Al jaren heeft Floor last van extreme eetbuien. Ze zijn zelfs zo erg en komen zo regelmatig voor, dat ze is gediagnosticeerd met het Binge Eating Disorder (BED). Het BED is een eetbuistoornis en wordt ten onrechte weleens vergeleken met Boulimia. Iemand met Boulimia heeft net als iemand met het BED eetbuien, alleen doen mensen er met boulimia er na een eetbui er alles aan om het voedsel weer naar buiten te werken. Denk hierbij aan het gebruik van laxeermiddelen of het uitbraken van het voedsel. Iemand met het BED doet dit niet.
Stiekem eten
“Als kind kon ik me al volproppen met alles wat los en vast zat en werd toen enorm gepest om mijn overgewicht. Om mij beter te voelen propte ik me na school vol met chips, koek, brood en snoep” vertelt Floor mij door de telefoon. “Hoewel ik nog jong was, had ik toen al last van een gevoel van schaamte. Het eten deed ik alleen als mijn ouders en broers niet thuis waren.”
Eten verstoppen
Toen Floor ouder werd, kreeg haar moeder door dat Floor soms kilo’s eten wegwerkte als ze alleen thuis was. “Ze heeft er toen een keer wat van gezegd. Vanaf dat moment ging ik zelf eten kopen met het geld dat ik verdiende achter de kassa van de supermarkt.” Dit eten bewaarde Floor onder haar bed en achterin haar kledingkast. “Ik was als de dood dat mijn ouders of broers het zouden vinden.” Als Floor weer eens enorm was gepest, greep ze naar het eten op haar kamer.
Schaamte
Naarmate Floor ouder wordt, verdwijnen de buien niet. “Ik word niet meer gepest, maar ik merk dat ik nog steeds niet goed in mijn vel zit. De minste of geringste tegenslag kan een eetbui uitlokken. Soms zelfs als er helemaal niks aan de hand is!” Tijdens een eetbui stopt Floor zich vol totdat ze misselijk is. “Ik pak alles wat ik kan en prop het in mijn mond. Ik vind het heel moeilijk om erover te praten, ik schaam me enorm.”
Misselijk en moe
Na een eetbui – die doorgaans ongeveer drie kwartier duurt – voelt Floor zich misselijk, moe en is haar zelfbeeld nog lager dan daarvoor. “Ik voel me echt verschrikkelijk vies, lelijk en dik. Op dat soort momenten haat ik mezelf en er zijn zelfs momenten dat ik heb gedacht om er een einde aan te maken…” Gemiddeld genomen heeft Floor één a twee eetbuien per week.
Onder behandeling
“Omdat mijn gezondheid al jaren achteruit holt en ik flink overgewicht heb, ben ik nu onder behandeling bij een diëtiste en een psycholoog. Samen met de psycholoog kijk ik waar mijn eetbuien vandaan komen, hoe ik mij dan voel en hoe ik het weer onder controle kan krijgen. Van de diëtiste leer ik wat gezonde voeding is en hoe ik de eetbuien kan proberen te voorkomen. Ik ben er nog lang niet, maar ik merk dat de combinatie van therapie en advies van de diëtiste mij enorm helpt.”
Op respectvolle wijze meepraten over het verhaal van Floor? Dat kan in de comments onder dit artikel.
Laurence Blairon -
Het verhaal van Floor raakt mij persoonlijk omdat ik meer dan 30 jaar lang een eetbuistoornis heb gehad. Helaas heeft therapie voor mij niet gewerkt (ik viel telkens terug in oud gedrag). Gelukkig heb ik een andere manier gevonden om voorgoed van mijn eetbuien af te komen, en ben ik nu volkomen eetbuivrij én eetdrangvrij. Het gaat om technieken uit de neurowetenschap die met conditionering te maken hebben. Deze technieken leer ik andere vrouwen met succes ook toe te passen. Ik heb er een e-boek over geschreven voor wie interesse heeft. En Floor, ga zo verder, geef niet op. Je kan écht je eetbuien definitief stoppen, zelfs na jaren ellende!