fb
Damespraatjes Damespraatjes

Foto’s van Rena Effendi in Prins Claus Fonds Galerie

Nieuwste tentoonstelling in de Prins Claus Fonds Galerie: ‘Lives Behind’ van fotograaf Rena Effendi. Effendi (Bakoe, 1977) kreeg dit jaar een Prins Claus Award ‘voor haar opmerkelijke portretten van individuele beleving in zones van stilte en voor het documenteren van de sociale gevolgen van ongebreidelde, winstgedreven ontwikkeling’.

In de tentoonstelling ‘Lives Behind’ zien we de neerslag van Effendi’s tien jaar durende reis in de landen van de voormalige Sovjet-Unie. In die tien jaar legde de strijd en kleine triomfen van de mensen vast. Het verhaal van de tentoonstelling overstijgt geografische grenzen van de betreffende landen. We zien een collectief portret van mensen die te midden van isolatie en verwoestende vervuiling weten te overleven. Op een of andere manier hebben ze een zelfstandig bestaan weten te behouden. Een deel van de foto’s – die over de vervuiling in haar geboorteplaats Baku (Azerbeidzjaan) – zullen een plaats krijgen in haar nieuwe, spoedig te verschijnen fotoboek. In dat boek zal ze het stedelijk verval en de vervuiling contrasteren met de vlinder verzameling van haar vader. Zijn verzameling bestond uit 90.000 exemplaren. Op deze manier zet Effendi de schoonheid van de natuur tegenover de grijsheid van het menselijk bestaan.

Ook te zien op deze tentoonstelling: ‘Chernobyl: Still life in the Zone’. In het verboden gebied rond Reactor 4 zijn veel oude vrouwen naar hun woning teruggekeerd. Het voedsel dat zij in hun moestuin kweken zit vol radioactiviteit. Dit weerhoudt deze vrouwen evenwel niet. “Het idee om niet meer in hun eigen huis te wonen, is voor deze vrouwen afschrikwekkender dan dat zij blootgesteld zijn aan giftige straling” lichtte Effendi bij de opening toe. Curator van de tentoonstelling is Bas Vroege, directeur van Paradox.

De tentoonstelling is te zien tot 9 maart 2012
Prins Claus Fonds Galerie, Herengracht 603, 1017 CE Amsterdam
Maandag tot en met vrijdag van 9.00 – 17.00 uur.

Zie ook www.princeclausfund.nl
www.refendi.com

Walter van Teeffelen
www.avantiproductions.nl

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook