fb
Damespraatjes Damespraatjes

Een goede stukadoor is goud waard

Robert en ik keken elkaar aan. Schrootjes. De woonkamer van ons zojuist gekochte huis was behangen met houten planken. “Dat is vast niet voor niets,” humde Robert. Hij had gelijk. Toen we het weghaalden kwam er een zwaar beschadigde muur onder tevoorschijn. Met gaten erin. “Daar moeten we een stukadoor bij halen,” tuitte Robert zijn lippen. Hij kon veel, die man van mij, maar dat niet.

Wij troffen het. Vonden een uiterst betrouwbare stukadoor die we gewoon zijn gang konden laten gaan. Sterker: hij deed de woonkamer toen wij op vakantie waren. Ideaal voor hem en voor ons. Wij zaten niet in de troep en hij had niet gevoel dat hij continu op zijn vingers werd gekeken. Toen hij klaar was, gooide hij de sleutels van de voordeur in de brievenbus en toen wij uitgerust van onze vakantie terugkwamen troffen we een prachtige, strakke woonkamer aan.

Stuckosten

Elke keer als we een kamer onder handen namen, lieten we hem het stucwerk doen. Wij hebben geluk had, maar waar moet je op letten als je een stukadoor zoekt? De kosten van deze vakman worden per vierkante meter berekend, dus je kunt vooraf een inschatting maken. De ene stukadoor is duurder dan de ander. Nodig er gewoon twee of drie uit en kijk of je een klik hebt.

Spachtelputz

Als je de juiste man hebt gevonden, moet je je afvragen wat voor een soort stucwerk je wilt. Goedkoop en populair is het spack spuiten. Als je liever sierpleister wilt waarbij je zelf kunt aangeven hoeveel structuur je wilt, is spachtelputz geschikt. Je plafond mooi strak laten trekken? Kies dan voor plafond stuc. Een dunne laag gips wordt aangebracht. Wil je je muren een kleur geven? Dan is sausklaar stucwerk een idee. Dat zorgt namelijk voor een gladde afwerking. Daarna kun je gelijk aan de slag met verf en kwast. De prijs die je ervoor betaald is afhankelijk van het soort stucwerk je wenst.

Vakman

Langzaam aan zijn alle kamers in ons huis vakkundig aangepakt door onze favoriete stukadoor. Hij vindt het elke weer leuk als we hem bellen. “Hebben jullie weer een ruimte klaar?” roept hij dan vrolijk. Hij is een van de weinige specialisten die ons huis steeds verder af ziet. Geen haar op Roberts hoofd die eraan denkt om het zelf te doen. “Er komt gewoon teveel bij kijken en bovendien kost stucen veel tijd en daar heb ik niet zoveel van.” Wat misschien wel doorslaggevend is om het uit handen te geven: je krijgt het zelf nooit zo strak als de vakman.

Hoe hebben jullie het stucwerk in huis aanpakt? En was de stukadoor prijs het allemaal waard? We zijn heel benieuwd! Praat met ons mee in de comments onder dit artikel. Vinden we gezellig J

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook