fb
Damespraatjes Damespraatjes

Feiten en fabels over zonbescherming

Ik doe het bij de eerste zonnestralen al. Ramen open, naar buiten, dakje van de auto er af en vol gas naar de hei met hond en bal om daar te genieten van het gevoel dat het zomer is. Volgende dag vroeg opstaan, waar ik eigenlijk helemaal niet van hou, en een hond die me met vermoeide blik aankijkt. Moeten we nu alweer gaan rennen? Het is een bulldogje. Op leeftijd. Voor haar hoeft het allemaal niet zo. Maar voor mij en de meeste mensen en dieren wel. De zon maakt vrolijk en licht. Hoe lekker is het om in een zomerjurkje buiten te lopen, vriendelijke gezichten te zien en ’s avonds ontspannen met een wijntje neer te ploffen bij een barbeque?

Nog voor het officieel lente werd, was het dit jaar al raak. En met de zon barst ook de voorlichting weer los. Want we weten inmiddels allemaal wel dat we moeten smeren om huidkanker te voorkomen. En dat we tussen twaalf en twee uit de zon moeten blijven. Onze kinderen een hoedje op moeten zetten. We zijn voorgelicht. Denken we. Maar hoe we ons moeten beschermen tegen extreme huidveroudering door de zon, daar is nog veel te weinig over bekend. En dat is zonde omdat de effecten vaak pas op latere leeftijd te zien zijn en nauwelijks of niet te herstellen zijn.

De allereerste illusie die ik uit de wereld ga helpen: met een zonnebrandcrème ben je de hele dag beschermd. Als jij tot de groep behoort die trouw iedere twee uur smeert, klopt dat. Voor alle anderen en ik vrees dat dit voor de meerderheid van de bevolking geldt, gaat het niet op. De werking van een factor neemt snel af. Na een paar uur is deze zelfs helemaal verdwenen! Dat betekent dat als jij ’s ochtends vroeg je dagcrème met factor 15 opdoet, deze al voor je tweede kop koffie half verdwenen is. En tegen de tijd dat je lekker in de zon wilt gaan lunchen, is er zelfs helemaal niets meer van over.

De tweede illusie is dat een dun laagje al goede bescherming biedt. Een dun laagje is dunne bescherming. Nauwelijks tot niet. De vermelde factor geldt pas als je de crème dik aanbrengt. Voor je gezicht geldt als richtlijn: ongeveer 2 mg per  vierkante centimeter. Dat is iets meer dan een halve theelepel voor een heel gezicht. Dat klinkt redelijk maar is een grotere hoeveelheid dan wat gemiddeld wordt gesmeerd.

De derde illusie: Factor 50 beschermt veel beter dan factor 30. Helaas. Er is nauwelijks verschil. Geen enkele reden om te denken dat je veel langer veilig in de zon kunt blijven liggen. Wat wél blijft, ondanks de vervagende zonnefilter, zijn die andere ingrediënten van een zonnebrandcrème. De conserveringsmiddelen, bijvoorbeeld, die een belangrijke oorzaak zijn van vroegtijdige huidveroudering. De geurstoffen, hoe fijn ze je ook mogen herinneren aan die heerlijke vakantie in de tropen, zijn nog erger: mogelijke allergieën, eczeem, vlekken en gegarandeerd versnelde veroudering. Parfum hoort in je nek en op allerlei andere plekjes waar je gekust wilt worden maar nooit, nooit, in je gezicht.

Wat heeft je huid wel nodig om een mooi bruin kleurtje te krijgen en gezond te blijven? Een goede filter, dat zeker. Een goede natuurlijke filter op basis van vitamine E reduceert de UV-straling al met 75%. De huidveroudering door vrije radicalen kan deels worden voorkomen door een crème te kiezen met veel anti-oxydanten. Daarnaast verliest de huid in de zon nog meer vocht dan normaal. Veel water drinken helpt maar alleen dat is niet voldoende. Vochtinbrengende crème en vooral vochtvasthoudende crème beschermt je huid tegen dehydratatie en het ontstaan van droogtelijntjes en rimpels. Hoe lekker een dunne emulsie in de zomer ook lijkt, juist dan heeft je huid behoefte aan een beschermend laagje. Een crème met een vleugje paraffine of glycerine is dan ook helemaal geen bezwaar. Net als die strandhoed en Gooise zonnebril, trouwens.

Op zoek naar parfumvrije zonnecosmetica dus. Het liefst met vitamine E, andere vitaminen en anti-oxydanten. En dat heerlijke cocosgeurtje dat zo enorm lekker naar vakantie ruikt? Dat past veel beter bij die fijne pina colada!


Kathleen Vael (47) is  founder van nybf cosmetics. Ze woont in Hilversum en is moeder van een dochter van 15. Schrijven, sporten en het ontwikkelen van fijne en goede beautyproducten zijn haar grote passies. Haar cosmeticalijn is te vinden op www.nybf.nl

Lees ook de eerdere blogs van Kathleen

1 reactie

Barbara van Schaik -

Goede tips,zo vaak zie je dat mensen pas op het strand gaan insmeren, dan ben je het eerste halfuur al niet beschermt!

Reageer ook