fb
Damespraatjes Damespraatjes

Filosofische gereedschappen verspreiden zich over internet

filosofisch_gereedschap.jpgOp 11 februari verspreiden zich via Facebook en Twitter gratis filosofische gereedschappen. Dit zijn quotes van de belangrijkste filosofische denkers uit de geschiedenis. De sterfdag van René Descartes, 11 februari, is de aanleiding voor deze actie. Want na zijn dood leeft zijn bekende uitspraak ‘Ik denk, dus ik besta’ nog steeds voort. Via www.twitter.com/ScriptumNL en www.facebook.com/ScriptumPsychologieboeken worden de filosofische gereedschappen verspreid. Deze, en de andere gereedschappen, zijn afkomstig uit het recent verschenen boek ‘Filosofisch gereedschap’ van Reiner Ruffing.

Vrijdagochtend om 10.00 uur (geheel in Descartes’ stijl: hij was een uitslaper) start de actie met een tweet en een status update over Descartes’ filosofie. Gedurende de dag volgen de andere filosofische gereedschappen van onder meer Socrates, Aristoteles, Erasmus, Rousseau en Schopenhauer. Het is nog niet duidelijk hoeveel filosofen aan bod komen, maar dit zullen er zeker enkele tientallen gaan worden.

11 februari
De keuze voor Descartes’ sterfdag, 11 februari, is niet toevallig. Zijn grondbeginsel, ‘iets nooit als waar beschouwen, waarvan ik niet met absolute zekerheid kan zeggen dat het waar is’ heeft in onze tijd nog niets aan betekenis ingeboet. In het huidige mediatijdperk lopen we immers voortdurend het gevaar door beelden, gemanipuleerde berichten en statistieken te worden misleid.

Over Filosofisch gereedschap
In het boek Filosofisch gereedschap worden de 50 belangrijkste filosofen en hun filosofieën bondig uitgelicht en plaatst de auteur de denkbeelden in de tijd waarin zij ontstonden. In elke hoofdstuk bekijkt Ruffing wat de inzichten voor waarde hebben voor onze tijd en wat zij voor ons kunnen betekenen. Meer info over het boek is te vinden via: www.scriptum.nl/boeken/mens-en-maatschappij/algemeen/filosofisch-gereedschap

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook