fb
Damespraatjes Damespraatjes

Gelijke behandeling mannen en vrouwen: Meisjes geboren in 2003 ontvangen brief militaire dienstplicht

Het is één van mijn grootste nachtmerries dat er oorlog zou uitbreken in Nederland. Op dit moment acht ik de kans niet heel groot, maar de kans is er natuurlijk altijd. Om te zorgen dat er in zo’n situatie voldoende krijgsmacht voorhanden is, ontvangen jongens al jaren een brief over de militaire dienstplicht. Vanaf deze week zullen ook meisjes geboren in 2003 deze brief ontvangen. 

Kan nodig zijn

De NOS meldt dinsdag dat ongeveer honderdduizend bijna volwassen meisjes de brief zullen ontvangen. Hierin staat dat de militaire dienstplicht nog bestaat, maar dat er geen opkomstplicht is. Deze plicht werd in 1996 opgeschort, maar het betekent niet dat de dienstplichtigen in de toekomst niet nodig zullen zijn. “We weten niet wat er in de toekomst kan gebeuren”, zegt minister Ank Bijleveld. “Als de veiligheid van ons land ooit weer ernstig bedreigd wordt, kan het nodig zijn dat de dienstplichtigen wel het leger in moeten.”

Lees ook: Ben jij een flapuit? Zo zorg je dat je je mond niet meer voorbij praat

Prinses Amalia

De reden waarom nu ook meisjes deze brief ontvangen, is omdat de Tweede Kamer in 2018 besloot dat mannen en vrouwen hierin gelijk behandeld moeten worden. Niet alleen ‘burgermeisjes’ ontvangen overigens deze brief, ook bij prinses Amalia zal hij op de mat vallen.

Praat mee

Heb jij een dochter of kleindochter die is geboren in 2003? En wat vind jij van het idee om niet alleen jongens in de dienstplicht mee te nemen, maar ook de meisjes? Ik ben heel benieuwd. Praat met ons mee in de reacties onder dit artikel.

Lees ook: Geurkaarsen slecht voor je gezondheid? Zo zit dat!

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook