fb
Damespraatjes Damespraatjes

Ben jij een flapuit? Zo zorg je ervoor dat je nooit meer je mond voorbijpraat!

Vroeger had ik een vriendin die alles wat je haar in vertrouwen vertelde, direct doorpapegaaide aan alle andere kinderen in de klas. Na verloop van tijd wist ik gewoon dat als ik niet wilde dat anderen iets te weten zouden komen, ik het haar gewoon niet moest vertellen. Wilde ik daarentegen dat iedereen het te weten kwam? Dan was zij degene naar wie ik toeging. Heel efficiënt eigenlijk! 

Handig trucje

Die vriendin was een enorme flapuit en dat heeft haar vaak in de problemen gebracht. Eigenlijk heel vervelend, want ze kon het gewoon niet helpen! Of ze nog steeds zo’n flapuit is weet ik niet, maar ik hoor vanuit diverse hoeken dat ze het nog steeds heerlijk vindt om ‘lekker’ te roddelen. Misschien heeft zij iets aan de methode ontwikkeld door wetenschappers van de Amerikaanse Universiteit van Ohio. Zij hebben namelijk een maniertje om te zorgen dat je je mond niet meer constant voorbij praat.

Lees ook: Dit zijn de symptomen van endometriose

Vlieg op de muur

Volgens hoogleraar psychologie Dominik Mischkowski zou het ‘de truc’ zijn om in sociale situaties te doen ‘alsof je een vlieg op de muur bent’. Op deze manier maak je voor je gevoel even geen onderdeel uit van de situatie en aanschouw je het even van een afstand. Hierdoor kan je het gesprek bekijken als buitenstaander en wordt het makkelijker om objectief naar de situatie te kijken én dus ook beter te controleren wat je zegt. Deze techniek wordt ook wel zelf-distantiëring genoemd.

Afstand nemen

Uit het onderzoek blijkt dat hoe verder jij emotioneel afstand neemt van het gesprek, hoe makkelijker het is om gecontroleerd te reageren. “Als je psychologisch afstand neemt van een situatie, krijg je een breder perspectief. Dat levert letterlijk een andere kijk op. Misschien is de chauffeur die je net afsneed in het verkeer wel te laat om zijn dochtertje af te halen op school. En niet een sukkel die niet kan rijden”, zegt hoogleraar Mischkowski.

Lees ook: Linda’s man is huisvader, maar doet niks in het huishouden

Grip op je woorden

Kortom: praat jij vaak je mond voorbij en baal je daar achteraf van? Waan jezelf dan die totaal onbelangrijke vlieg op de muur. Houd even je mond en reageer pas later. Zo krijg je weer grip op je woorden! En dat kan veel doen met hoe mensen jou bekijken en wat je zult bereiken in het leven.

Praat mee

Ben jij ook een flapuit? Denk jij wat aan deze tip te hebben? Ik ben heel benieuwd. Praat met ons mee in de reacties onder dit artikel. Vinden we gezellig!

1 reactie

Joris -

Nee en nee.

Reageer ook