fb
Damespraatjes Damespraatjes

Célis heeft het gehad met babyshowers: ‘Geen zin in domme spelletjes’

In de omgeving van de 35-jarige Célis lijkt iedereen kinderen te krijgen. Van haar vriendinnen van vroeger tot haar collega’s: ze zitten niet stil. Bijna elke maand is het raak en sommige vrouwen organiseren zelfs bij hun tweede en derde kindje opnieuw een babyshower. “Ik heb zo geen zin meer in die babyshowers.”

Blij dat ik jong moeder was

De kinderen van Célis zijn al wat ouder en ze moet toegeven: dat vindt ze best fijn. “Bij mij zijn ze uit de luiers en dus krijg ik mijn handen steeds meer vrij. Ik merk dat vriendinnen langer wachten met moeder worden. Mijn oudste dochter kreeg ik toen ik 24 jaar was. Veel vriendinnen vonden dat belachelijk, ze vonden dat ik veel te jong was. Vervelend vond ik het als ze dat steeds tegen me zeiden, maar ik moet toegeven: ik ben blij dat ik een jonge moeder was. Als ik zie hoe mijn vriendinnen van over de dertig worden afgemat door een piepkleine baby, ben ik echt niet jaloers op ze.”

Intiem met z’n drietjes

Opmerkelijk vindt Célis de trend van babyshowers. Ze ziet het op Instagram en andere sociale media: kersverse moeders weten van gekkigheid niet wat ze moeten doen om de geboorte van hun kroost te vieren. “Toen ik net was bevallen van mijn oudste wilde ik alleen maar lekker met haar en mijn man zijn. Ik plaatste ook nauwelijks foto’s op Facebook en Instagram, ik vond het veel intiemer de momenten met zijn drietjes te beleven. Toen onze baby vier weken oud was, heb ik een kraamfeestje gegeven. Familie en vrienden konden toen ons prinsesje bewonderen. Ik zorgde voor een hapje en een drankje en het was hartstikke gezellig. Daarmee voorkwam ik ook dat ik wekenlang kraamvisite had.”

Nóg een babyshower?!

Maar nu dan al die babyshowers, Célis wordt er bijna gek van. “Natuurlijk snap ik dat je ontzettend blij bent als je zwanger bent. En ik begrijp dan nog wel dat je een babyshower wil geven als je zo’n zeven maanden in verwachting bent. Je bent dan ook in je beste periode, je straalt en de zwangerschap is nog goed te doen. Maar ik begrijp niet dat je weer een babyshower organiseert voor de tweede of derde. Dan is het nieuwtje er toch wel een beetje van af, denk ik dan.” Célis heeft eigenlijk ook helemaal niet zo’n zin meer om al die babyshowers af te lopen. “Weet je wat het is, die babyshowers worden vaak in het weekend gegeven en nemen flink wat tijd in beslag. Daarnaast kost het aardig wat geld om cadeautjes te kopen. Het gaat me steeds meer tegenstaan.”

Gehad met babyshowers

Célis steekt deze tijd en het geld liever in haar eigen gezin. “Ik vind het eigenlijk veel gezelliger om in het weekend leuke dingen met mijn gezin te doen. Laatst werd ik weer uitgenodigd en ik heb toen geweigerd en gezegd dat ik liever wat tijd met mijn eigen gezin doorbreng.” Die opmerking werd haar niet in dank afgenomen. De aanstaande moeder had een aantal vriendinnen verteld dat Célis haar eigen gezin boven de babyshower verkiest. “Dat hoorde ik van mijn beste vriendin. Het steekt me en ik voel me er best een beetje rottig onder maar ik heb gewoon geen zin meer in die domme babyshower-spelletjes. Ik wil lekker met mijn eigen gezin leuke dingen doen, die baby’s zie ik wel als ze zijn geboren.”

Kunnen mij toch niet dwingen?

Ze is zich ervan bewust dat ze wellicht wat vriendinnen kwijtraakt en dat baart Célis echt wel zorgen. “Straks word ik nergens meer uitgenodigd. Maar het kan toch niet zo zijn dat ik word gedwongen de babyshowers af te lopen terwijl ik daarin geen zin heb?”

Ken jij ze, de babyshowers? En? Vind je het leuk en het er echt bij horen? Of vind je het een overdreven feestje voor mensen die te veel geld hebben en heb je het gehad met babyshowers? Praat erover mee in de comments onder dit artikel. Vinden we leuk!

Afbeelding: Patrik Velich via Unsplash

2 reacties

Rieneke -

Ik heb het ook wel gehad met al die babyshowers. Ik ga er heen voor die gene dat deden vroeger vast genoeg mensen vroeger ook voor mij. Vroeger in mijn tijd bestond dat babyshower gedoe niet. Echter vind ik dat ieder zelf mag weten hoe hij/zij de komst van de kleine viert.
Verder verwijs ik je door naar de reactie van Joris.

Joris -

Als je een uitnodiging afslaat met als motivatie dat je liever wat tijd met je eigen gezin doorbrengt, snap ik wel dat men wat gepikeerd is. Een beetje te eerlijk, denk je niet, in retro-perspectief? Je had ook gewoon kunnen bedanken voor de uitnodiging en kunnen zeggen dat je helaas niet kunt omdat je al wat hebt staan (of desnoods dat je die dag wat als gezin gaat doen, zonder “liever”). Een babyshower is overigens niet exclusief voor de eerstgeborene.

Reageer ook