fb
Damespraatjes Damespraatjes

Facebook weet eerder dat je depressief gaat worden dan jijzelf!

Dat Facebook veel over ons weet hebben we met z’n allen al een tijdje door. Maar dat dit sociale netwerk al maanden voordat je het zelf merkt en de eerste symptomen verschijnen, kan voorspellen of je depressief wordt, hadden we niet zien aankomen. En eerlijk gezegd vind ik dit niet zo’n prettig idee!

Facebook voorspelt depressie

In de VS is een onderzoek gedaan waarbij in een periode van 6 jaar meer dan een half miljoen status updates zijn vergeleken van zo’n 700 mensen. Ruim 15% van deze mensen leed aan een depressie. Het opzienbarende van het onderzoek is dat hun depressie in de maanden voordat de diagnose werd gesteld vaak al zichtbaar was voor Facebook.

Droevige emoticons

De signalen waar door de onderzoekers op gelet werd waren:

  • vaak werden woorden als  ‘ik’ en ‘mij’ gebruikt
  • meer teksten over hun gevoelend
  • plaatsen van droevige emoticons

Door dit in beeld te krijgen kan een depressie eigenlijk al drie maanden voor de eerste signalen worden voorspeld.

Hulp van digitale woordgebruik

De verwachting is dat Facebook een rol zou kunnen gaan spelen bij de mentale screening van mensen. “Ons onderzoek toont aan dat wat mensen op hun sociale media schrijven en doen, een deeltje van hun leven toont dat moeilijk via andere wegen of onderzoeken te achterhalen is. Zeker als je kijkt naar aandoeningen als depressie en  angststoornissen, kan het digitale woordgebruik van mensen helpen om ze sneller te ontdekken,” aldus professor Andrew Schwartz.

Big Brother

De vraag is natuurlijk of we hier met z’n allen blij van worden. Het voelt voor mij toch een beetje als een soort Big Brother die met ons meekijkt en zelfs eerder doorheeft hoe het met ons gaat dan wij zelf. En natuurlijk rest dan de vraag wat er met deze informatie gaat gebeuren? Wordt het in jouw voordeel of in je nadeel gebruikt. De scheidslijn tussen deze twee is altijd heel dun.

We zijn heel benieuwd wat jij hier van vindt. Laat het ons weten bij de comments onder dit artikel. Vinden we leuk :-).

Bron:

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook