fb
Damespraatjes Damespraatjes

Eindexamens begonnen. Tien tips om stress te voorkomen

Vandaag gaan voor zo’n 206.000 scholieren de eindexamens van start. Het grootste deel van de kandidaten doet examen op VMBO niveau, ongeveer 110.000. Zo’n 57.000 gaat op voor Havo en op VWO niveau doen ongeveer 38.000 leerlingen eindexamen.

Tot en met donderdag 28 mei duren de examens en een week of 2 later worden de uitslagen verwacht. En dan kunnen de eindexamenfeesten losbarsten. Maar voor die tijd zal er nog heel wat stress door de lijven van de eindexamenkandidaten stromen. Hoe kun je die stress nou te lijf gaan. Of hoe kun je je kind helpen om goed met de stress om te gaan. Hier 10 tips.

1. Denk positief

“Het begint met positief denken. Gedachten als ‘ik haal het toch niet’ of ‘ik móet het halen’ veroorzaken stress, vertelt psycholoog Matthijs Steeneveld. “Je kunt beter focussen op de dingen die je wel goed kunt en het examen als een uitdaging zien.”

2. Neem pauzes

Het is heel belangrijk om tijdens het studeren voldoende pauzes te nemen. Steeneveld: “Maak voor jezelf een planning van wat je gaat doen, bijvoorbeeld één hoofdstuk lezen. Dat is haalbaar en concreet.

3. Vergeet niet te ontspannen

Zorg er vooral voor dat je leuke dingen blijft doen, dat ontspant. Sporten helpt tegen de fysieke klachten. ,,Ook ontspanningsoefeningen hebben effect, die zijn makkelijk te vinden via internet.”

4. Laat alcohol en energiedrankjes staan

Een week voor de examens is het vooral belangrijk dat je lekker in je vel zit. Overmatige alcoholconsumptie is volgens Steeneveld geen aanrader. “Als je de stress wilt wegdrinken, komt hij de volgende dag twee keer zo hard terug.” En ook energiedrankjes kunnen angstige scholieren maar beter laten staan, aangezien cafeïne de stress juist versterkt.

5. Goed slapen

Te lang doorstuderen is volgens de psycholoog sowieso een slecht idee. “Goed slapen levert veel meer op dan een extra uurtje leren.”

6. Geef toe dat je gespannen bent

De beroeps- en brancheorganisatie van apothekers doen ook een duit in het zakje. Zij stellen als eerste stap: geef voor jezelf toe dat je gestrest bent. Praat over die spanning. Bijvoorbeeld met een ouder, docent, mentor of ervaren studiegenoot. “Erover praten kan ontspannend werken.”

7. Stel niet te hoge eisen

Als je gespannen bent, stel je misschien gewoon veel te hoge eisen aan jezelf. Probeer daarom om niet te perfectionistisch te zijn. Een paar fouten maken mag!

8. Spanning hoort erbij

Tijdens het examen zelf kun je best wel wat spanning gebruiken. Dat is belangrijk om te beseffen, stellen de apothekers Spanning hoort erbij!

9. Black out? Geen paniek!

Zie je het even helemaal niet meer zitten? Krijg je tijdens het examen een black out? Geen paniek. Sla de vraag over of ga even wat anders doen. Misschien kun je even niet bij de kennis, maar komt dat vanzelf weer bovendrijven.

10. Vergeet je knuffel niet

Het klinkt misschien gek, maar dat is het niet: neem een knuffel mee naar je examen, of je gelukspen. Sommige mensen worden rustiger van deze ‘mentale methodes’. Een beetje bijgeloof kan echt helpen.

Bron: RTLNieuws.nl

Reageer ook