fb
Damespraatjes Damespraatjes

Geloof jij ook in de gezonde krachten van gember? Dan moet je dit even lezen…

geneeskracht gember

Een kop gemberthee, ik ben er dol op! De fris-pittige smaakt heeft een lekkere bite en ik drink het dan ook graag. Naast het trekken van thee, gooi ik regelmatig gember door soepen, curry’s en smoothies. Laatst zei iemand dat dit niet alleen lekker is, maar ook nog eens heel gezond. En zij is niet de eerste die dat tegen mij zei. Maar waar komen die claims vandaan? En is het wel echt zo? 

Waar zou gember goed voor zijn?

Over gember hoor je van alles. Het zou goed zijn bij het afvallen, helpen bij buik- en menstruatiepijn, ontstekingsremmende krachten hebben en zelfs goed zijn bij ziektes als kanker, diabetes en reuma. Stevige claims waarvan je natuurlijk heel hard hoopt dat het waar is. Maar is het ook wetenschappelijk bewezen?

Wetenschappelijk onderzoek naar gember

Het antwoord is duidelijk: in wetenschappelijk onderzoek naar gember zijn deze effecten niet aangetoond. Op de website van het Voedingscentrum lezen we bovendien: “Veel van het onderzoek dat is gedaan, is namelijk uitgevoerd in de reageerbuis of met proefdieren. Ook zijn de onderzoeken alleen gedaan met bepaalde stoffen in gember, gemberconcentraat of gemberolie, en dus niet met de hele gember. Dit soort onderzoeken kun je niet zomaar vertalen naar normaal gebruik van gember. Er is meer goed opgezet onderzoek bij mensen nodig om effecten van gember op gezondheid te kunnen aantonen.”

Er is geen door de EFSA goedgekeurde claim over gember en gezondheid of gember en misselijkheid.

Lees ook: Hoeveel koppen gemberthee mag je maximaal drinken per dag? 

Waarom werkt het voor sommige mensen dan toch? 

Een effect dat wél wetenschappelijk is aangetoond, is het placebo effect. Geloven dat je je ergens beter door gaat voelen, heeft vaak als resultaat dat je je inderdaad beter zal voelen. Ook dat gaat natuurlijk op voor gember. Voel jij je tijdens je menstruatie beter door het drinken van gemberthee? Dan zou ik daar zeker mee doorgaan! Maar het gebruiken tegen kanker, diabetes of reuma? Lijkt mij geen goed plan.

 

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook