fb
Damespraatjes Damespraatjes

Gezond eten met een beperkt budget: zo doe je dat!

Gezond eten met een beperkt budget

Gezonde voeding speelt al jaren een belangrijke rol in mijn leven. Waar mijn huisgenoten in mijn studentenhuis van vroeger ’s avonds een pizzatje in de oven knalden, maakte ik verse soepen, wokgerechten en ovenschotels. ‘Mama Mara’ werd ik dan ook vaak genoemd. Op de eerste plaats kookte ik gezond om mijn lijf sterk en fit te houden. Op de tweede plaats was het omdat ik gezond en vers eten gewoon heel veel lekkerder vind dan een diepvriespizza of een familiezak friet. Maar hoe deed ik dat toch, gezond koken als student? Gezond koken is toch heel erg duur? In dit artikel wil ik dit graag ontkrachten en laten zien dat je met elk budget gezond kunt eten. Van het doornemen van de AH folder tot koken met met producten uit het seizoen: gezond eten met een beperkt budget, zo doe je dat!

In het seizoen

Koken met producten die in het seizoen zijn: dat is iets wat ik absoluut heb geleerd toen ik voor het eerst zelf boodschappen ging doen. Niet alleen zijn de groente en fruit in het seizoen vaak voordeliger, het is ook nog eens veel lekkerder! Ook ging ik vaak aan het einde van de dag naar de markt. Hier kocht ik tegen bodemprijzen de restjes van die dag op. Zo kwam ik ooit thuis met twee kilo appels en tien komkommers. Ik maakte zelf appelcompote (zonder toegevoegde suiker), komkommersalade en ingelegde komkommer. Door fruit of groente te verwerken kan je het vaak langer gebruiken.

Koop wat in de aanbieding is

Op mijn vrije momenten nam ik vaak heerlijk alle folders door. In de supermarkt folders checkte ik wat daar in de aanbieding was en ook bekeek ik de Plus aanbiedingen. Op deze manier plande ik mijn maaltijden van die week. Was er niks in de aanbieding? Dan maakte ik vaak een verse groentesoep. Hier at ik een gewone volkoren boterham of een volkoren afbakbroodje bij. Voor nog geen drie euro had ik een enorme pan soep waar ik ook de volgende dag van kon eten.

Niet te veel vlees

Voor veel mensen moet een maaltijd altijd uit vlees, groenten en een bron van koolhydraten bestaan. Ik kan me voorstellen dat het lekker en makkelijk is, maar voordelig is het niet. Vooral vlees maakt een maaltijd vaak duur en daarom at ik dat destijds (en nog steeds niet!) bijna nooit. Alleen in het weekend at ik een stukje vlees. Doordeweeks kookte ik vegetarisch of met kip/voordelige vis. Een echte go-to maaltijd van toen was een vegetarische spinazie-curry (met spinazie uit de diepvries en witte kaas in plaats van feta). Lekker, gezond en niet duur. Ik heb dat vlees echt nooit gemist.

Zelf maken

Veel producten worden een stuk goedkoper als je het zelf maakt. Wat denk je bijvoorbeeld van dingen als eiersalade of hummus? Ook het zelf bakken van brood en pizzabodems kan je veel geld besparen! Daarnaast weet je exact wat je erin stopt. Op deze manier ontloop je veel toegevoegd zout, suiker en conserveringsmiddelen. Een stuk gezonder ook dus!

Praat mee

Je ziet: Gezond eten met een beperkt budget is absoluut mogelijk. Wat is jouw favoriete budget gerecht? Ik ben heel benieuwd. Praat met ons mee in de reacties onder dit artikel. Vinden we gezellig 🙂

Foto door Karolina Grabowska via Pexels

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook