fb
Damespraatjes Damespraatjes

Joline is boos over het gedrag van de oppas: “Ik kan nooit meer met een gerust hart weg”

Twee jaar geleden kwamen Joline en haar man Vic thuis na een etentje samen. Ze hadden heerlijk gegeten, gedronken en gelachen en stapten met een voldaan gevoel hun eigen huis weer binnen. Wat ze daar aantroffen, heeft Joline enorm getekend. De 17-jarige oppas die op de dochters (destijds 4 en 6 jaar oud) van Joline en Vic paste, lag stomdronken te slapen op de bank. 

Date night

“Vic en ik vonden het na de komst van de kinderen altijd heel belangrijk om leuke dingen met z’n tweeën te blijven doen. Om de week hadden we dan ook een gezellige date night, waarop we samen of met vrienden iets leuks deden” vertelt Joline. “Bij veel van onze vrienden zagen we huwelijksproblemen ontstaan zodra er kinderen kwamen. Wij gebruikten onze date nights echt om dit proberen te voorkomen.”

Goede oppas

Als Joline en Vic op date gingen, paste altijd Vic’s nichtje Annabelle op. “Annabelle is een lieverd. Toen ze nog op de middelbare school zat en bij ons om de hoek woonde, kwam zij altijd oppassen. We betaalden haar wel, maar elke keer zei ze dat ze geen geld wilde. Ze vond het gewoon heerlijk om bij haar nichtjes te zijn. Zo fijn! We konden altijd van haar op aan en onze dochters vonden het een feest als ze kwam oppassen.”

Nieuwe oppas

Wanneer Annabelle gaat studeren en naar Utrecht verhuist, stopt ze als oppas van Joline en Vic. “Heel jammer natuurlijk, maar zo gaat dat. Lief als ze is had ze nagedacht over een vervanger: Zora, een meisje uit haar oude klas zou haar oppasuren over willen nemen. Ze had veel oppaservaring en wilde ons met liefde helpen.”

Alleen met Zora

Zora en Annabelle komen eerst een keer samen oppassen. “Zo kon Annabelle alles aan Zora uitleggen en konden onze dochters vast aan Zora wennen. Het leek de ideale uitkomst. Toen we de volgende ochtend vroegen wat de meiden van Zora vonden, zeiden ze dat ze het heel gezellig vonden en dat ze heel lief was. Twee weken later hebben we de meiden dan ook met een gerust hart met Zora alleen gelaten.”

Dronken

Helemaal fout, bleek achteraf. “We kwamen na het etentje thuis en zagen Zora laveloos op de bank liggen. Eerst zag ik de lege fles wijn niet, maar toen ik naast haar ging zitten om te checken hoe het ging, zag ik hem. Ze rook enorm naar drank en toen ze bijkwam heeft ze over onze bank heen gekotst. Ze was echt stom- en stomdronken.”

Naar boven gerend

Joline en Vic weten niet wat ze moeten zeggen en kijken elkaar sprakeloos aan. “Ik ben uiteindelijk opgestaan en naar boven gerend om bij de meisjes te kijken. Die lagen gelukkig allebei veilig en warm in hun bedje, maar ik kon alleen maar denken aan alles wat mis had kunnen gaan. Ondertussen heeft Vic beneden zijn nichtje Annabelle gebeld om te vragen naar het telefoonnummer van de ouders van Zora. Zij zijn haar toen komen ophalen.”

Woest

Ook de ouders van Zora zijn woest. “Zij konden het niet geloven. Hun dochter was altijd heel braaf, paste vaak op en had dit nog nooit eerder gedaan. Ze wisten überhaupt niet dat Zora alcohol dronk.” Zora’s ouders nemen het dronken meisje mee naar huis en beloven de volgende dag contact op te nemen met Joline en Vic.

Bos bloemen

Zoals beloofd krijgen Joline en Vic de volgende ochtend een telefoontje van de ouders van Zora. “Ze is net wakker en weet niet meer wat er is gebeurd. We hebben haar onder de douche gezet en we komen zo naar jullie toe.” Een uur later staat een lijkbleke en zichtbaar aangeslagen Zora, samen met haar ouders, bij Joline en Vic voor de deur. “Ze had een bos bloemen bij zich, die ze meteen in mijn handen drukte. Al in de gang begon ze te huilen en bood wel honderd keer haar excuses aan.”

Wijnvoorraad geplunderd

Tijdens het gesprek met Zora blijkt dat ze al voordat ze naar Joline en Vic kwam een paar biertjes met vrienden in de stad ophad. “Dit heeft haar grenzen doen vervagen. Toen de meiden op bed lagen heeft ze onze wijnvoorraad geplunderd.” Joline en Vic besluiten het Zora te vergeven, maar geven wel aan dat ze haar nooit meer willen zien.

