fb
Damespraatjes Damespraatjes

Een eigen walnotenboom in de tuin? Wij vertellen er alles over!

Volgens de Schijf van Vijf zou je elke dag een handje noten moeten eten. Doe jij dat? Ik kom hier zeker aan; niet omdat het moet, maar gewoon omdat ik noten heel erg lekker vind. Ik roer ze door mijn yoghurt, verwerk ze in een salade of brokkel ze over een warm gerecht. Een handje noten staat gelijk aan ongeveer 25 gram. Veel meer eten is als je op je vetinname let niet verstandig, één handje noten bevat al snel 13,5 gram vet. Dit zijn vooral onverzadigde vetten en dus heel gezond. Maar qua calorieën tikt het dus wel aardig aan. Bij één handje zit je altijd goed! 

Heb je er weleens over gedacht om een notenboom in je tuin te zetten? Ik moet eerlijk zeggen dat ik niet wist dat het kon, maar in Nederland kan je dus gewoon een walnotenboom in de tuin plaatsen! Hoe leuk om walnoten uit eigen tuin te kunnen eten? Walnootbomen (Juglans regia) kunnen groeien op elk soort grond en op elke plaats. Hij is winterhard en kan dus goed tegen kou. En wist je dat een walnootboom muggen afschrikt? Het aller leukste van een notenboom in de tuin is natuurlijk dat je noten uit eigen tuin kunt gaan eten. Smaakt toch nét wat specialer dan de nootjes uit de supermarkt.

Wanneer geeft hij walnoten?

Geeft een walnootboom meteen walnoten? Dat helaas niet! Een walnootboom van 250/300 centimeter geeft pas na zes tot elf jaar walnoten. Hoe groter de boom, hoe sneller hij vruchtdragend is. Een walnootboom van 500/600 centimeter geeft al noten na één tot zes jaar. Plant je een zaadje? Dan duurt het wel zo’n 15 jaar voordat je voor het eerst van de walnoten kunt genieten! Wij raden je dan ook aan om dat niet te doen en te kiezen voor een boom van minimaal 300 centimeter hoog.

Snoeien

Gelukkig heb je zelf ook invloed op de groeisnelheid van de boom. Door hem elk jaar vóór de winter te snoeien (dus het liefst in november) kan de boom goed groeien. Als hij eenmaal walnoten geeft kun je rond oktober walnoten rapen. Na het rapen vallen de bladeren snel uit en het snoeien doe je dus daarna. Bekijk deze handige video voor een goede snoei-instructie:

Super leuk

Het lijkt mij echt onwijs leuk om een walnootboom in de tuin te planten. Het is even wachten tot je van de vruchten kunt genieten, maar des te leuker als hij het uiteindelijk goed gaat doen. Ik vind het ook echt een heel leuk cadeau om iemand op een bijzonder moment te geven. Denk bijvoorbeeld aan een geboorte, huwelijk of speciale verjaardag. Het is een cadeau waar mensen jarenlang plezier van hebben. En jij als gever hopelijk ook 😉

Heb jij al eens zelf een notenboom in je tuin geplant? Hoe lang duurde het bij jou voordat hij vruchten gaf? Ik ben heel benieuwd! Praat met ons mee in de reacties onder dit artikel.

Afbeelding: NordWood Themes via Unsplash

Meer te weten komen over de iconen in onze bovenste afbeelding? We vertellen je er graag alles over! 

Reageer ook