fb
Damespraatjes Damespraatjes

Een kort huwelijk, een snelle scheiding

Wist jij dat in Nederland de gemiddelde duur van een huwelijk voor dat er gescheiden wordt op 15 jaar ligt? Op zich best een respectabele relatieduur, hoewel je als je gaat trouwen er natuurlijk vanuit gaat dat jullie in ieder geval nooit zullen scheiden. Samen oud worden, is het devies. Op naar die diamanten bruiloft met een bezoekje van de burgemeester!

Toch is een lang en gelukkig huwelijk niet voor iedereen weggelegd, dat maakt het echtscheidingspercentage van Nederland ons wel duidelijk. In 40 procent van de gevallen wordt een huwelijk namelijk beëindigd door een scheiding. Maar die 15 jaar blijkt nog een kleine eeuwigheid te zijn als je het vergelijkt met de kortste huwelijken ooit…

Het allerkortste huwelijk ooit

Nu denk je misschien dat de ‘eer’ van de kortste huwelijken ooit naar beroemdheden gaan die in een opwelling (en/of dronken bui) besloten om in het huwelijksbootje te stappen, maar dit is niet helemaal het geval. Natuurlijk zijn er meer voorbeelden van bekend, omdat een acteur of muzikant nu eenmaal meer in de belangstelling staat, maar ook in het ‘dagelijkse leven’ komen extreem korte huwelijken voor.

Het allerkortste huwelijk ooit duurde net een uur en is eigenlijk een nogal tragisch verhaal. In 2005 overleed een bruid namelijk een uur nadat ze haar ja-woord had gegeven op de dansvloer aan hartfalen. Geen scheiding dus, maar een dramatische gebeurtenis die ervoor zorgde dat dit huwelijk tot nu toe het allerkortste huwelijk ooit is.

55 uur – dat is slechts twee dagen!

Een extreem kort huwelijk dat wel ontbonden werd door middel van een scheiding, was dat van Britney Spears en Jason Alexander. In 2004 besloot de popster na een avondje stappen in Las Vegas om met deze jeugdvriend te trouwen en zoals dat gaat in Las Vegas, was een bruiloft snel geregeld. De scheiding volgde echter wel heel erg snel daarna: al na 55 uur werd de scheiding aangevraagd. Dit tweetal heeft hiermee dan ook het kortste huwelijk van alle celebrities gehad.

Vakantieliefde?

Natuurlijk kun je er tijdens je huwelijk achter komen dat je partner toch niet helemaal de ware voor je is, maar een Britse bruid maakte het enkele jaren terug toch wel heel erg bont. Zij en haar man trouwden en vierden hun huwelijksfeest in Cuba, maar zij werd daar diezelfde avond nog stapelverliefd op de barman. Prompt zette ze haar kersverse echtgenoot aan de kant, vroeg de scheiding aan en stapte in het huwelijksbootje met haar nieuwe vlam.

Zoals dat echter wel vaker gaat, gold voor deze bruid in ieder geval het gezegde ‘boontje komt om zijn loontje’. Niet veel later werd zij namelijk zelf gedumpt door haar barman…

Soms geldt: hoe sneller, hoe beter

Om bovenstaand verhaal kun je misschien nog (stiekem) een beetje lachen, maar het huwelijk van een Brits echtpaar dat slechts vier dagen duurde, is allerminst lachwekkend. In de huwelijksnacht sloeg de bruidegom zijn bruid namelijk bont en blauw, waarna zij uiteraard de volgende dag onmiddellijk de scheiding aanvroeg.

Het langste huwelijk ooit

Om het toch nog een beetje vrolijk te houden, is het belangrijk om nog even te benadrukken dat het in de meeste huwelijken gelukkig wel goed gaat. Een mooi voorbeeld is het huwelijk van Daniel Frederik Bakeman en Susan Brewer. Zij hebben namelijk het record van langste huwelijk ooit op hun naam: dit duurde namelijk maar liefst 91 jaar en 12 dagen. Toen zij trouwden (in 1774) waren zij respectievelijk 19 en 14 jaar oud.

Na een kort huwelijk ook een korte scheidingsprocedure

Je zou wellicht denken dat mensen er goed over na denken voordat ze trouwen, maar bovenstaande verhalen (op de uitzondering na) laten wel zien dat dit niet altijd het geval is. Ook in ons land worden er jaarlijks ongeveer 400 huwelijken na minder dan één jaar alweer ontbonden door een scheiding.

Wie al na een korte periode besluit om te gaan scheiden, is er vaak bij gebaad om de scheiding ook zo snel mogelijk af te ronden. Gelukkig wordt dit steeds makkelijker: in Nederland bestaat zelfs al de mogelijkheid om online te scheiden. Een belangrijk voorwaarde hierbij is dat de beide partners het met elkaar eens zijn en goede afspraken kunnen maken. Is dit het geval, dan hoeft een online scheiding slechts enkele weken te duren.

Reageer ook