fb
Damespraatjes Damespraatjes

Eén op de vier vrouwen is meer gaan klussen

meer gaan klussen

24% van de vrouwen in Nederland is in de afgelopen twee jaar meer gaan klussen. Vrouwen die meer zijn gaan klussen geven aan meer ervaring te hebben gekregen en daardoor meer klusjes zelf te klaren. Dit blijkt uit representatief onderzoek van onderzoeksbureau Markteffect in opdracht van badkamerspecialist Saniweb.

Het onderzoek is uitgevoerd onder meer dan 1.500 respondenten. Vrouwen die meer zijn gaan klussen geven aan meer ervaring te hebben gekregen en hierdoor meer zelf aan durven te gaan. Mannen geven aan de laatste jaren minder op vakantie te zijn geweest en dit geld besteed te hebben aan het verbouwen in huis.

Klussen in huis

Ruim één op de vier Nederlanders is in de afgelopen twee jaar meer gaan klussen in hun woning, wijst het onderzoek uit. De grootste groep (18%) deed dit vanwege een recent verhuizing. Meer tijd (17%) en meer ervaring met klussen (12%) volgen als tweede en derde als reden om meer te gaan klussen.

Er blijft ook een groot deel van de Nederlanders die klussen uit blijft besteden. Bijna drie op de vier Nederlanders die de afgelopen periode een verbouwing deed in de badkamer liet dit over aan een vakman. De grootste reden om zelf niet te gaan klussen? 24 procent van de Nederlanders zegt te weinig kennis te hebben om de klus zelf uit te voeren. Ook het gebrek aan tijd wordt door bijna tien procent als reden aangegeven om het klussen over te dragen of een verbouwing over te dragen.

Iets mis in de badkamer

Dat er meer geklust wordt komt mogelijk ook doordat veel mensen vinden dat er iets mis is in de badkamer. In 55% van de Nederlandse badkamers zijn namelijk problemen, blijkt uit het onderzoek. De meest voorkomende problemen zijn vieze voegen (20%), kalkaanslag op de douchewand en/of muren (16%) en vocht en schimmel (16%).  Ook John Overeem van Overeem Installatie & Renovatie herkent zich in de resultaten. Hij ziet vaker dat thuisklussers zelf de badkamer aanpakken. Toch pakt dat niet altijd positief uit.

“Het komt vaak voor dat ik bij mensen thuis kom en mij afvraag: wie heeft dit gedaan? Ik zie dan bijvoorbeeld uitgesleten voegen, waar geprobeerd is om deze opnieuw te kitten. Maar dat werkt niet. Je kunt best zelf aan de slag gaan in de badkamer, maar laat het echte specialistische werk over aan een vakman.” De reden dat veel Nederlanders zelf aan de slag gaan in de badkamer komt onder andere door het tekort aan vakmannen. “Het tekort zorgt ervoor dat mensen het dan maar zelf gaan proberen. Als er niemand beschikbaar is, kunnen ze geen kant op”, aldus Overeem.

Het volledige onderzoek over klussen in de badkamer is hier te vinden.

Meer te weten komen over de iconen in onze bovenste afbeelding? We vertellen je er graag alles over! 

Afbeelding: Umanoide via Unsplash

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook