht dat A+ ook zuinig is, maar bij wasmachines, vaatwassers, koelkasten en vriezers is er geen lager label. Zuinige apparaten zijn weliswaar duurder in aanschaf, maar dit verdien je terug doordat ze minder stroom verbruiken. En als het zomer is, hang je kleding lekker buiten op. Dat scheelt energie en de frisse geur krijg je cadeau!

Gebruik tochtstrips
Brrr, met die koude dagen die eraan komen lijkt het wel alsof je elk kiertje en spleetje extra erg voelt. Verleidelijk om de verwarming omhoog te gooien, maar je blijft die tocht voelen en de energierekening schiet omhoog. Het is dan een beter idee met tochtstrips aan de gang te gaan, dat scheelt een hoop kosten. Tochtstrips voor ramen en deuren koop je gewoon bij de bouwmarkt. Zitten er kieren in je kozijnen? Die kan je dicht kitten.

Douche korter
Sta jij ook altijd te filosoferen onder de douche? Ik wel in ieder geval. Tot ik besefte hoeveel water ik daarmee verbruik. Nu is mijn tijd onder de douche zo kort mogelijk, filosoferen doe ik vervolgens later bij het ontbijt. Scheelt een hoop warm water. Goed voor mijn waterrekening én mijn energierekening, want water wordt verwarmd met behulp van gas of elektriciteit. Kan je echt niet onder de douche vandaan komen? Neem dan in ieder geval een energiezuinige douchekop of verlaag de temperatuur.

Kies de goede energieleverancier
Natuurlijk willen we allemaal zo weinig mogelijk betalen voor onze stroom, maar als je voor hetzelfde geld groene stroom kunt hebben, waarom niet? Het is veel beter voor de planeet en je merkt absoluut geen verschil in huis. Als iedereen voor groene stroom kiest, verdwijnt de vraag naar grijze stroom die afkomstig is uit kolen- en kerncentrales en zullen die uiteindelijk sluiten. Let dus goed op de volgende keer als je gaat energie vergelijken welke bedrijven groene stroom bieden, er komen steeds meer duurzame alternatieven. Goed voor je portemonnee en het milieu!

 

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook