fb
Damespraatjes Damespraatjes

Een bekende relatie met invoelbare uitdaging

mevrouwcouperus.jpg
De mij zeer rakende inhoud van het boek Mevrouw Couperus heb ik in het voorjaar 2008 stukje bij beetje gelezen. Ik wist dat het herkenbaar zou zijn voor mij. Maar ondanks de informatie die ik vooraf al over dit boek via de radio had meegekregen, had ik het niet zo diep rakend verwacht. Nu ik sinds kort recensies schrijf voor Damespraatjes, vind ik dat de recensie over dit boek, dat nu verkrijgbaar is als pocket, niet mag ontbreken.

In het voorjaar van 2008 heb ik genoten van het lezen en herkauwen van het boek Mevrouw Couperus van Sophie Zijlstra.

Rond het verschijnen van het boek Mevrouw Couperus hoorde ik op de radio een interview met de schrijfster Sophie Zijlstra. Ik wist direct dat ik dit boek MOEST gaat lezen. Hier kon ik niet omheen. Het was ook wel schokkend. Ik lees graag, heel graag van Louis Couperus. En laat nu precies die auteur ongeveer zo in elkaar zitten als mijn ex. Een man met eerst niet bewuste en later niet openlijke homosexuele gevoelens.
Sinds het uitkomen van het boek mij bekend was, wist ik dat ik het aan mezelf verplicht was om dit te lezen en te beleven. Zoveel lotgenoten informatie vanuit het echte leven is er nu eenmaal niet voorhanden. En hoe je het ook wendt of keert. Je komt als vrouw tekort bij zo’n man en je hebt diepe pijn, omdat je eerst alsmaar niet snapt waar het aan ligt. Steeds denk je dat het aan jou ligt, dat je je ongelukkig en niet tevreden voelt. Je (onbewust) dubbende partner is dikwijls ook een kei om dat gevoel bij je te voeden. Dat was ook voor mij het grootste gevoel van herkenning: het ligt dus niet aan mij, maar meer aan hem en de hierdoor bestaande andere dynamiek tussen ons.

Dit was een “prettige” herkenning. Eerder in het boek was er een andere herkenning. Mevrouw Couperus kon niet lopen. Toen ik ergens begin jaren negentig een tijd niet fit was, liet mijn linkerbeen mij regelmatig in de steek liet. Mijn toenmalige echtgenoot vroeg zich af of het door hem kwam. Ik heb het tot voor kort aan de te vroege overgang en mijn vaders overlijden geweten. Maar dat weet ik nu niet meer zeker. Delen Mevrouw Couperus en ik eenzelfde emotie?
Mevrouw Couperus was tot dit boek verscheen niet een heel bekende vrouw. In deze moderne, historische roman, maakt Sophie Zijlstra haar mooi en inleefbaar aan ons bekend. Zij doet dit in een schrijfstijl, die recht doet aan Couperus en zijn vrouw. Mevrouw Couperus was zeer betrokken bij het uitwerken van de manuscripten van haar man. Het uitwerken van zijn manuscripten in het net, nam zij meestal voor haar rekening. Dit lukte haar niet bij het manuscript van De stille kracht, doordat zij onverklaarbaar plotseling niet meer kon lopen. De ziekte van Louis’ vrouw Elisabeth confronteert hen beiden met “de dingen” die hem dwarszitten en altijd tussen hen in staan.

Sophie Zijlstra (1967, Den Haag) woonde na haar studie Chinees enige tijd in Kaapstad en werd vervolgens reisleidster voor reizen naar het Verre Oosten. Ze woont en werkt in Rotterdam, is getrouwd en heeft drie zonen.

Dit boek kan ik alle dames van harte aanraden. Een heerlijk ,werkelijk en goed leesbaar levensverhaal van een vrouw. Voor vrouwen uit een eigen “Orpheus”- relatie of voor hen die bekend zijn met een Orpheusrelatie in de omgeving zal het een extra treffend boek zijn.

Gegevens:

Mevrouw Couperus

ISBN: 9789025429171

Sophie Zijlstra

Pandora Pocket

Verschenen juli 2008

Prijs: € 6,98

Pocket
Bestel dit boek bij Bol.com

Kerensa van der Douw http://levenvankerensa.blogspot.com

Voor meer behoefte aan informatie over hetero’s in homorelaties verwijs is graag naar de site van Orpheus Hulpverlening: http://www.orpheushulpverlening.nl/

Couperus verder beleven? Bezoek het Couperus Museum: http://www.couperusmuseum.org/

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

2 reacties

Helma Ketelaar (HeteroCoach -

Inmiddels heb ik, niet meer onder pseudoniem, maar vanuit mijn eigen naam, meer geschreven over de ‘Hetero van de Homo”; de hetero waarvan de eerder gedachte heteropartner uit de kast komt. Dit schrijven doe ik juist omdat er praktisch niets over onze vaak zo rakende levenservaring is te lezen. Het delen en lezen is waardevol in de verwerking van deze belevenis.
Is dit ook jouw levenservaring, of die van iemand in jouw omgeving? Lees dan, als je wilt, verder via http://www.heterovandehomo.nl Hartelijke groet, Helma Ketelaar

Helma Ketelaar (Pers en PR Orpheus) -

Wil je meer weten over homo- en bisexualiteit in hetero relaties? Lees dan verder op de website van Orpheus: http://www.orpheushulpverlening.nl Of kijk op YouTube naar “Help, mijn vrouw is lesbisch!” http://www.youtube.com/watch?v=fH0-zYtGOV0

Reageer ook