fb
Damespraatjes Damespraatjes

Zoon van Griet loog over behalen diploma: “Helemaal geen studie afgemaakt”

Totaal verbaasd waren Griet en haar man Michel toen hun zoon vertelde dat hij depressief was. “Floris was altijd een vrolijke jongen die goed meekwam. Op de basisschool had hij al veel vriendjes, deed zijn best en speelde fanatiek basketbal. Een gemotiveerde jongen waar wij ons nooit zorgen over maakten. Tot nu dus. Vorige maand kwam hij thuis met nieuws dat onze wereld op z’n kop zette. Ineens twijfel ik overal aan en ik ben benieuwd of er andere mensen zijn die iets vergelijkbaars hebben meegemaakt. Hoe zijn zij hier toen mee omgegaan?”

Naar Amsterdam

In 2017 verhuisde Floris naar Amsterdam voor zijn studie rechten. “Hij werd lid van een studentenvereniging, ging samenwonen met vrienden en had het enorm naar zijn zin. We vonden dat natuurlijk spannend in het begin. Hij heeft altijd lekker bij ons gewoond en toen moest hij voor het eerst op eigen benen leren staan. Maar gaandeweg zagen we dat hij het prima aankon allemaal. Hij ging veel uit en had een rijk sociaal leven, maar hij vertelde dat hij al zijn studiepunten haalde. Niets om ons zorgen over te maken dus.”

Heel trots

Omdat Griet en Michel willen dat Floris zich volledig op zijn studie kan richten, geven zij hem elke maand 1.000 euro. “Hiervan kon hij zijn collegegeld, boeken, kamer en eten en drinken betalen. Met dit bedrag kwam hij niet rond en dus werkte hij twee avonden per week in een café. Hier verdiende hij de rest van het geld dat hij nodig had. Floris zei dat hij financieel goed uitkwam zo en dat hij voldoende tijd overhield voor zijn studie. Hier waren wij hartstikke trots op. Van onze vrienden hoorden we maar wat vaak dat hun kinderen regelmatig bij ze aankloppen voor geld. Floris heeft dit nooit gedaan. We snappen nu waarom…”

Geen studiepunt gehaald

Twee jaar geleden was het feest. “Floris had zijn bul gehaald. Hij vertelde dat er vanwege de pandemie geen diploma-uitreiking was. We vonden het niet gek dat er geen uitnodiging van de universiteit kwam en organiseerden thuis een intiem diner. Achteraf realiseer ik me dat we nooit een bul, papiertje, diploma of ander document hebben gezien. En dat is niet gek; want die is er ook nooit geweest. Floris biechtte vorige maand namelijk op dat hij helemaal nooit een diploma heeft gekregen. Sterker nog: hij heeft geen studiepunt gehaald.”

Tranen in zijn ogen

De aap kwam uit de mouw nadat Floris diverse gesprekken voerde met een psycholoog. “Hij heeft Floris geadviseerd schoon schip te maken en zijn ‘geheim’ met ons te delen. Hier heeft Floris enorm tegenaan zitten hikken. Maar toen hij zó depressief was dat hij helemaal niet meer naar buiten wilde, wist hij dat hij niet anders kon. Met tranen in zijn ogen en het schaamrood op zijn kaken biechtte hij op dat hij jarenlang tegen iedereen heeft gelogen. Daar zijn we echt heel erg van geschrokken.”

60.000 euro opgedronken

Floris heeft tijdens het gesprek verteld wat hij dan wèl heeft gedaan tijdens zijn ‘studententijd’. “Dat was vooral heel veel uitslapen, bier drinken en werken in de kroeg. Hij stond hier vier avonden per week achter de bar en verdiende hartstikke lekker. Collegegeld hoefde hij niet te betalen, boeken hoefde er niet te komen en hij woonde gewoon in zijn goedkope studentenkamer. Jarenlang leefde hij op grote voet en gaf het geld dat hij van ons kreeg vooral uit aan feestjes, bier en reizen. In totaal gaven we hem zo’n 60.000 euro. Dat is allemaal opgedronken.”

