fb
Damespraatjes Damespraatjes

Nena d’r man stak een elektrische tandenborstel in zijn anus en moest een stoma. Hoe is het nu met Jan en Nena?

tandenborstel anus

“Mijn man Jan heeft een elektrische tandenborstel in zijn anus gestopt en beschadigde daarmee zijn darmen dusdanig dat hij een stoma moest.” Dat vertelde Nena vorig jaar aan Damespraatjes. Jan meldde zich na het incident onmiddellijk ziek en een depressie lag op de loer. Hoe is het nu met Jan? Maar vooral: hoe is het met Nena?

Lees hier het verhaal van Nena van vorig jaar: “Het ding was erin gefloept en Jan kreeg ‘m er niet meer uit.”

Het telefoontje dat ze op haar werk kreeg, vergeet Nena nooit meer. Haar man Jan was volledig in paniek toen hij tijdens het kijken van porno zichzelf wilde stimuleren met een elektrische tandenborstel zonder opzetstukje. Hij kreeg het apparaat er niet meer uit en een ritje naar het ziekenhuis was het enige dat er op zat. Daar vertelde de arts dat het roterende puntje van de tandenborstel onherstelbare schade aan zijn darmen had aangericht en dat een stoma onvermijdelijk was.

Geen seks meer

“Afschuwelijk vond ik het. Hoe kon Jan zo stom zijn? En dan noemde hij mij preuts in de seks. Mijn man van nog geen vijftig moest een stoma. Ik kon daarmee helemaal niks.” De wond van het dichtnaaien van zijn anus geneest slecht en Jan heeft grote moeite met zijn stoma. Seks heeft het echtpaar niet meer en de sfeer is ver beneden nul.

Zwaar depressief

Na een half jaar heeft Nena Jan verlaten. “Dat hebben Jan en zijn familie mij niet in dank afgenomen, maar ik zag geen andere oplossing. Een week of vier na de stomaoperatie werd Jan zwaar depressief. Hij wilde niemand meer zien en zat hele dagen voor zich uit te staren op de bank. Ik werd er gek van. Als ik voorstelde om te gaan wandelen of ergens koffie te drinken, keek hij me met van die Droopy-ogen aan en schudde zijn hoofd. Als ik met hem wilde vrijen, duwde hij me van zich af. Ik voelde me een oude verpleegster in plaats van een vrouw in de bloei van haar leven.”

Hoe verder?

Nena heeft het erover met vriendinnen die heel goed begrijpen dat de situatie onhoudbaar is. Jan gaat op verzoek van Nena naar de huisarts die hem antidepressiva voorschrijft. Even lijkt het iets beter te gaan. “Maar na een paar weken zakt Jan weer in zijn put. Dieper dan ooit. Hij bezoekt een psychiater, wordt opgenomen maar gaat zich niet beter voelen. Van de vitale man was niets meer over. Uren heb ik met hem gepraat. Gevraagd wat hij wilde, hoe hij dacht zijn leven weer op te pakken. Het enige dat hij kon doen was zijn schouders ophalen. Ik heb geschreeuwd, gehuild, gesmeekt. Niets hielp.”

Over en uit

Als Nena zelf hulp zoekt en gaat praten met een psycholoog trekt ze na een aantal gesprekken de conclusie dat het over is tussen haar Jan. “Ik ben negenenveertig. Stel dat ik honderd word, dan heb ik nog ruim vijftig jaar te leven. Dat is te lang om voor een depressieve man te zorgen. Jan was gelaten toen ik vertelde dat ik alleen verder wilde. Deed geen moeite me bij zich te houden.”

Nieuwe vriend

Snikkend trok Nena een paar weken na dat gesprek de voordeur dicht. Ze voelde zich verdeeld, vond dat ze Jan eigenlijk niet in de steek kon laten, maar blijven was ook geen optie. “Toen ik een leuke etage vond om in te wonen, viel er een last van me af. Een keer in de week bel ik met Jan en praten we bij. Het gaat wat beter met hem, maar werken kan hij nog niet. Zijn vrienden wil hij niet meer zien omdat hij zich kapot schaamt. Hij heeft zich ingeschreven op datingsites maar een vrouw vinden die geen moeite heeft met zijn stoma, is haast niet te doen. De scheiding is er bijna doorheen en inmiddels heb ik een nieuwe vriend met wie ik gelukkig ben. Jans familie is zeer teleurgesteld in mij. Ik trok me dat enorm aan in het begin, maar nu laat ik het los. Ik moet verder met mijn leven.”

