fb
Damespraatjes Damespraatjes

Een vriendschap die ergens toe leidt

kngf.jpgEen geleidehond: een vriendschap die ergens toe leidt
Sinds 1935 heeft KNGF Geleidehonden al zo’n 5000 geleidehonden opgeleid en kosteloos ter beschikking gesteld aan blinde en slechtziende mensen. Dat zijn heel veel mensen die weer een vrij en onafhankelijk leven kunnen leiden. Die weer naar hun werk kunnen gaan of kunnen studeren. Want de geleidehond biedt visueel gehandicapten, meer dan welk hulpmiddel ook, de mogelijkheid vrij en zelfstandig in de maatschappij te bewegen.

Een geleidehond is, in tegenstelling tot een menselijke begeleider, altijd beschikbaar en heeft altijd zin om zijn baas waar dan ook naartoe te begeleiden. Ook is het lopen met een geleidehond veel minder inspannend dan met een taststok. Met een stok zoekt een blinde of slechtziende elk paaltje, muurtje of geparkeerde auto om zich te kunnen oriënteren. Dat kost veel energie. Een geleidehond vermijdt deze obstakels juist en zoekt de veilige en vrije doorgang voor zijn baas. Bovendien is een geleidehond naast een trouwe begeleider een kameraad voor het leven. Hond en baas vertrouwen op elkaar en vormen samen een hecht team…

De blindengeleidehond
Blindengeleidehonden zijn speciaal opgeleide honden die tot taak hebben om hun baas veilig en vlot door het verkeer te geleiden. Een geleidehond gedraagt zich alsof hij twee meter hoog en één meter breed is, waardoor hij samen met zijn baas gemakkelijk overal langs kan. Elk obstakel, zowel op de grond als in de lucht, wordt omzeilt en de meest optimale route wordt gekozen. Zo weet hij bijvoorbeeld zelfs laaghangende takken en zonneschermen te omzeilen. Daarnaast kent een geleidehond een heel arsenaal aan commando’s om bepaalde objecten aan te geven. Denk aan een trap, een lege zitplaats in het openbaar vervoer, de ingang van een gebouw, de kassa of een bankje in het park. Misschien wel het belangrijkste wat een geleidehond kan, is het weigeren van een commando. Dit doet hij als het opvolgen ervan gevaar oplevert voor zijn baas.

Een hond wordt niet zomaar geleidehond
Om niet alleen verzekerd te zijn van de allerbeste honden voor de taak, maar ook om voldoende honden ter beschikking te hebben, fokt KNGF Geleidehonden al sinds 1986 vrijwel alle aspirant-geleidehonden in eigen beheer. De pups worden geboren in een fokgastgezin waar ze de eerste zeven weken van hun leven bij hun moeder doorbrengen. Hierna worden de verzorging, opvoeding en verdere socialisatie van de jonge hond ruim een jaar lang overgenomen door een puppypleeggezin. Hier leert de hond de basiscommando’s en wordt hij vertrouwd gemaakt met alle mogelijke zaken waar hij later als geleidehond mee te maken krijgt. Als de honden 14 tot 16 maanden oud zijn gaan ze voor de daadwerkelijke opleiding tot geleidehond naar de KNGF Geleidehondenschool in Amstelveen. Deze opleiding duurt gemiddeld 6 tot 8 maanden.

Nadat de hond is afgestudeerd als geleidehond wordt er een match gemaakt met iemand uit de wachtlijst die goed bij hem past. Zo moet het looptempo van baas en hond goed op elkaar aansluiten, de hond het werkaanbod van zijn baas aankunnen en ook wat betreft karakter moet het klikken. Na de aflevering van de geleidehond kan iedere geleidehondgebruiker blijven rekenen op nazorg en ondersteuning van KNGF Geleidehonden. In noodgevallen zelfs dag en nacht.

Van onschatbare waarde
Voor visueel gehandicapten is een geleidehond van onschatbare waarde. Om de geleidehond gratis ter beschikking te kunnen stellen aan de gebruiker is KNGF Geleidehonden voor een groot deel afhankelijk van vrijwillige particuliere bijdragen als spaaracties, donaties en erfstellingen. Het fokken, de verzorging, de opleiding; het kost allemaal veel geld en slechts een klein deel hiervan wordt vergoed door de zorgverzekeraars. Alle hulp, groot of klein is dus hard nodig. Wij zijn u dan ook zeer dankbaar als u onze organisatie steunt.

Shoppen voor het goede doel
Een leuke manier om dit te doen is iets kopen in onze webshop! Hier vindt u originele, en vooral betekenisvolle, cadeaus. U kunt onder meer kiezen uit knuffels, ansichtkaarten, boeken, sleutelhangers, USB-sticks, t-shirts voor volwassen en kinderen, een strandlaken en ook niet overbodig in Nederland: een hondenweerparaplu.

U vindt de webshop hier:
http://www.geleidehond.nl/webshop

Klik op de button ‘winkel online’ voor het volledige aanbod. De artikelen zijn veilig en snel te bestellen.
Op de site vindt u tevens alle informatie over de leveringsvoorwaarden, betaalwijze en bezorging

Reageer ook