fb
Damespraatjes Damespraatjes

Een gym aan huis inrichten? Houd hier rekening mee!

gym aan huis

Ben jij ‘dankzij’ het coronavirus ook helemaal gewend geraakt aan het thuis sporten? Ik in ieder geval wel! Afgelopen zomer trainde ik wat af hier in de achtertuin en zelfs op de koude winterdagen sport ik gewoon bij ons achter. Een dikke trui aan en gaan met die banaan! Toch merk ik dat buiten sporten in de regen minder prettig is, vooral omdat je veel warmte verliest als je nat wordt. Mijn droom is dan ook om een gym aan huis in te richten. Ik was benieuwd: wat is dan belangrijk en welke spullen schaf ik aan? 

Gym aan huis

Voordat de coronacrisis uitbrak, was ik regelmatig in de sportschool te vinden. Deze ging een aantal keer dicht en zo kwam ik erachter dat ik thuis sporten eigenlijk veel prettiger vind. Geen reistijd, niet wachten op andere mensen en meteen onder de douche. Ik vond het zelfs zo lekker, dat ik mijn dure sportschool abonnement heb opgezegd en dit geld wil gaan investeren in een gym aan huis. Maar wat koop ik? Ga ik voor een fietstrainer of een loopband? Wil ik losse gewichtjes of liever verschillende trainingsapparaten? En welke yoga mat is fijn? Ik ging op onderzoek uit.

Cardio

Een loopband, crosstrainer, spinningfiets, roeitrainer of en een recumbent bike: allemaal apparaten waarop je cardiotraining en intervaltraining kunt doen. Het liefste zou je ze allemaal kopen, maar dat neemt veel ruimte in beslag. Kies er één of twee en gebruik deze voor jouw cardio-onderdelen. Kijk vooral naar wat jij prettig vindt en waar de behoefte ligt. Weet jij van jezelf dat je hardlopen liever buiten in het bos doet? Ga dan niet voor een loopband, maar bijvoorbeeld voor een roeitrainer. Fiets jij elke week al een flinke ronde op de racefiets? Dan is een racefiets mogelijk minder interessant, maar een loopband des te fijner.

Lees ook: Kan het kwaad om te sporten met een kater? 

Losse gewichten

In een echte sportschool heb je vaak veel apparaten, waarbij je op ieder apparaat een andere spiergroep traint. Ook dit neemt veel ruimte in beslag én is erg duur. Wist je dat je die apparaten helemaal niet nodig hebt en dat je ook met losse gewichten effectief (of zelfs effectiever) kunt trainen? Als je net begint met trainen, kan het zelfs aan te raden zijn om enkel met jouw eigen lichaamsgewicht te trainen. Squats, lunges, burpees, pushups en situps zijn dan al zwaar genoeg!

Kettlebell

Een ander prettige tool om zeker in de thuis gym te hebben liggen, is een kettlebell. Met een kettlebell kan je een full body workout doen, waardoor heel wat grote en dure apparaten overbodig zijn. Nog nooit eerder een kettlebell workout gedaan? Begin dan niet te zwaar en focus je eerst op de techniek. Heb je de techniek onder de knie? Verzwaar pas dan de oefening. Dit is belangrijk om blessures te voorkomen! Kijk voor leuke kettlebell oefeningen ook eens op YouTube.

Yoga mat

Een échte musthave in elke thuis gym, is een yoga mat. Deze mat kan je gebruiken om yoga oefeningen op te doen, maar ook zeker voor andere oefeningen. Denk aan buikspieroefeningen, opdrukken, rekken en andere bewegingen die je op de grond uitvoert. Zelf houd ik van een wat dikkere mat van in ieder geval 1,5 centimeter dik. Dit vind ik lekker liggen en het voorkomt dat je pijn aan je rug of knieën krijgt. Een ander houdt juist weer meer van een wat dunner matje. Kijk vooral wat jij prettig vindt!

Overig

Er zijn natuurlijk heel veel andere spullen te koop om jouw thuis gym mee te vullen. Denk bijvoorbeeld aan een speciale sport trampoline, waar je leuke spring workouts op kunt doen. En wat dacht je van een bokszak, waar je helemaal op los kunt gaan? Ook een Aerobic step is altijd fijn om te hebben staan. Je kunt deze gebruiken voor aerobics of steps, maar ook kan je er andere oefeningen op doen. Tot slot raden wij een goede spiegelmuur aan, hier kan je jezelf in bekijken en dus beter zien of je de oefeningen goed uitvoert.

Praat mee

Zou jij thuis ook wel een eigen sportschool willen hebben? Welke producten mogen niet in jouw gym aan huis ontbreken? Ik ben heel erg benieuwd. Praat met ons mee in de reacties onder dit artikel. Vinden we gezellig.

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook