fb
Damespraatjes Damespraatjes

Een bezoekje waard: De helden van Barcelona

Voor altijd zal Barcelona voor mij verbonden zijn met voetbal. Johan Cruijff die daar furore maakte en bijgedragen heeft aan de emancipatie van het Catalaanse voetbal en daarmee ook aan het zelfbewustzijn van de inwoners van Barcelona.

Barcelona, het kleine zusje van Madrid, kruipt steeds meer uit haar schulp en is nu een wereldstad waar elke zichzelf serieus nemende toerist toch zeker éénmaal in zijn leven geweest moet zijn.

 

Messi

Messi is de nieuwe held van Barcelona, waar Cruijff dat in het verleden was. Bijna iedere week is het stadion van Barcelona, Camp Nou tot aan de nok toe gevuld en daarmee is het ook één van de grote toeristische trekpleisters van de stad. Maar Barcelona heeft meer helden die een magnetische aantrekkingskracht hebben op zowel jonge als wat oudere toeristen.

Gaudi

Zelf werd ik ooit door Gaudi naar Barcelona gelokt. Zijn bijzondere manier van bouwen bepaalt het beeld van Barcelona. Gaudi stierf in 1926 aan de gevolgen van een tramongeluk. Opgenomen in het ziekenhuis voor de armen weigerde hij om overgebracht te worden naar een ziekenhuis voor de meer welgestelden. Hij overleefde het niet en na zijn overlijden was er een rouwstoet van bijna 1 kilometer lang. Hij ligt begraven in de crypte van de basiliek waar hij een groot deel van zijn leven heeft gewerkt, de Sagrada Familia. De basiliek is nog steeds niet klaar en vormt daardoor iedere keer een goede smoes om Barcelona te bezoeken.

Niet alleen voor Gaudi-liefhebbers is het Park Guel een must, maar ook voor de toerist die even wil bijkomen van een intensieve stedentrip. Park Guel is het door Gaudi ontwikkelde stadspark met pijnboombossen, lanen met palmen en een mooi ruim plein. Een grote door Gaudi ontworpen bank in de vorm van een slang slingert door het park. Gaudi woonde in het park en zijn huis is nu een museum dat je kunt bezoeken.

Door heel Barcelona zijn bouwwerken van Gaudi te bewonderen, zoals bijvoorbeeld ook La Pedrera, het laatste project waar hij aan werkte voordat hij met de Sagrada Familia begon.

Columbus

Christoffel Columbus, wereldberoemd ontdekkingsreiziger en ontdekker van Amerika wordt volop geëerd in Barcelona. Op het Plaça de la Porte de Pau staat een zuil van 60 meter hoog, het Monument a Colom,  met daarop het 7 meter hoge standbeeld van Columbus.  Met een lift kun je in de zuil en bij goed weer heb je een mooi uitzicht op de haven en de stad.

Over de bouw van het monument is bijna 6 jaar gedaan en het was maar net op tijd klaar voor de Wereldtentoonstelling van 1888, waar het voor bedoeld was.  In de haven kun je een bezoekje brengen aan een replica van het schip van Columbus, de Santa Maria.

Columbus wordt door velen gezien als een held en als de “uitvinder” van the American Dream. Toch zijn er ook mensen die hem verantwoordelijk houden voor de volkerenmoord op de oorspronkelijke bewoners van Amerika en het begin van de slavernij. Hoe dan ook, in Barcelona heeft hij zijn sporen nagelaten.

Op zoek naar de Heldinnen van Barcelona

Natuurlijk zijn er nog veel meer helden van Barcelona te noemen en dit artikel is bij lange na niet compleet. Wat ons is opgevallen is dat er in de gangbare literatuur maar zo weinig over de vrouwelijke Heldinnen van Barcelona wordt geschreven, terwijl die er natuurlijk zeker zijn. Ken jij ze? Laat het ons dan weten via het reactieformulier onderaan dit artikel en je maakt kans op een leuk boek!!

Zin om naar Barcelona te gaan?

Naar Barcelona en op zoek naar een leuk appartement of hotel op de mooiste plekjes, kijk dan eens op Oh-Barcelona, voor comfortabele en betaalbare accommodaties in een onvergetelijke stad.

Met dank aan Oh Barcelona voor de foto’s

16 reacties

helena -

Maria de Montserrat Cabbale, die het prachtige Barcelona vol overgave zong! Zij is absoluut mijn heldin van Barcelona!!!

Angelie Meijs -

Maria de Montserrat Cabbale.Ze scoorde met de hit BARCELONA, gebruikt bij de olympische spelen van 1992. Werkte hieraan samen met Freddy Mercuri.

Viv -

Ben zelf gék op Arantxa Sánchez wát is zijn goehoed!!

Yvonne -

Carmen Amaya! Een flamenco legende, geboren in de sloppenwijken van Barcelona.

Jacques -

..als we het dan toch over sport hebben….
natuurlijk die kleine opdonder..

Arantxa Sanchez-Vicario

mayke -

Montserrat Caballé
Fanny Schoonheyt

Petra -

Ik ken er een, maar ik vind haar wel echt een kanjer van wereldformaat. Namelijk de operazangeres Montserrat Caballé. Wie kent niet het nummer Barcelona dat ze samen zong met Freddie Mercury.

geebelen alice -

Mercedes Abad wordt al jaren beschouwd als een van de grootste schrijfsters van Catalonië.

Fabiana Kwakkelaar -

Isabella I van Castilië – bracht, samen met haar echtgenoot Ferdinand II van Aragón, de diverse onderdelen van Spanje bij elkaar, en voltooide de reconquista.

WilmaF -

Vrouwe Mercè zij is de beschermheilige van de stad en bevrijdde de ztad van een sprinkhanenplaag. Ze is nog heel populair,als een sportteam uit Barcelona een kampioenschap wint, bezoeken ze haar om een lied van dank te zingen.

Joke -

Montserrat Caballé natuurlijk!! ZIj is geboren in Barcelona en is een wereldberoemde operazangeres

Janita -

Eulália is een patroonheilige van Barcelona. Zij is beschermheilige van reizigers en zeelieden en wordt aangeroepen tegen dysenterie.

Ineke Kuijsten -

Een bekende vrouwelijke held uit Barcelona is: Fanny Scvhoonheyt

Ineke Kuijsten -

het moet zijnL Fanny Schoonheyt

Connie Flipse -

Eliana guerrero beschermt de toeristen in haar stad Barcelona. Ze waarschuwt argeloze toeristen tegen zakkenrollers. Ze reist tussen de 12 stations in de stad en als ze iets verdachts ziet blaast ze keihard op een fluit.
Dat is toch een heldin

Marlies van der Schoor -

Arantxa Sánchez (1971), tennisster
Montserrat Figueras (1948-2011), sopraan
Montserrat Caballé (1933), sopraanzangeres

Reageer ook