fb
Damespraatjes Damespraatjes

Een natuurmatras kopen? Hier let je op!

natuurmatras

Wist je dat de meeste mensen hun matras niet vaak genoeg vervangen? Ik vroeg laatst in mijn vriendinnen groepsapp hoe lang zij hun matras al hebben en het overgrote deel sliep al meer dan tien jaar op hetzelfde matras. Zeker tijd voor een nieuwe dus! Als je te lang op een matras slaapt, kan hij onhygiënisch worden en minder goede ondersteuning bieden. De meeste matrassen zijn na 5 tot 10 jaar aan vervanging toe. Denk jij nu: ‘hmm, dan mag ik dus op zoek naar een nieuwe’? Dan hebben wij een goede tip voor je; het is namelijk zeker interessant om eens naar een natuurmatras te kijken. 

Wat is een natuurmatras?

Om uit te leggen wat een natuurmatras precies is, is het goed om eerst wat te vertellen over het materiaal waar het van gemaakt wordt. Bij het produceren van een natuurmatras zijn twee soorten latex van belang: chemisch- of synthetisch latex en natuurlatex. De naam zegt het al, het natuurlatex is de natuurlijke optie. Om in Nederland je matras en ‘natuurmatras’ te mogen noemen, moet het matras voor in ieder geval 40 procent uit natuurlatex bestaan. Het andere deel mag dan uit chemisch- of synthetisch latex worden vervaardigd. Dit houdt in dat een ‘natuurmatras’ in sommige gevallen tot wel 60 procent bestaat uit een niet-natuurlijk product. Best gek als je het ons vraagt!

Comfortkeuzes

Gelukkig zijn er ook natuurmatrassen te koop die wél voor 100 procent van natuur latex zijn gemaakt, zoals het UNA matras. Het UNA matras is gemaakt uit diverse lagen van natuurlijk latex schuim en ingepakt in een zachte biologische wollen- en katoenen tijk. Ieder matras is opgebouwd uit zeven zones, waardoor jouw lichaam perfect wordt ondersteund. Bij het samenstellen van een UNA matras kan je voor drie comfortlagen kiezen: steviger, medium of zachter. Je kan dus zelf je eigen stevigheid instellen én als je behoeften veranderen ook wijzigen. Jij en je partner kunnen dit voor de eigen bedhelft doen. De laatste toplaag komt over jullie gepersonaliseerde matrassen heen, zodat het één naadloos matras wordt!

Biologisch gecertificeerd

De latex dat voor het UNA matras wordt gebruikt, is 100 procent biologisch en natuurlijk. “Om er zeker van te zijn, zijn we naar Sri Lanka en India gegaan om biologisch gecertificeerde latex uit duurzaam geteelde Hevea-bomen te vinden en onze katoen en wol moesten ook duurzaam (en dus bio) zijn. Door ‘nee’ tegen chemicaliën te zeggen, blijft onze ecologische voetafdruk ook minimaal”, zegt UNA matras.

Wat kost dat?

De prijzen van de meeste natuurmatrassen zijn wat hoger dan die van chemische en synthetische matrassen. Dat is ook niet gek, bij natuurmatrassen wordt immers gebruik gemaakt van kwalitatief hoogwaardigere producten. Bij UNA namen ze hier echter geen genoegen mee. Ze droomden ervan dat meer mensen biologisch zouden kunnen slapen en besloten dat het overslaan van tussenpersonen en het creëren van een biologisch matras in een doos zou helpen om die droom waar te kunnen maken. Dat is ze gelukt; voor een UNA matras betaal je ongeveer de  helft van de prijs van vergelijkbare 24cm biologische matrassen.

Ben jij ook enthousiast geworden van dit artikel over natuurmatrassen? Ik ben heel erg benieuwd! Mijn man en ik zijn inmiddels weer bijna toe aan een nieuw matras. Voor ons is dit zeker iets om ons verder in te verdiepen!

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook