fb
Damespraatjes Damespraatjes

Evelien voelt zich na haar scheiding verscheurd tussen kinderen en nieuwe liefde

‘Waarom moeten we nu mee? Het is toch jouw vriend?!’ hoort Evelien haar dochters zeggen. Het vioolconcert van haar vriend Arjen valt juist in het weekeind dat haar kinderen bij haar zijn. Evelien wil er heel graag bij zijn, maar de meiden hadden hem al eens zien spelen en vinden die klassieke muziek maar saai. Het is een van de voorbeelden die Evelien noemt waarin zij zich na haar scheiding verscheurd voelt tussen haar kinderen en haar nieuwe liefde. Ze wil met de kinderen quality time hebben als ze bij haar zijn, en wil ook de relatie met Arjen die geen kinderen heeft opbouwen. Echt vanzelf samen lijkt het niet te gaan.

Jouw liefde is niet die van hen
Het is een dilemma waar veel gescheiden ouders mee worstelen. Ergens is de behoefte om weer heel te willen zijn. Het liefst opnieuw een gezin, een eenheid die lijkt te kloppen. Al wordt het na een scheiding toch nooit meer de eenheid die het was. Dat jij als ouder verliefd wordt op een ander, hoeft echter nog niet te betekenen dat jouw kinderen die ander lief of leuk vinden. Dat kan verschillende redenen hebben. Er is echt geen klik tussen je liefde en je kinderen of zij zijn er eigenlijk niet aan toe een ander zo dichtbij jou te laten, omdat dat ook gevolgen zal hebben voor hoe het thuis met jou zal zijn. Een nieuwe liefde dingt mee in de aandacht die jij beschikbaar hebt, en als die vaker bij jullie is kan die ook de sfeer en de regels in huis beïnvloeden.

Opeens kinderen erbij
Ook voor je nieuwe liefde kan het nogal wat betekenen om jou te delen met je kroost. Het is niet meer een verse start met een nieuw persoon, maar je krijgt er meteen een paar kinderen bij. Een nieuwe relatie beginnen, wil dus niet direct garanties bieden dat er aan je wens van heelheid voldaan kan worden. Ieder zal aan de veranderingen moeten wennen. En dat vergt aandacht en heeft tijd nodig.

Heelheid in jezelf
In de gesprekken met Evelien komen we er achter dat de verscheurdheid die ze nu voelt tussen haar kinderen en haar nieuwe liefde, nog oude pijn van vroeger met zich meebrengt. Als kind had ze zich na de scheiding van haar ouders ook verdeeld gevoeld in haar liefde voor haar moeder en die voor haar vader. Alsof zij ze bijeen moest zien te houden. Dat gevoel van onmacht komt ze nu weer tegen. In dit proces leert Evelien vooral om het verdriet van verlies om wat niet meer terug gaat komen te accepteren en toe te laten. Ze leert daarnaast te kiezen voor wat voor haarzelf belangrijk is. Het is niet alleen haar verantwoordelijkheid om het gezin weer heel te maken, maar bovenal en allereerst zichzelf. Zo kan zij er vanuit haar eigen stevigheid zijn voor de kinderen en Arjen, soms samen en soms apart. Maar nu vanuit de keuze dat het goed is, zoals het is, als het voor haar goed is.

Mayke Smit is een ervaren trainer en coach die mensen begeleidt in het loskomen van patronen of van elkaar in of na hun relatie. Over de emotionele verwerking die komt kijken bij scheiding heeft zij de roman Los geschreven, waarvan zojuist de derde druk is verschenen. In Los lees je hoe Floor zichzelf na haar scheiding weer terugvindt in de training ‘Je leven na een echtscheiding’. Een herkenbaar en inspirerend verhaal over relaties.

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook