fb

First Dates deelnemers klappen uit de school: “Werd neergezet als een complete lul”

Wie Damespraatjes een beetje volgt, weet dat ik gek ben op het programma First Dates. Een tijdje geleden schreef ik zelfs nog: “Ik heb een hekel aan dating programma’s. Ik weet niet of het is omdat ik in de veronderstelling ben dat mensen nooit helemaal zichzelf kunnen zijn in zo’n situatie of dat het is omdat het vaak nogal opvallende persoonlijkheden zijn… Toch is er één dating programma waar ik wél graag naar kijk: First Dates. Het programma is naar mijn mening echter, kandidaten stellen zich kwetsbaarder op en er doen heel veel verschillende soorten mensen aan mee.” 

Helaas lijk ik nu uit de droom geholpen te worden dat First Dates zo echt en oprecht is… Een aantal oud-deelnemers klapt in Volkskrant uit de school. Roland, Jaap en enkele andere deelnemers doen diverse schokkende uitspraken in het artikel dat in de Volkskrant van 25 februari te lezen is.

Productie rent heen en weer

Zo verklapt Jaap aan de Volkskrant dat hij direct merkte dat het heel anders is dan op televisie. “Ik had me de opname-ervaring te idealistisch voorgesteld. Zodra je het terrein in Amsterdam-Noord opkomt, merk je aan alles dat er televisie wordt gemaakt; er staan grote wagens met apparatuur en de productie rent heen en weer.”

”De loods waarin alles wordt opgenomen mist de sfeer van een echt restaurant,” gaat Jaap verder. ”Het moment dat ik tegenover barman Victor zat, besefte ik: hier is weinig spontaans aan. Hij heeft een oortje in en wordt ingefluisterd door de redactie.”

Sturen in het gesprek

Tijdens zijn date kwam een redacteur naar hem toe met het verzoek om even mee te lopen om zijn zendertje goed te doen. “Zo’n onderbreking is vreemd, want je zit midden in een gesprek. Ik liep achter hem aan, hij friemelde twee seconden voor de vorm aan mijn zender en zei: ‘Luister, jullie praten al een hele poos over toneel, kun je het niet hebben over daten?’ Ik snap dat wel, een gesprek over theater is niet spannend om uit te zenden. Terug aan tafel probeerde ik het gesprek weg te sturen van theater, maar mijn gesprekspartner kwam er steeds weer op terug. Logisch, we waren nog niet uitgepraat. Uiteindelijk werd ook zij zogenaamd meegenomen voor haar zendertje. Ik had ook kunnen denken: als wij het tijdens onze eerste ontmoeting een kwartier over theater willen hebben, dan is dat onze keuze. Maar dat doe je niet.”

Televisie uitgezet

Ook oud-deelnemer Roland was not amused toen hij zijn aflevering op televisie terugkeek. “Toen ik de avond van de uitzending voor de buis zat, herkende ik mezelf niet terug. Ik keek naar een jongen die alleen over zichzelf praatte; die zijn date geen enkele vraag stelde. Nu was ik plots zelf de idioot. Halverwege heb ik de televisie uitgezet. Ik was woedend. Als de klik er niet is, c’est la vie. Maar we hebben leuke momenten gehad en die zijn in de uitzending niet terug te zien.”

Geloofwaardigheid verloren

Roland: “In totaal zal de redactie met het voorgesprek, de date, het nagesprek en de shots tussendoor zo’n drie uur materiaal van me hebben. Daar is 8,5 minuut van uitgezonden. Ik heb ze in voorgesprekken duidelijk verteld dat ik een jongen ben die eenzaam is en met zichzelf in de knoop ligt, en ik werd neergezet als een complete lul. Na mijn eigen deelname kijk ik met andere ogen naar het programma. Zo onschuldig is dat monteren niet; voor mij heeft First Dates zijn geloofwaardigheid verloren.”

Het complete artikel (met onder andere de reactie van BNN Vara en de producent van First Dates) lees je in de Volkskrant van 25 februari. 

Reageer ook