fb
Damespraatjes Damespraatjes

Dochter van Celine wordt gepest om kleding: “Noemen haar een verwend nest”

gepest om kleding

Verwend? Dat is Valentine, de dochter van Celine en Arno, absoluut niet. “En toch wordt ze al maanden gepest om haar kleding. De reden? Die zou ’te duur’ zijn. Haar klasgenoten vinden Valentine een verwend nest en steken dit niet onder stoelen of banken.” Celine en Arno overwegen om Valentine in te schrijven op een andere school, maar willen dit niet doen zonder eerst alle andere opties overwogen te hebben. “Wisselen van school doe je niet zomaar. Maar wij zitten er dicht tegenaan…” 

Niet makkelijk

Celine en Arno hebben samen een slagerij. “De afgelopen jaren zijn niet makkelijk geweest. Eerst natuurlijk de pandemie… We verloren een groot deel van onze horeca bestellingen. Daarna de oorlog in Oekraïne, de stijgende energieprijzen en de algehele inflatie. We doen ongelofelijk ons best om elke maand weer rond te komen, zonder klanten te verliezen omdat onze prijzen te hoog worden. Hierover klagen willen we niet doen, maar het is goed om dit als context bij dit verhaal te vertellen.”

Nieuwste collecties

Omdat het geld niet bepaald met bakken binnenstroomt, krijgt Valentine veel kleding, speelgoed en spullen van haar oudere nicht. “Haar nicht Jasmina is een jaar ouder en loopt ongeveer één kledingmaat voor op Celine. Dat is geweldig, want alles wat Jasmina niet meer past, kan linea recta naar Valentine. Een fijne bijkomstigheid is dat alle kleding in perfecte staat onze kant opkomt. Mijn zus, de moeder van Jasmina, heeft een zeer succesvolle kledingwinkel. Mode zit haar in het bloed. Jasmina loopt dan ook vaak in de nieuwste collecties van Moncler, Burberry en Ralph Lauren. Voor ons is dit soort kleding kopen nooit een optie geweest, maar als wij dit gratis en in perfecte staat van mijn zus krijgen? Dan trek ik Valentine dit met veel liefde aan!”

Gepest om kleding

Een aantal maanden geleden kwam Valentine verdrietig thuis. “Mam, zullen we dit weekend gaan winkelen?”, vroeg ze. “We hadden net een grote zak kleding van Jasmina gekregen, dus ik zei dat ik het niet zo nodig vond. Daarop begon Valentine hard te huilen en vertelde dat ze maar wat graag ook ‘gewoon’ in kleding van de H&M, Primark, Zara en C&A zou willen lopen. ‘Dan word ik tenminste niet meer gepest’.” Het moederhart van Celine breekt… “Je kind ongelukkig zien is het ergste wat er is. Valentine vertelde hoe haar klasgenoten haar een ‘verwend nest’ en ‘rijkeluiskindje’ noemen. Als onze dochter iets niet is, dan is het wel een verwend nest. Zelfs als Valentine vertelt dat deze kleding allemaal afkomstig is van haar nicht, houdt het gepest aan.”

Geen pesten

Celine en Arno gaan op school in gesprek met de meester. “Die man vindt dat het allemaal wel meevalt. ‘Ach, je weet hoe kinderen zijn. Ik vind dit meer uitdagen dan pesten’, was zijn antwoord. Daar kon ik écht niet bij met mijn hoofd. Als mijn dochter niet meer in haar eigen kleding naar school durft omdat er dan opmerkingen over gemaakt worden, dan is het toch gewoon pesten? Ze geeft nota bene zelf aan dat ze het niet leuk vind. Zo’n leerkracht moet naar mijn idee dan kei hard optreden.”

Oplossingen

Het meest erge vind Celine nog wel dat de vaste vriendinnen van Valentine het niet voor haar opnemen. “Die meiden laten het maar gebeuren. Ik weet dat ze zelf te verlegen zijn om het voor Valentine op te nemen, maar mede doordat zij stil blijven, hebben de pesters vrij spel. Dat vind ik heel triest…” Arno en Celine hebben samen diverse mogelijke oplossingen doorgenomen. “Mijn eerste idee was om gewoon maar nieuwe kleren voor Valentine te kopen. Maar daar zei Arno heel terecht over dat je het echte probleem daar niet mee oplost. ‘Dan vinden ze wel weer wat nieuws’, zei hij. En daar heeft hij gelijk in. Onze andere mogelijke oplossing was het aangaan met het gesprek met de ouders van de pesters. Maar ook zij doen het af als uitdagen en kinderachtig geplaag. We overwegen nu om Valentine na de zomervakantie naar de school van Jasmina te laten gaan. Hier dragen veel kinderen merkkleding en zal ze daar niet mee worden gepest. De vraag is alleen: is dat in het belang van Valentine?”

Arno en Celine twijfelen wat ze zullen doen. Wat zou jij ze adviseren? Wat vind jij: is dit plagen of wordt Valentine echt gepest om haar kleding? We zijn heel benieuwd. Praat met ons mee in de reacties onder dit artikel.

Afbeelding: Unsplash+

Luna: “Door de opmerking van de huisarts schaamde mijn zoon zich kapot. En ik ook!”

Luna is een echte jongensmoeder: ze is niet zo snel in paniek en geeft haar drie zonen de ruimte in het leven. Wel staat ze als coach aan de zijlijn en houdt haar kuikens in de gaten. “Vorige week zat ik met de jongste bij de huisarts en ik voelde me beledigd en heel naar tegelijk door wat zij zei… LEES HIER VERDER!

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

4 reacties

Moeder -

Een andere school is ook geen optie! Als ze daar alleen met die duurdere kleding lopen zal ze daarmee niet opvallen, maar zal ze wederom gepest gaan worden omdat ze met andere dingen financieel niet mee kan doen. Beter is het om Valentine weerbaarder te maken! Zodra zij 1 of 2x flink voor zichzelf opkomt is het pesten zo voorbij. Zo wie zo een slechte leerkracht die het gesprek in de klas niet aangaat, maar de kern van het probleem ligt bij de ouders en Valentine.

Jolanda -

Ik zou wat goedkope kleding erbij kopen en dan setjes maken met duurdere en goedkope items of eens een dag helemaal niks van een merk.

Fiene -

Wat erg zeg! En wat een zure reacties op school. Ik denk als de meester niets aan doet en er veder ook niets eraan gebeurd dat ik hetzelfde gedaan zou hebben. Haar op een andere school zetten. Maar zal wel iets in mijn achterhoofd houden wat als ze daar ook gepest zou worden. Wat zal je dan doen?

Joris -

Vooropgesteld dat het gedrag niet kan en geen idee hoe oud het kind in kwestie is, maar mag de dochter niet ook gewoon wat zelfvertrouwen en weerbaarheid opbouwen?

Reageer ook