fb
Damespraatjes Damespraatjes

Het Huishoudboekje van Linda: “Geven elke week 500 euro uit aan afhaalmaaltijden”

In de nieuwe rubriek ‘Het Huishoudboekje‘ nemen we de inkomsten en uitgaven van één vrouw en haar gezin onder de loep. Wat komt er binnen, wat wordt er gespaard en wat wordt uitgegeven? Deze week: de 43-jarige Linda. Ze geeft een openhartig kijkje in haar huishoudboekje. Kijk je mee? 

Inkomen Linda: 5.800 euro bruto per maand
Inkomen echtgenoot: 12.000 euro bruto per maand
Gezinssamenstelling: Drie zoons (13, 15 en 16 jaar oud)

Hypotheek

“Vorig jaar zijn we naar een nieuw en groter huis verhuisd. Eerst woonden we een stuk kleiner en hadden we onze hypotheek deels afbetaald. Op ons huis nu zit een flinke hypotheek en zijn onze woonlasten aanzienlijk hoger geworden. Per maand betalen we ruim 3.000 euro aan rente en aflossing.”

Vervoer

“Mijn man least een auto, dit kost ons 800 euro per maand. Momenteel werkt hij thuis en zijn de reiskosten laag. Mijn auto is sinds vorig jaar helemaal afbetaald. De kinderen pakken de fiets naar school. In het weekend mogen ze na het spelen bij vriendjes soms een taxi nemen. Wij wonen vrij afgelegen. Het zit ons vooral bij de jongste niet lekker als hij alleen door het donker naar huis fietst. Meestal haal ik hem zelf met de auto, maar als wij andere verplichtingen hebben mag hij een taxi nemen. Dit kost ons ongeveer 100 euro per maand.”

Eten en drinken

“Mijn man en ik zijn allebei druk met ons werk en zijn geen sterren in de keuken. Zo’n vijf avonden per week halen we af of bestellen wat. Met drie puberzoons lopen die kosten flink op! We proberen zo vaak mogelijk voor gezonde maaltijden te kiezen. Hierdoor kan de prijs aardig oplopen. Onze oudste en middelste zoon bestellen eigenlijk altijd twee gerechten. Hierdoor kost een avondje take-away ons gemiddeld 100 euro per avond, zo’n 500 euro per week. Een belachelijk bedrag natuurlijk. Het is daarentegen een keuze die wij bewust maken en die goed werkt voor ons. Ik realiseer mij dat dit niet normaal is.”

Vakanties

“Tja, vakanties… We zijn een tijd niet weggeweest vanwege de corona! Tot de corona uitbrak gingen we elke zomer op vakantie met het vliegtuig, bijvoorbeeld naar Bali of Curacao. In de voorjaarsvakantie gingen we skiën en konden dan gratis in het chalet van mijn ouders. Tussendoor proberen mijn man en ik soms een weekendje weg te plannen, bijvoorbeeld naar een leuke stad. Dit jaar hebben we dat twee keer in Nederland gedaan. We hebben ontdekt hoe mooi Nederland is en willen ook in de toekomst meer genieten van Nederland en Europa. Zo’n dure en vervuilende vliegreis is helemaal niet elk jaar nodig!”

Overig

“We zijn maandelijks ongeveer 1000 euro kwijt aan andere vasten lasten, zoals gas en licht, water, Netflix, internet en televisie en verzekeringen. De kinderen zitten allemaal nog op de middelbare school, maar sparen voor hun studie doen we al wel. Hier zetten we al jaren 500 euro per maand voor opzij. In het potje ‘studie’ zit inmiddels 60.000 euro. Als er aan het einde van hun studies wat over is, geven wij dat lekker uit tijdens ons pensioen. Aan kleding zijn we als gezin niet zo veel kwijt, ik denk in totaal 500 euro per maand.”

Sparen

“Naast de maandelijkse 500 euro voor de studiepot, zetten we zelf ook elke maand 500 euro opzij. Dit doen we net zo lang als het studiepotje, alleen onttrekken we hier zo nu en dan geld uit voor onvoorziene uitgaven zoals nieuwe meubels (toen we verhuisden) of geld voor op vakantie. Op onze spaarrekening staat nu 28.000 euro.”

Op respectvolle wijze meepraten over dit verhaal? Dat kan in de reacties onder dit artikel.

LEES HIER OOK DE ANDERE HUISHOUDBOEKJES

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

9 reacties

Sarah -

altijd leuk het huishoudboekje – zijn toch wel vaak bijzondere sitauties enzo. Las het ook al op huishoudboekjevan.nl vaak mensen die echt wel veel uitgeven. Volgens mij mag Linda best wel wat minderen met die afhaalmaatlijden!!

Veronique Goossens -

Amaai, zoveel verdienen en zo weinig sparen?

Joris -

Puik salaris. Welke banen horen daarbij? Tamelijk ongeloofwaardig zo.

Mari -

Echt, het valt me op dat er steeds meer artikelen verschijnen op deze website van: kijk mij eens even veel pegels verdienen. Alleen al uit de zinsopbouw kan je opmaken dat het is geschreven door een studentje ofzo. Verzin wat anders.

Miriam -

Zo’n nieuwe rubriek is natuurlijk niet erg interessant als er niet bij wordt vermeld wat de banen zijn van de geïnterviewden 😉 Vooral als het zulke enorm hoge bedragen betreft

Johanna -

Ik denk dat ze beter iemand in huishouden betalen en eten te maken voor hen …

Sandra -

Zo zo… als jullie toch zo openlijk zijn mag ik dan vragen wat voor werk jullie uitoefenen???

Debbie -

Wauw wat een hoog inkomen. Ben vooral benieuwd naar welk werk Linda en haar man doen?

Gebina -

fijn dat je je leven wilt delen. Jullie verdienen in mijn beleving veel waardoor jullie ook veel uit kunnen geven. Dat vind ik goed . als iedereen de hand stijf op de knip houd kan de economie niet floreren.
Ook goed dat jullie sparen voor de studie kinderen en op je eigen spaarrekening.
En wat werken betreft ik kende ooit n mevrouw die zei: iedereen ziet hoe mooi en goed we t hebben maar niemand ziet hoeveel werk we gedaan hebben en hoeveel verantwoordelijkheden we hadden !!! En zo is t vaak ook.
Belangrijk ik dat je tevreden bent kan genieten en elke dag n lach geeft.

Reageer ook