fb
Damespraatjes Damespraatjes

Geld lenen voor een auto? Zo werkt dat!

Geld lenen voor een auto

Waar veel mensen hun eerste autootje zo snel mogelijk kopen na het behalen van hun rijbewijs, was ik een absolute ‘laatbloeier’ op dat gebied. Mijn rijbewijs haalde ik een paar maanden na mijn achttiende verjaardag, maar de auto heeft 8 jaar op zich moeten wachten. Mijn eerste auto kreeg ik van mijn man Ward, die zelf een nieuwe kocht. We waren net ouders geworden en het was toch wel handig als ook ik me makkelijk van A naar B zou kunnen bewegen. In deze auto rijd ik nog steeds met heel veel plezier! Voor nu ben ik er dus heel erg blij mee, maar op een dag zal er waarschijnlijk een keer een nieuwe auto gekocht moeten worden. Ik vermoed dat het een elektrische auto zal zijn. Dan heb ik natuurlijk geld nodig. Maar geld lenen voor een auto: hoe werkt dat? 

Laten we vooropstellen dat ik natuurlijk geen financieel expert ben en ik je dus niet van officieel advies kan voorzien. Wel zijn er dingen waar ik zelf tegenaan liep, die ik graag met je deel. Wie weet heb jij er ook wat aan. Geld lenen voor een auto? Zo werkt dat!

Waar kan je lenen?

Geld lenen voor een auto kan op verschillende manieren. Zo zou je op de eerste plaats geld kunnen lenen van een bekende, bijvoorbeeld je partner, ouders of vrienden. Let er hierbij op dat je duidelijke afspraken maakt over het terugbetalen en rente. Een andere mogelijkheid is het aanvragen van een autofinanciering of het afsluiten van een persoonlijke lening.

Vergelijken

Neem echt even de tijd om jouw situatie in kaart te brengen. Schrijf op wat je inkomen is, wat je vaste lasten zijn en of je nog andere lopende leningen of financieringen hebt. Op basis van deze gegevens kun je op zoek gaan naar de beste financieringsmogelijkheid. Let niet alleen op de rente, maar kijk bijvoorbeeld ook of je boetevrij eerder kunt aflossen. Ook is het fijn dat je na het afsluiten van de financiering bedenktijd hebt. Zo heb je bij Finido 30 dagen bedenktijd. Mocht je situatie veranderen of zie je toch af van de koop, dan kun je de overeenkomst in die periode nog ontbinden.

Looptijd

Bij het afsluiten van een lening kies je zelf de looptijd. Bij geld lenen voor een auto is het verstandig de financiering niet langer te laten lopen dan de gebruiksduur van de auto. Verwacht je ongeveer vier jaar in de auto te rijden? Laat de financiering dan niet langer dan die vier jaar lopen. Zo voorkom je dat je de auto nog aan het afbetalen bent als je de auto zelf niet meer hebt.

Geld lenen kost geld

Let op: geld lenen kost geld. Dit weet je ongetwijfeld, maar we vinden het goed om dit toch even benoemd te hebben. Leen nooit meer dan financieel verantwoord is en waar jij je goed bij voelt.

Praat mee

Heb jij ooit geld geleend voor een auto? Heb jij nog tips die je hier zou willen delen? We zijn heel benieuwd. Praat met ons mee in de reacties onder dit artikel. Vinden we gezellig 🙂

Afbeelding: Andraz Lazic via Unsplash

Meer te weten komen over de iconen in onze bovenste afbeelding? We vertellen je er graag alles over! 

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

1 reactie

Joris -

Lenen? Of je spaart gewoon voor een auto.

Reageer ook