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

10 reacties

Albert Wesker -

…een individualistische samenleving krijgen waar mensen weinig kunnen vertrouwen op loyaliteit en bescherming . Typisch dat dit vaak ook de dingen zijn wat mensen missen, en over klagen. You reap what you sow.

Satsi -

Eens met Lourdes en Albert. Ze is veel te rap weg gelopen. Ik snap dat ze het er moeilijk mee heeft, maar dat heeft haar man ook. Wat zal hij zich overbodig gevoeld hebben. Logisch dat hij haar niet tegen hield. Als ze echt van hem hield, was ze gebleven en hadden ze samen gevochten want er zijn talloze wegen die naar Rome leiden maar dat kost tijd en nog veel meer geduld

Albert Wesker -

Er is een verschil tussen het veroordelen van daden en het veroordelen van mensen. Een heleboel mensen lijken tegenwoordig voornamelijk te renderen vanuit de gedachte dat persoonlijk gewin te allen tijde prioriteit heeft. Handelen vanuit eer en geweten verdwijnen op de achtergrond. Het verbaast mij daarom ook niet dat wij steeds meer

Gaby -

Je moet mantelzorger geweest zijn of met een depressieve persoon geleefd hebben om deze vrouw te begrijpen. Ik maakte beide situaties mee en ging er zelf onderdoor. Wie zonder zonde is, werpe de eerste steen. (Ver)oordelen is toch zo makkelijk. Ik hoop dat zowel hij als zij terug gelukkig mogen worden.

Lourdes -

Ze is echt schandalig. Hij mag niet de tijd nemen om dit trauma te verwerken? (Ook al is het zijn fout, dit is niet niks en soms kost het jaren om een trauma te verwerken). Ze zijn toch getrouwd in ziekte en gezondheid? Als het ondersom was geweest en hij ging weg dan had ze gezegd dat hij de slechterik was. Als hij kanker had gehad, dan was zij ook keihard weggerend dus (want je mag niet een half jaar depressief zijn?). En als zij kanker zou hebben dan zou hij weer geen nobele man zijn geweest als die weg zou gaan. Met deze vrouwen kun je niet winnen. Hypocriete vrouw. En voor die man “de medische wereld gaat snel vooruit, misschien komt er snel een oplossing voor een stoma”.

Chantelle -

Nena heeft gelijk. Ze heeft hem lang genoeg de kans gegeven om er iets van te maken. J́e kan van niemand verlangen om aan een dood paard te blijven trekken. De idioot heeft het aan zichzelf te danken, so simpel is het.

Jolanda -

Eens met de reaktie van Albert hierboven!

Joris -

Mensen gaan een relatie aan en men mag gezond verstand verwachten. Als bepaalde – in mijn ogen nogal domme – keuzes van een individu consequenties hebben voor een ander, kunnen daar gevolgen aan zitten. Hier heeft de man in kwestie gewoon invloed op gehad.

Albert Wesker -

Is het de bedoeling dat ik dit als lezer een redelijk verhaal vind? Deze man heeft een domme keus gemaakt, is vervolgens zowel mentaal als fysiek ernstig beschadigd geraakt en wordt vervolgens aan de kant gezet als zijnde “damaged goods”. Mevrouw heeft immers potentieel nog vijftig jaar te leven en dat is veel te lang om voor je man te moeten zorgen. “In voor en tegenspoed” en “tot de dood ons scheidt” betekent in werkelijkheid dus “zolang je geen schade oploopt die mijn leven langer dan 6 maanden bemoeilijkt”. Noem mij ouderwets (zo oud ben ik overigens niet, 37 jaar voor wie dat interessant vindt), maar een trouwgelofte hoort meer te betekenen dan dit.

Joris -

Jan had beter een paar tientjes uit kunnen geven aan aan vibrator, is het niet?

@redactie, waarom is mijn eerdere reactie verwijderd?

Reageer ook