fb
Damespraatjes Damespraatjes

In The End – blog Wendy

Het is begin december. Op de zolderkamer van mijn ouders worden Tom en ik midden in de nacht wakker gemaakt door mijn vader. Tijd om op te staan, een korte douche te nemen, een broodje te smeren en te vertrekken naar Schiphol. Snel geef ik Charlie-poes nog een knuffel en een ‘ik-hou-van-je-en-ga-je-missen’ aan mijn moeder. Na een enorme omweg door wegwerkzaamheden komen we aan op Schiphol. De tassen worden uit de kofferbak gehesen en op de rug gebonden. Er worden foto’s gemaakt. Ik neem een foto van mijn vader die er enigszins verloren bij staat. We nemen afscheid. “Tot over een paar maandjes tats!”

Wendy
Inmiddels zijn we een paar maanden verder. Ik word na een onrustige nacht wakker in een hoge, smalle, azuurblauwe kamer met een klein raampje waarachter het dondert en bliksemt. Ik draai me om en het matras kraakt. Blijkbaar denkt de hostel eigenaar dat volwassenen ook nog in hun bed plassen want het matras – dat onder de dunne lakens ligt – is nog verpakt in plastic. Tom ligt nog te slapen. De buurman – aan de andere kant van de houten muur – is zo te horen al wel wakker. Ook zijn bed kraakt als hij zich omdraait om zijn zojuist binnengekomen WhatsAppjes te bekijken.

We zijn gisteren aangekomen in Asuncion. De hoofdstad van Paraguay. Na Mexico, Belize, Guatemala, Costa Rica, Panama, Colombia, Ecuador, Peru en Bolivia al het tiende land dat we gaan bezoeken. Het regent pijpenstelen dus echt veel zin om op te staan heb ik vandaag niet. Dus lig ik een beetje na te denken over onze reis. Nog maar 5 weken te gaan. Wat gaat de tijd opeens snel!

Een maand geleden had ik behoorlijke last van heimwee. Mijn zus stuurde een video door van mijn jongste neefje die achter een bolderkar aanliep. Zo schattig! Zijn eerste stapjes. Als een dronken, oud mannetje waggelde hij door de woonkamer. Op dat moment wilde ik gewoon heel even terug naar huis om iedereen even te zien en te knuffelen. Gelukkig bestaat er WhatsApp en Skype en kun je al die fantastische avonturen die je hier krijgt voorgeschoteld meteen delen met je familie en vrienden op Facebook en Flickr.

Skype

Aan de andere kant zorgt al die sociale media er ook voor dat je telkens aan thuis wordt herinnerd. Handig om op de hoogte te blijven, maar je ziet ook honderden foto’s voorbijkomen van gezellige etentjes en feestjes waar jij niet bij aanwezig bent. Vijf dagen in de jungle of in een jeep over een zoutvlakte heen rijden zonder internet kan dan ook een verademing zijn. Zo ben je tenminste echt even alleen maar met jezelf en de omgeving waarin je verkeerd bezig.

Dat is voor mij het echte reizen! Niet alleen aanwezig zijn op een plek aan de andere kant van de wereld, maar leven in het moment. Ik denk niet aan volgende week. Hoogstens een paar dagen vooruit. Hoe anders was mijn leven een aantal maanden geleden? Als een soort projectmanager deelde ik planmatig mijn leven in zodat mijn dag zo effectief mogelijk werd ingericht. Op die manier kon ik alle zaken waarvan ik dacht dat ik ze belangrijk vond in één dag ‘af werken’. En nee, dit deed ik niet alleen zakelijk, maar ook privé. Erg vermoeiend!

Op reis heb ik geleerd dat het niet zoveel uit maakt wat je doet als dat wat je doet je maar gelukkig maakt. Super stoer om te zeggen natuurlijk, maar hoe breng je dit thuis dan precies in de praktijk? Want als ik eenmaal thuis ben heb ik geen baan meer, maar wel een fijn huis met een fijne hypotheek. Dat is een vraag die me de laatste weken bezig houd.

Maar goed, even een stap terug. Stel je voor: de weg voor je ligt helemaal open. Je moet niets, je hoeft niets, de wereld ligt aan je voeten. Er zijn nog even geen rekeningen, geen hypotheken, geen bazen, geen bedrijven, verplichtingen of sociale druk. Je kunt alles doen wat je maar wilt. Lukt het je om je dat voor te stellen? Wat zou jij gaan doen? Ben benieuwd naar jouw antwoord. Let me know!

The Big Trip
Wendy Mazer (32 jaar) is op 3 december samen met haar vriend Tom voor zes maanden richting Midden- en Zuid Amerika vertrokken. Wendy verruilt de online publiciteit bij The House of Books voor haar backpack en een klein budget. Het enige dat op dit moment vast staat is het ticket naar Mexico en de landen die ze graag willen zien. Welke avonturen gaan ze samen tegemoet? Gewapend met een Samsung Mega zal Wendy jullie hier iedere maand over berichten vanaf de andere kant van de oceaan.

Als je benieuwd bent naar onze reisblogs neem dan eens een kijkje op OnTheMap.NL of via mijn Facebook On the Map. Ben je meer van het plaatjes kijken, kijk dan even op Flickr waar je onze foto’s kunt vinden.

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

1 reactie

Reageer ook