Geen vertrouwen meer

Twee jaar later heeft vooral Joline nog veel last van het voorval. “Ik ben er echt heel erg van geschrokken en durf mijn kinderen niet meer alleen thuis te laten met een oppas. Vic vindt dat jammer, maar snapt mij ook. De date nights doen we nu bijna niet meer. Alleen als Annabelle een weekend bij haar ouders logeert en aanbiedt op de meisjes te willen passen, durf ik het aan. Maar verder? Absoluut niet. Ik kan nooit meer met een gerust hart weg.”

Meepraten over het verhaal van Joline? Dat kan in de comments onder dit artikel!

Rianne: ‘Was ik maar nooit vreemdgegaan dan was de liefde van mijn leven bij me gebleven’

vreemdgaan

Spijt kwam nooit in Riannes woordenboek voor. Spijt is wat de geit schijt, vond ze altijd. Na een affaire van drie maanden die is uitgekomen en haar relatie heeft gekost, denkt ze daar wel anders over. “Ik ben er zo ziek van dat Max me niet meer terug wil.”

Rianne en Max waren een onafscheidelijk stel. Waar Max was, was Rianne en andersom. “Wij kunnen het gewoon super goed met elkaar vinden en zijn graag bij elkaar. De buitenwereld vindt daar natuurlijk van alles van. Regelmatig kregen we te horen dat het niet gezond was om alles samen te doen. Bemoei je er niet mee, wij willen dat graag. Pure jaloezie,” denkt Rianne. Aan het sprookje van vijftien jaar is een paar maanden geleden abrupt een eind gekomen; Max woont tijdelijk bij een vriend en Rianne gaat kapot van verdriet en eenzaamheid… Verder lezen

5 reacties

Joris -

Al een nieuwe oppas gevonden?

Anna -

Zonde dat je het na deze ene tegenvaller niet meer wil proberen; niet iedereen is als Zora, al begrijp ik echt je angst, zeker naar je kindjes toe. Er had van alles mis kunnen gaan, maar dat is niet zo gelukkig en ook hebben je kindjes hier gelukkig niets van meegekregen.
Zou toch proberen een oppas te vinden, desnoods een referentie vragen en wellicht een hidden cam ophangen in huis?
FYI; ik ben zelf ook moeder van 2 dochters.

Rieneke -

Door deze vervelende ervaring ben je zo geschokken en heb je een angst ontwikkeld. Bang om je kinderen over te laten aan een oppas. Hiermee heb jij echt jezelf. Wees dapper door de angst onder ogen zien en het aangaan.
Neem een oppas maar bijvoorbeeld een oudere vrouw. Benader oudere oppasmoeders en leg de situatie uit en vraag of die gene wilt oppassen maar niet overdag maar af en toe s avonds. Leg uit dat je graag tijdens de eerste keren af en toe belt of appt of graag foto’s ontvangt om zo weer vertrouwen te krijgen.
Of doe anders je kinderen zo af en toe bijvoorbeeld vrijdag uit school naar de BSO. Neem beiden dan af en toe paar uurtjes eerder vrij zodat jullie die middag samen wat leuks kunnen doen. Keer lunchen of vroeg dineren of naar de sauna of een middag bowlen of een filmpje pakken. Wat ik zelf regelmatig vroeger deed is iets simpels qua eten voor de kids op zaterdag (pannenkoeken of patat ophalen) dan een leuk spelletje met z’n allen en dan deed ik ze naar bed rond normale tijd naar bed. Dan ging ik met ze rond 19.00 uur naar boven en was ik rond 19.30 beneden. Mijn man had dan ondertussen de kaarsjes aangestoken onze lievelings eten klaar gemaakt of opgehaald. Tafel mooi gedekt. Wij aten dan rond 19.30 uur en na afloop gingen we iets leuks doen bijvoorbeeld film kijken op netflix met lekkere hapjes erbij en wijn… We bespaarden niet alleen veel geld hiermee (geen oppaskosten, duur uiteten en i.p.v film bioscoop thuis op netflix) We konden ook gewoon lekker in onze huispak ploffen en vonden wij eigenlijk veel relaxer.

Joris -

De wijnvoorraad geplunderd? Ik lees over 1 fles. Natuurlijk is dat veel (te veel) voor een meisje van 17, maar om dat nou plunderen te noemen…

N -

Goedemiddag,

Om te beginnen vind ik date night geweldig!! Had misschien mijn relatie gered.

Als jonge en alleenstaande moeder, heb ik aardig wat oppassen versleten. Jonge meiden, meestal maar iets jonger dan ik zelf. Bijna allemaal probleem kinderen. Hebben allemaal een kans gekregen. Hebben mij regelmatig laten zitten. Maar hebben, op 1 na, helaas, allemaal hun leven op de rit. 1 keer per week op een vaste tijd bij mij om mij te helpen en altijd tijd voor hun problemen. Je haalt iemand niet alleen in huis, ook in je hart.

Ik hoop dat jullie weer snel op date gaan!

Liefs, N

Reageer ook