fb
Damespraatjes Damespraatjes

Zoon (9) van Gina heeft geen zwemdiploma: “Kan niet naar alle partijtjes”

geen zwemdiploma

Nederland is een waterrijk land en zomers zoeken we massaal verkoeling in een van de vele zwembaden, plassen, meren, rivieren of de zee. Veel kinderen starten rond de leeftijd van vier a vijf jaar met zwemles, zodat ze al jong veilig en verantwoord kunnen zwemmen. Een zwemdiploma is wettelijk niet verplicht en zwemlessen zijn vaak erg kostbaar. Dit zorgt ervoor dat er in Nederland ook groepen zijn die pas op late leeftijd of helemaal geen zwemles krijgen. Ook de zoon van Gina, Joshua, valt binnen deze groep. Hij is 9 jaar oud, zit in groep 5 en heeft nog geen zwemdiploma. 

Niet naar het zwemfeestje

De reden waarom Joshua nog geen zwemdiploma heeft is simpel: er is geen geld voor. “Ik ben een alleenstaande moeder en voed Joshua in mijn eentje op. We komen net rond en zijn zeker niet zielig, maar zwemles is voor ons op dit moment gewoon te duur. Doordat we het niet breed hebben, komen we ook niet zo vaak in situaties waarin een zwemdiploma echt gewenst is. We gaan nooit op vakantie, kopen zomers geen kaartje voor het zwembad en hebben ook geen boot waarop we gaan varen. Het water zoeken we zelf dus niet op, maar dat betekent niet dat hij er nooit mee in aanraking komt. Zo zijn er tegenwoordig veel kinderen die een zwemfeestje organiseren. Josh kan hier dan niet naartoe.”

Veel pijn

Laatst was het weer zo ver: Joshua werd uitgenodigd voor het partijtje van een jongetje uit zijn klas. “Dat was een goed vriendje en het heeft Josh veel pijn gedaan dat hij niet mee kon. Zeker toen alle kindjes op woensdagmiddag na school allemaal richting het feestje gingen en Joshua gewoon met mij mee naar huis moest. Ik had nog gevraagd of hij misschien wel mee kon doen met het taart eten en het geven van de cadeautjes. Maar helaas; ook dat deden ze in het zwembad. Ik heb Josh lekker mee naar huis genomen en als troost bakten we samen cupcakes.”

Feloranje zwembandjes

Om te zorgen dat Joshua mee kan naar de feestjes of zomers kan zwemmen in een meer, had Gina het idee om zwembandjes te kopen. “Dat zag Josh zelf helemaal niet zitten. Ik begrijp dat wel. Hij is negen jaar oud en groot voor zijn leeftijd. Het is een echte bink en hij ziet het niet zitten om als enige met feloranje zwembandjes rond te lopen. ‘Ik ben geen baby mam. Kan ik niet gewoon leren zwemmen?’, zei hij toen. Op dat moment kon ik niet anders dan hem gelijk geven.”

Per ongeluk in het water vallen

Gina weet hoe belangrijk het is dat Joshua leert zwemmen. “Niet alleen voor de zwemfeestjes natuurlijk, maar ook gewoon in algemene zin. In groep 8 gaan ze op schoolkamp en alleen kinderen met een zwemdiploma mogen dan het water in. En daarbij: mocht hij ooit per ongeluk in het water vallen, dan wil ik dat hij zich kan redden. Nu is hij jong en zijn er altijd volwassenen in de buurt, maar als hij ouder wordt zal dat anders worden. Genoeg reden om ervoor te zorgen dat hij zo snel mogelijk zijn zwemdiploma gaat halen.”

Schoolzwemmen

Via school mag Joshua binnenkort meedoen met gratis schoolzwemlessen. “Dit is na school en speciaal voor kinderen die op latere leeftijd nog geen zwemdiploma hebben. Op deze manier kan Joshua alsnog zijn A-diploma gaan halen. Hij heeft echt nog wel een weg te gaan, maar uiteindelijk gaat ook hij zijn zwemdiploma halen. In eerste instantie ben ik blij vanwege de veiligheid rond het water, maar ook zeker omdat hij nu geen zwemfeestje meer hoeft te missen. Ik ben heel dankbaar dat dit soort initiatieven bestaan. Anders ben ik bang dat hij nooit zijn zwemdiploma had gehaald.”

Afbeelding: Seth Doyle via Unsplash

Elvira: ‘Mijn dochtertje vindt haar juf verschrikkelijk’

Aanvankelijk zag Elvira niet dat haar dochtertje met lood in haar schoenen naar school ging. Van een vrolijk spring-in-‘t-veld is Cato veranderd in een stil verdrietig meisje. Oorzaak: juf Doris. Een strenge zij-instroomster waarmee Cato het niet kan vinden. “Ik wil haar in de andere groep 6 laten plaatsen, maar mijn man wil daar niets van weten… LEES VERDER!

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

4 reacties

Chantal -

Ook ik ben alleenstaande moeder van 1kind en bijstand het is een kwestie van keuzes maken ik heb toen niet van stichting Leergeld gebruikt gemaakt omdat ik het makkelijk zelf kon betalen. Ik weet de situatie natuurlijk niet, het gooien op alleenstaande moeder met zoveel mogelijkheden via gemeentes en stichtingen vind ik nog al kort door de bocht je moet je er even in verdiepen wil je het gratis voor elkaar krijgen maar met de toeslagen en bijstand is dit makkelijk ook zelf te bekostigen daar die toch bijna 1900 per maand bedraagt in welke gemeente je ook zit.Daarbij had je ook de kinderbijslag ervoor kunnen gebruiken

Leonie -

Je kan naar het jeugdfonds sport en cultuur om een volledige vergoeding te krijgen voor zwemles bij een vereniging.

Joris -

Hiervoor zijn voor zover ik weet gemeentelijke potjes beschikbaar.

Rieneke -

Je had toch gewoon bij je gemeente aan kunnen kloppen. Dan kreeg je zwemlessen gewoon vergoed. Wil je hem niet tussen de kleintjes geef dat aan bij de gemeente zodat hij uit school privé zwemles kan krijgen.

Reageer ook