Verschillende gevoelens

Griet en Michel zijn in eerste instantie geschrokken en verdrietig. “Op de eerste plaats vonden we het vreselijk dat hij zich zo depressief heeft gevoeld. Als moeder kun je hier echt van wakker liggen. Op de tweede plaats waren we boos omdat hij jarenlang tegen ons heeft gelogen en geld kreeg om te studeren terwijl hij dat niet deed. Mijn man en ik hebben gezegd dat we veel van hem houden, maar dat we dit even moesten laten bezinken.”

Terugbetalen

De depressie van Floris wordt grotendeels in stand gehouden door de schuldgevoelens. “Dat is natuurlijk niet de bedoeling. Hij moet weten dat er altijd ruimte is om van je fouten te leren en problemen op te lossen. Op eigen initiatief heeft Floris ons een terugbetaal-plan gepresenteerd. Hij heeft nu voorgesteld ons elke maand 150 euro terug te betalen. Als hij ooit meer gaat verdienen, wil hij dat bedrag verhogen. Mijn man is van mening dat hij best wat meer terug kan betalen. Floris werkt bij een callcenter en verdient hier (netto) 2.000 euro per maand. Samen met een vriend huurt hij een appartement in het centrum van Amsterdam en dat is duur. Michel heeft geopperd dat Floris goedkoper kan gaan wonen en ons dan 500 euro per maand terug kan betalen. Maar daar voelt Floris zelf helemaal niets voor…”

Verschillen van mening

Griet vindt het lastig. Enerzijds wil ze dat Floris zo snel mogelijk zijn schuld afbetaalt. Anderzijds wil ze ook dat hij zich goed voelt en in zijn appartement kan blijven. “Mijn man is een stuk strenger. ‘Hij zet de tering maar naar de nering’, zegt hij dan. Ik zie dat anders. Floris heeft een hele domme fout gemaakt, maar moeten we hem daar zo keihard voor straffen? Helemaal zelf kwam hij met het idee om ons terug te betalen. Dat toont dat hij ziet dat hij iets goed te maken heeft. Hem dwingen zijn fijne appartement te verlaten om een paar domme rotcenten? Daar geloof ik niet in.”

Wat zou jij doen als je in Griet haar schoenen staat? Praat met ons mee in de reacties onder dit artikel.

Afbeelding: Unsplash+

Tamar: ‘Mijn man heeft mijn naam op zijn onderarm laten tatoeëren en ik vind het vreselijk’

man veel tattoos

Midlife crisis. Tamar had er zo haar twijfels over. Maar nu haar man Jaap een halve vijftiger is, begint het haar een beetje te dagen. “Jaap zet de ene tattoo na de andere en wil eruit blijven zien als een jonge god. Beetje lastig als je kalend wordt en een bierbuik hebt.”

Tamar en Jaap zijn al meer dan dertig jaar bij elkaar en hebben het goed. Geen hoogdravend leven, geen enorme passie en romantiek, maar een oké leven. “Met vier zonen is het gezin runnen bijna werk, maar ik geniet ervan. Ik ben dol op mijn jongens en zorg graag voor ze, maar ik merk wel dat de aandacht voor Jaap minder wordt. Hij vraagt ook niet zoveel en onze jongens wel. Die zorgen er wel voor dat ze mijn onverdeelde aandacht krijgen.” Samen met Jaap wordt Tamar ouder. Dat houdt in dat ze allebei een beetje zwaarder en grijzer worden en daarover maken ze regelmatig grapjes. “Als we foto’s van vroeger bekijken, zien we ook wel dat er het een en ander in ons uiterlijk is veranderd. Geen probleem, we houden van elkaar ook al is het allemaal niet zo groots en meeslepend… LEES VERDER!

1 reactie

Joris -

De man heeft aangeboden het gekregen geld terug te betalen. Van een lening is geen sprake. Waarom denkt pa dan dat hij eisen kan stellen aan een maandbedrag?

Reageer ook