fb

Eerste hulp bij RELATIEONGELUKKEN

Soms vraag ik me af hoeveel zelfhulpboeken er zijn en hoeveel er nog zullen verschijnen. Voor elk denkbaar probleem is er wel een boek of is er uitgebreide informatie te vinden op Internet.   Toen ik dit boek Eerste Hulp bij relatieongelukken van Caroline Franssen in handen kreeg was ik een beetje sceptisch. Dat was in een klap weg na het lezen van het eerste hoofdstuk.


eerste hulp bij relatie ongelukken

Het is een praktisch, to the point handzaam en informatief naslagwerk, zonder lange analyses waarom een relatie mis kan gaan, maar heldere aanbevelingen en tips die oplossingsgericht zijn. Wat de schrijfster heel goed doet is het belichten van je eigen rol als partner en het al dan niet slagen van je relatie door jouw toedoen.

Communicatie, wederzijds respect, openheid, veiligheid, gelijkwaardigheid, zo maar een paar sleutelwoorden die bij elk probleem dat zich in een relatie voor kan doen, terug komen. Een belangrijk aspect is zelfreflectie. Wat betekent een probleem voor mij? Wat is mijn rol? Hoe kan ik mijn gedrag aanpassen zonder mezelf of de ander geweld aan te doen? Hoe ga ik er mee om en wat kan ik zelf doen om een situatie aanvaardbaar te maken?

Caroline zoomt in op het veranderingsproces dat partners doormaken, op communicatie en de verschillen tussen mannen en vrouwen, moeilijke partners, op geweld, seks en ontrouw. Maar ook op de opvoeding en kinderen, stiefouderschap . Ze belicht het probleem of de situatie vanuit beide partners, zowel de man als de vrouw krijgen aanbevelingen of handvatten maar ook tips hoe te handelen om een probleem of moeilijke situatie aan te pakken. Een prettige afwisseling zijn de korte praktijksituaties waarin een relatieprobleem wordt geschetst. Nadat het probleem is besproken en voorzien van tips, kun je lezen of dit bij het betreffende koppel heeft gewerkt.

Nuttige tips om de relatie een herkansing te geven of uit het slob te halen zijn het complimentendieet, een onverwachte speciaal uitje organiseren en de tien-minutengesprekken. Bij deze gesprekken krijgen beide partners de gelegenheid om tien minuten lang zich uit te spreken over allerlei zaken, zonder dat de ander hem/haar onderbreekt. Ook het direct achteraf reageren wordt afgeraden. Beter is het om e.e.a. te laten bezinken en er de volgende dag op terug te komen.

De opzet van het boek is heel praktisch. Het begint met een hoofdstuk over acute reanimatie als je relatie in nood is. Hiervoor geeft ze drie regels. Belangrijk is dat je zelf de keuze maakt of je jouw relatie wilt laten slagen of wilt laten doodbloeden. Door vervolgens in elk hoofdstuk een apart thema te behandelen, maakt de schrijfster het jou als lezer gemakkelijk om dat deel te raadplegen en de aanbevelingen en tips tot je te nemen.

Hoofdstuk 2 is beslist een aanrader . Hierin wordt de vraag gesteld of je wel toe bent aan een relatie en hoe je kunt ontdekken of je partnerkeuze wel de juiste is. Waarop is jouw keuze gebaseerd?

Dit naslagwerk van Caroline Franssen is zo’n boekje dat elke ambtenaar van de Burgerlijke Stand aan a.s. echtparen zou moeten uitreiken als ze in ondertrouw gaan. De verwachte roze wolk wordt iets minder roze en maakt plaats voor een realistisch beeld van het huwelijk waar alle aspecten van een relatie bespreekbaar zijn en de liefde hoogtij kan vieren.

Titel: Eerste hulp bij Relatieongelukken
Auteur: Caroline Franssen
Uitgeverij: Scriptum
Prijs: € 18,95

BESTEL DIT BOEK OP BOL.COM

Reageer ook