fb
Damespraatjes Damespraatjes

Een ideale vrouw: onverwacht sterk met rakende keuzes

Een ideale vrouw-Leo van Velzen-2-dp
Een ideale vrouw is een komedie over liefde. Het gaat over trouw en ontrouw en de keuzes, die je hierin kunt maken. Over dit onderwerp is recent een Europees onderzoek gepubliceerd dat aangeeft dat wij Nederlanders in Europa het meest betrouwbaar zijn binnen onze relaties. Een publiek, dat dus mogelijk met een open mind dit onderwerp kan beleven.

Het vooral vrouwelijke publiek vulde de Mary Dresselhuys zaal in het DeLaMar Theater in Amsterdam tot de nok toe. Het was vrijdagavond en de zaal had er duidelijk zin in. Wij ook. Ik was met Els, de vrouw van één van mijn neven en we waren klaar voor een avond vol vermaak. Ik had een leuke avond verwacht. En die heb ik ook gekregen. De avond heeft mijn verwachtingen op vele manieren overtroffen. Natuurlijk dankzij de geweldige cast met als leading lady Tjitske Reidinga. De regisseur, de decorbouw en de aankleding leverden aan mijn genieten ook een belangrijke en bepalende bijdrage.

De basis van deze heerlijke avond ligt in The Constant Wife  uit 1926 van William Somerset Maugham. Een auteur die van 1875 tot 1965 leefde. Ook zijn eigen relaties waren niet standaard voor de maatschappij waarin hij leefde. Mogelijk heeft dit een basis gelegd voor zijn toneelstuk The Constant Wife. Wat opvalt, zijn de onafhankelijke en zelfbewuste keuzes die de hoofdpersoon Constance Middleton maakt. Zij maakt die keuzes, dwars tegen de vele diverse en meer standaard verwachtingen van haar omgeving in. Keuzes, die in de kern heel herkenbaar zijn. Dat geeft het stuk ook in onze tijd een enorme kracht.

Een-ideale-vrouw-scenefoto-2
Constance Middleton is een keurig getrouwde huisvrouw, die op een verbazingwekkende wijze reageert op het overspel van haar man met haar beste vriendin. Met een charmante chirurg als echtgenoot, een mooi huis en voldoende geld op de bank, lijkt Constance een heerlijk leven te leiden. De mensen uit haar directe omgeving zijn op de hoogte van dit vreemdgaan van haar man met haar vriendin. Zij reageren hier allemaal vanuit hun eigen leven en belang op een kenmerkende manier op. Constance lijkt hiervoor helemaal niet gevoelig en niets te vermoeden.

Een ideale vrouw-Leo van Velzen-m
Dan komt haar vroegere minnaar opeens weer in haar leven en explodeert het bedrog in de huiskamer. Vanaf dit moment laat Constance zich meer zien. Verrassend blijkt haar visie en kijk op de huwelijkse moraal. Hiermee raakt ze haar man, minnaar, vrienden en familie op het toneel én haar publiek in de zaal. Het levert heerlijke momenten om te beleven en te lachen. Het is een blijspel, dat zoals het hoort je zaken meegeeft, waarover je later nog eens rustig kunt lachen en denken. Het is herkenbaar in deze tijd en geeft hiermee ook aan, hoe krachtig dit stuk in 1926 moet zijn geweest.

Een-ideale-vrouw-scenefoto
De cast zet het verhaal heerlijk neer. Natuurlijk en met zeer herkenbare karakters en intonaties nemen ze ons, het publiek, mee in het verhaal. Met Constance als continu verrassende factor. Een sterk stuk met een te genieten lading echte humor. Deze humor werd merkbaar door het hele publiek gewaardeerd. Dit stuk is door de inrichting van het toneel en het decor transparant en heel duidelijk de jaren 50. De regisseur Antoine UitdeHaag heeft het naar die periode vertaald. Zo nu en dan wordt het stuk gelardeerd met passende muziek. Vooral de woorden ”I will love you as I love you” in een van de songs zijn mij als kenmerkend bijgebleven. De passende jurken van de vrouwen doen hun werk. De pauze levert een echte cliffhanger……..Waar gaat het straks mee verder? Hierdoor leeft het stuk in de pauze helemaal door in het publiek.

Kortom: pak je kans. Dit stuk is nog tot en met 28 juli 2013 in Amsterdam te genieten. Het is een echte avond uit met rakende opmerkingen, een heerlijk te genieten performance en een enorme ontspanning door de vele momenten waarop van harte gelachen kan worden.

Een ideale vrouw is de tweede productie van DeLaMar Producties, met Tjitske Reidinga in de hoofdrol onder regie van Antoine Uitdehaag. De voorstelling zal tijdens de zomermaanden exclusief te zien zijn in het DeLaMar Theater.  Met: Tjitske Reidinga, Peter Blok, Porgy Franssen, Ria Eimers, Elise Schaap, Floor van Berkestijn, Sandra Mattie en Peter Bolhuis.

Meer informatie en reserveren: Een ideale vrouw

Helma Ketelaar

Werkzaam vanuit haar bedrijf Merkbaar Resultaat: www.merkbaarresultaat.nl

 

Reageer ook