fb
Damespraatjes Damespraatjes

Goed nieuws! Steunkousen worden steeds hipper

Dacht ik een tijdje geleden aan steunkousen, dan dacht ik aan oude dames die op de rand van hun bed zitten en vlak voordat ze naar bed gaan uit hun steunkousen worden geholpen door de wijkverpleegkundige. Maar dit beeld heb ik volledig losgelaten nu ik weet wat er tegenwoordig op het gebied van steun- en compressiekousen wordt verkocht. En door wie ze worden gebruikt. Dat zijn lang niet alleen maar oude dames en heren!

Wat doen steunkousen of compressiekousen eigenlijk?

Zoals je al uit de woord steunkous of compressiekous kunt opmaken wordt er steun gegeven op bepaalde plekken. Bij de enkel geeft hij meer druk dan bij de kuit (dat is bij de reguliere steunkousen in ieder geval zo), waardoor de werking van de kuitspierpomp wordt ondersteund. Dit wordt graduele compressie genoemd. Hierdoor kunnen vocht en afvalstoffen beter worden afgevoerd. Er komt meer zuurstof in de spieren. Je benen voelen hierdoor veel beter aan en zijn fitter en energieker.

Verschil tussen steunkousen en elastische therapeutische kousen

Deze begrippen worden vaak door elkaar gebruikt, maar er is wel een groot verschil. Steunkousen kun je gewoon via internet kopen, maar dat geldt niet voor elastische therapeutische kousen. Die worden door een arts of specialist voorgeschreven en aangemeten door een bandagist. Bij steunkousen is er sprake van een lagere drukklasse en bij de therapeutische kousen is die druk veel hoger. Als de therapeutische kousen door de arts zijn voorgeschreven worden ze veelal vergoed door de ziektekostenverzekeraar.

Bij deze klachten kun je steunkousen gebruiken

  • Als je vocht in je enkels en benen hebt
  • Bij het voorkomen van spataderen
  • Tegen reizigerstrombose
  • Tegen zware, vermoeide benen

Wie gebruiken er eigenlijk steunkousen?

Eigenlijk iedereen die last heeft van bovengenoemde klachten. Dat kunnen inderdaad oudere mensen zijn, maar ook zwangere vrouwen, mensen die lang moeten staan op hun werk, stewardessen, winkelpersoneel etc.

bengelmans-compressiekousen

Superleuke steunkousen

Omdat veel mensen tegenwoordig de steunkous hebben ontdekt, bijvoorbeeld bij lange vliegreizen of in geval van zwangerschappen is er veel meer aandacht gestoken in de ontwikkeling van leuke dessins en worden ze steeds hipper. Bijvoorbeeld de steunkousen van Bengelmans (zie foto hierboven) vinden wij erg tof. Maar er zijn veel meer leuke kleurtjes en dessins. Je hoeft je niet meer te schamen voor je steunkousen in ieder geval :-).

Reageer ook