Kijk jij ook al weer uit naar die eindeloze zomerdagen? De dagen waarop je na je werk met een Aperol Sprtiz op je tuinbank ploft, terwijl de kinderen heerlijk in het zwembadje aan het spelen zijn en je man alvast de barbecue aansteekt zijn mijn all time favorieten. Heerlijk! Deze zomer gaan wij in augustus 11 dagen op vakantie, maar de rest van de zomervakantie zijn we lekker thuis. Gezien de temperaturen van de afgelopen jaren overwegen wij nu een zwembad in de tuin neer te zetten. Je weet wel, zo’n groot écht zwembad die de hele zomer kan blijven staan. Een zwembad kopen is leuk en een heerlijke aanvulling in een warme zomer. Als je een grote koopt kun je er met het hele gezin in, maar er zijn ook kleine kinder- en zelfs babybadjes. Wel is het belangrijk om het zwembad goed schoon te houden. Maar hoe doe je zoiets vraag je je misschien af. Ik leg je graag uit hoe je met zo’n bad omgaat!
Bij het plaatsen van een zwembad in de tuin, zijn er een aantal zaken waar je rekening mee moet houden. Grote zwembaden laat je één keer vollopen en worden meestal pas aan het einde van het seizoen geleegd. Zo verspil je geen onnodig water én kun je de hele zomer van het bad genieten. Hierbij is één zaak wel heel erg belangrijk, namelijk de hygiëne. We leggen je graag uit hoe je jullie bad schoon kan houden waardoor het water de hele zomer helder blijft.
Zonnebrand
Zomers gebruiken de meeste Nederlanders flink wat zonnebrand om hun huid tegen de felle zon te beschermen. Heel goed voor je huid, maar minder voor de kwaliteit van het water… Vraag iedereen om voor het zwemmen zich even af te spoelen onder een buitendoche/tuinslang/gieter. Zo voorkom je vieze vettigheid in het water en vergroot je de kans op een schoon bad.
Filter schoonhouden
Bij zwembaden die de hele zomer (of het hele jaar) staan, heb je een filtersysteem nodig. Dit systeem filtert het water en zorgt voor een constante stroming van het water. In deze filter zitten meestal cartridges die elke week of elke twee weken schoongemaakt of zelfs vervangen moeten worden. Door dit trouw volgens de gebruiksaanwijzingen te doen, blijft het filtersysteem optimaal werken en houd je het bad fris.
Waterbehandeling
Een ander zéér belangrijk onderdeel in het helder (en veilig!) houden van het zwemwater, is het toevoegen van chloor en eventueel een product om de pH-waarde te optimaliseren. Chloor doodt ziekmakende bacteriën en houdt het water alg-vrij. Een optimale werking van het chloor bereik je pas als ook de zuurgraad van het water in balans is. Wanneer het te zuur of juist te basisch is, kan het chloorproduct haar werk niet goed doen. Hoeveel chloor je nodig hebt, kun je berekenen aan de hand van de hoeveelheid water in het bad. Daarnaast is het ook slim om altijd een chloordrijver met chloortabletten in het water te laten ronddrijven. Meet daarnaast wekelijks de chloor- en pH-waarden middels speciale teststrips of meetkastjes. In het begin is het vaak even zoeken naar de perfecte balans, maar daarna is het een kwestie van bijhouden. Op deze manier ben je gegarandeerd van helder water én hygiënisch zwemwater.
Afdekken
Liggen jullie niet in het zwembad? Dek hem dan af met een afdekzeil. Dit zorgt ervoor dat het water de warmte vasthoudt én voorkomt dat er allerlei blaadjes en andere viezigheid in het bad vallen. Haal het zeil er pas af wanneer jullie ook echt gaan zwemmen.
Stofzuigen
Een zwembad stofzuigen? Zeker! Door de wanden en de bodem van het zwembad regelmatig (ongeveer één keer per week) te stofzuigen, voorkom je problemen met kalk, zand, steentjes en ander vuil. Ook dit draagt weer bij aan het hygiënisch en helder houden van het water.
Routine
Al met al best wat werkzaamheden om het zwembad schoon te houden. Laat je hier niet door afschrikken! Maak er een vaste routine van en herhaal dit elke week op hetzelfde moment. Maak jullie gasten er tevens van bewust dat ze niet vies of met veel zonnebrand op in het water duiken. Zo houden jullie het bad samen schoon en heb je er de hele zomer plezier van!
Afbeelding: Briana Tozour via Unsplash
Joris -
Is dit artikel toevallig reclame?