fb
Damespraatjes Damespraatjes

Eva (42) : “Mijn man trekt het niet dat ons zoontje zich als meisje gedraagt”

Zijn ex-vrouw kreeg twee dochters terwijl Erik-Jan, de man van Eva (42), zijn zinnen had gezet op een zoon. Hij wilde graag nog een kind, maar het liep spaak tussen zijn ex en hem. “Toen ik Erik-Jan ontmoette gaf hij aan nog een keer vader te willen worden. Van een jongen,” vertelt Eva. Zij had nog geen kinderen maar wel een wens. Groot was Erik-Jans vreugde toen ze hem een zoon schonk. Robin is nu zes jaar en loopt graag in een prinsessenjurk rond. “Erik-Jan trekt het niet. Ons huwelijk staat onder hoogspanning en ik vrees het moment dat de bom echt barst.”

Haar moeder maakte al opmerkingen over Robin toen hij drie jaar was. “Ze vond hem zo meisjesachtig en raadde me aan dat gelijk de kop in te drukken. Ik was met stomheid geslagen. Hoezo?” Ja, Robin speelde vaak met de buurmeisjes, ook toen hij ouder werd. En ja, hij liep graag in een prinsessenjurk rond, maar was dat nou zo erg? “Ik vond van niet. Ik zag het ook wel, maar vond het geen probleem. Nog steeds niet. Ik vind dat Robin zichzelf moet kunnen zijn en als dat inhoudt dat hij een jurk aan wil, dan moet hij dat lekker doen.”

‘Wordt vast een homootje’

Erik-Jan en haar moeder hebben elkaar gevonden in hun mening over Robin. “We lagen een tijd terug in bed en ik wilde vrijen met Erik-Jan. Hij hield het af en zei dat hij met me wilde praten. Over Robin. Dat hij zich schaamde voor zijn eigen zoon. Dat de buurman had gesuggereerd dat het ‘wel een homootje zou worden’ en dat Erik-Jan zich kon voorbereiden op een gezellige schoonzoon met handtas. De tranen sprongen in mijn ogen. Sprak de vader van ons kind zo over hem? Hoe kon hij? Huilend ben ik het bed uitgerend en op de wc gaan zitten. Erik-Jan kwam me niet eens achterna. Toen ik terugkwam haalde hij zijn schouders op en zei: ‘Wat doe je nou overspannen, het is toch gewoon zo?’ Ik wist niet wat ik hoorde.”

Soms schaam ik me ook

Toen ze het haar moeder vertelde, haalde ook zij haar schouders op. Ze vond dat Eva Robin moest verbieden om een jurk te dragen en om zijn nagels roze te lakken. Dat ze heel goed kon voorstellen dat Erik-Jan zich voor zijn eigen kind schaamt. “Ze zei: ‘Wat denk je nou? Hij wil een zoon, eentje met wie hij kan voetballen en later bier kan drinken in de kroeg. Niet eentje met wie hij over de Huishoudbeurs sjouwt. En het stomme is, dat ik me soms ook een beetje voor Robin schaam. Durf ik tegen niemand te zeggen, want het is zo’n lief kind en ik houd zielsveel van hem, maar soms denk ik: ‘was hij maar normaal. Een jongen zoals alle andere jongens. Zou willen dat ie lekker in bomen klimt, voetbalt en rottigheid uithaalt. En niet dat hij mij helpt met het huishouden of vraagt of hij mijn nagellak mag gebruiken. Maar die gedachten druk ik heel snel weg.”

Wat? Barbies?!

De maat was voor Erik-Jan behoorlijk vol, toen hij hoorde dat Robin de krultang aan Eva vroeg. Niet om zijn eigen haar mee te krullen, maar dat van de Barbies. “Ik zag dat Erik-Jan op het punt van exploderen stond. Barbies?! Speelde zijn zoon met Barbies? Hij liep de kamer van Robin in, pakte de Barbies en gooide ze uit het raam. Robin begon onbedaarlijk te snikken terwijl Erik-Jan woest het huis verliet. Het duurde even voordat ik mijn zoon weer rustig kreeg.”

Eva is de wanhoop nabij. Haar huwelijk staat onder hoogspanning. Erik-Jan wil geen ‘mietje’ en zij haar zoon niet veranderen. Maar wat moet ze? “Ik weet het niet. Robin en mijn koffer pakken om te vertrekken is ook geen oplossing. Bovendien houd ik van Erik-Jan. Het is de liefde van mijn leven. Die wil ik niet zomaar verlaten.”

Wat raad jij Eva aan? Bij haar man blijven? Voor haar zoon kiezen? Een tussenoplossing? Maar wat? Wij zijn heel benieuwd naar jouw mening. Praat mee in de comments onder dit artikel.

4 reacties

Lisa -

Robin heeft iets gevonden waar hij blij mee is, waar hij zich lekker bij voelt, alleen is dat bij hem Barbies en bij een ander kind misschien auto’s of dieren of wat dan ook… en jouw man maakt het kapot. Hij geeft meer om de mening van jullie nare buurman dan om het welzijn van Robin en gooit zijn speelgoed weg want och gut zijn zoontje wil niet non stop voetvallen. Hij moet stoppen met dit gekleineer en wel meteen, anders kan Robin daar flink door beschadigd worden. Succes!

Joris -

Dus zowel vader als moeder schamen zich in meer of mindere mate voor hun kind. Fijne boel. Wie of wat bepaalde dat poppen voor meisjes zijn? “Omdat het altijd zo geweest is” is geen argument.

Laura -

Wat moeilijk….. Toch zal ik altijd voor het belang van mijn zoon kiezen. Het is buitenproportioneel dat een vader uit woede het speelgoed van een kind uit het raam gooit. Bedenk is wat het gedrag van zijn vader met zijn eigenwaarde als mensje doet…. Ik zal relatietherapie of gezinscoaching voorstellen. Wil hij hier niet in meewerken dan koos ik voor het geluk van mijn zoon en liet ik hem niet meer kleineren door zijn vader. Je zoon loopt kans op veel emotionele schade hierdoor…

Quirien -

Wat moeilijk! Ik kan me helemaal voorstellen dat je niet weet wat je hier mee aanmoet.

Wellicht een idee om eens samen met een pedagoog te gaan praten. Veel pedagogen zullen de juiste techniek hebben om hier met je man in over gesprek te gaan en voornamelijk (wat denk ik het belangrijkst is) altijd het beste voor het kind voor ogen hebben.

Succes en lekker genieten van je zoon zoals hij is!

Reageer ook