fb
Damespraatjes Damespraatjes

Florine: “Mijn zoon is niet meer welkom bij zijn beste vriendje”

Florine is een echte boys mom. “Ik heb drie stoere, gezellige en lieve jongens. Flip is 3, Tijn is 5 en Rico is 8. Het is een drukte van jewelste, maar stiekem geniet ik daar intens van. Dat het eten nu al niet aan te slepen is baart me soms licht zorgen. Hoe moet dat als ze straks pubers zijn? Haha! Nou goed, heerlijke mannen dus. Maar de moeder van het beste vriendje van Rico denkt daar anders over. Hij is daar namelijk niet meer welkom…”

Dikke mik

Rico en Sjors zitten al sinds groep één bij elkaar in de klas. “Meteen dikke mik die twee. Twee kleine bijdehante binkies die de boel aardig op stelten konden zetten. Gelukkig wist hun kleuterjuf daar wel raad mee en zorgde ervoor dat ze goed luisterden en ook in groep drie samen konden blijven. Daar waren Karin (de moeder van Sjors) en ik toen zo blij mee. Inmiddels is dat bij Karin wel anders.”

Voetballen en hutten bouwen

De twee jongens zijn onafscheidelijk en spelen ook na school graag bij elkaar thuis. “De ene keer is dat bij ons en de andere keer bij hen. Fijn om het af te wisselen, want het spelen gaat er nogal druk aan toe. De jongens spelen dan allemaal samen. Lekker voetballen in de tuin, hutten bouwen op zolder of ze bouwen een megagrote lego-toren. Na de speelafspraakjes is het huis één grote bende. Vlak voordat Sjors wordt opgehaald ruimen ze dat samen keurig op. Als beloning krijgen ze een snoepje. Prima wat mij betreft.”

Witte bank

Florine houdt altijd een goed gevoel over aan de speelafspraakjes bij hen thuis. “Maar voor Karin voelt dat anders. Zij heeft twee oudere dochters en Sjors is haar enige zoon. Haar huis ziet er altijd uit om door een ringetje te halen. Nergens zwervende lego-stukjes, geen plakkerige handafdrukjes op de ramen en een witte bank die er na jaren nog als nieuw uitziet. Je voelt de bui al hangen… Rico is daar als een soort olifant in een porseleinkast.”

Huisregels

De afgelopen keren wanneer Florine Rico komt ophalen na het spelen, geeft Karin steeds aan dat ze leuk gespeeld hebben, maar dat Rico slecht luistert en de huisregels niet respecteert. “Ze hebben daar de regel dat je alleen aan tafel mag eten, dat speelgoed direct wordt opgeruimd en dat er niet wordt geschreeuwd. Nou, dan moet je net Rico hebben. Aan tafel eten lukt nog wel, maar speelgoed meteen opruimen? Hij gaat compleet op in zijn fantasie en denkt dan niet aan opruimen. En dan zal ik maar niet beginnen over het geluidsniveau van het spelen…”

Zo kunnen we toch niet spelen?

Florine bespreekt met Rico dat de regels bij Sjors anders zijn dan thuis. “Dat snapt hij best. En toch lukt het hem niet om rustiger en netter te spelen. ‘De moeder van Sjors is zo’n zeurpiet. Niks mag van haar en het enige wat ze wil is opruimen. Zo kunnen we toch niet spelen?’ zei hij. En ik kan niet anders dan het met hem eens zijn. Laat die kinderen opgaan in hun spel!”

Niet welkom

Toen Sjors en Rico deze week op het schoolplein vroegen of ze samen mochten spelen, zei Karin dat het wel mocht, maar niet bij haar thuis. “Ze gaf aan dat de maat vol was en dat Rico niet meer welkom is. ‘Ik weet dat jullie veel vrijer zijn, maar bij ons thuis zijn er regels. Rico schreeuwt, ruimt niks op en luistert niet als ik zeg dat hij moet stoppen. Hij is pas weer welkom als hij zich kan gedragen’ zei Karin.”

Erg geschrokken

Zonder er al te veel woorden aan vuil te maken, neemt Florine de jongens dus mee naar huis. “Je kon merken dat zowel Rico als Sjors er erg van geschrokken waren. ‘Het is hier toch veel gezelliger’, zei Sjors toen we er even over spraken. Tja, daar heeft hij gelijk in. Maar voor Rico vind ik het wel heel erg dat dit zo loopt. Wat is ‘normaal gedrag’ en wanneer is het too much? Ik weet het niet. Maar Rico vragen om als een stil muisje te spelen? Dat zal ik niet doen. Laat ze maar lekker hier afspreken.”

Afbeelding: Unsplash+

Célis heeft het gehad met babyshowers: ‘Geen zin in domme spelletjes’

In de omgeving van de 35-jarige Célis lijkt iedereen kinderen te krijgen. Van haar vriendinnen van vroeger tot haar collega’s: ze zitten niet stil. Bijna elke maand is het raak en sommige vrouwen organiseren zelfs bij hun tweede en derde kindje opnieuw een babyshower. “Ik heb zo geen zin meer in die babyshowers… LEES HIER VERDER!

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

3 reacties

johan -

trek het je niet aan die moeder is gewoon een tut met haar regeltje s.

Joris -

Dus ze mogen niet schreeuwen, er wordt verwacht dat hij luistert, er moet opgeruimd worden waarmee gespeeld is en ze mogen alleen aan tafel eten? Dat lijken me héél normale en redelijke (gedrags- en fatsoens)regels. Die regels gelden hier ook gewoon. Prima als je wat anders gaat doen, maar dan ruim je eerst even op waar je tot dan toe me bezig was. Op die manier blijft alles heel en compleet, overzichtelijk en voorkom je complete chaos en dat het laatste halfuur van de speeltijd volledig aan opruimen besteed moet worden. Kennelijk ruimt het jong bij anderen niet op, mogelijk omdat hij alleen opruimt als hij er snoep voor in het vooruitzicht gesteld krijgt… Je kunt iemand een belonen met ‘gewoon’ een complimentje hè, in plaats van snoep.

Elders gelden de regels van elders. Het is m.i. heel logisch dat iemand die geen verbetering laat zien, niet meer welkom is tot hij zich wél normaal kan gedragen. Sterk van die moeder dat ze gewoon zegt waar het op staat zonder er omheen te draaien.

Martine van Os -

Laat dat stomme wijf toch lekker in de stront zakken en laat de jongens heerlijk bij jou spelen. Een moeder die haar witte bank belangrijker vindt dan gezelligheid van het spelen van haar zoon is de moeite niet waard om druk over te maken. Ik heb nu al medelijden met het jochie, die wordt door zijn verwende prinseszusjes natuurlijk ook volledig op de nek gezeten want OPRUIMEN!! en SCHOON!!. Laat de kids maar lekker rausdouwen bij jullie. Dat hij zegt dat het bij jullie veel gezelliger is, spreekt boekdelen.

Reageer ook