fb
Damespraatjes Damespraatjes

E-bikes zijn super gewilde en waardevolle fietsen! Hoe voorkom je dat ze gestolen worden?

Als je mij ziet fietsen, dan is het eigenlijk altijd op mijn elektrische bakfiets. Elektrische fietsen (ook wel e-bikes genoemd), zijn aan een flinke opmars bezig. Waar ze vroeger een nogal stoffig en oubollig imago hadden, zijn ze tegenwoordig hip, hot and happening. Niet gek ook dat ze aan de lopende band gestolen worden. Wat het extra zuur maakt, is dat e-bikes flink aan de prijs zijn. Ze zijn dit dubbel en dwars waard, maar dit vergroot dus wel het risico op diefstal. Wij hebben hier een handige veiligheidschecklist voor jouw e-bike. 

Goede verzekering

Hoe goed jij je e-bike ook vastzet: je moet in ieder geval een goede e-bike verzekering hebben, bijvoorbeeld van Diks.nl. Ook als hij verzekerd is wil je er natuurlijk alles aan doen zodat hij niet gestolen kan worden, maar het is in ieder geval fijn om dit achter de hand te hebben. Zelfs met de onderstaande voorzorgsmaatregelen komt het weleens voor dat een e-bike wordt gestolen. En dan is het wel heel prettig als je goed verzekerd bent!

GPS-tracker

Overal ter wereld je verloren spullen terugvinden? Dat kan met een goede GPS-tracker. Bij sommige e-bikes worden deze standaard ingebouwd, maar je kunt er natuurlijk ook gewoon zelf een aanschaffen en in de fiets verstoppen. Het is hierbij belangrijk dat de dief hem niet kan zien, anders verwijderen ze hem namelijk. Een GPS-tracker voorkomt niet altijd direct dat de fiets gestolen wordt, maar hij maakt het terugvinden wel makkelijker. Aan de andere kant weten fietsendieven ook dat steeds meer kostbare e-bikes een tracker hebben en dus zullen ze die op termijn steeds minder vaak stelen. Enne, ook als je even bent vergeten waar jij je fiets hebt geparkeerd is het fijn 😉

Licht- en geluidsignalen

Wanneer je probeert om een VanMoof e-bike te stelen, zal hij allerlei licht- en geluidsignalen maken. Hierdoor trek je als dief nogal wat aandacht naar je toe en dat is natuurlijk het laatste wat je wil als je iets doet wat niet mag. Slimme methode! Dit werkt overigens natuurlijk alleen als de fiets wordt gestolen op een drukke plek. Is er niemand in de buurt? Dan schrikt dit uiteraard minder af.

Verwijder de accu

Staat je fiets op een plek waar je er geen zicht op hebt, waar je de boel niet vertrouwt of als hij ergens een lange periode staat? Dan is het ook een idee om de accu eruit te halen. Deze accu’s zijn erg kostbaar en zonder de accu zijn veel (vooral zwaardere) e-bikes niet vooruit te branden. Laat ik mijn e-bike een nacht op een station staan of zijn we lang op vakantie? Dan haal ik de accu er altijd uit.

Dubbel slot en ergens aan vast

Dat je een fiets goed op slot moet zetten weet je waarschijnlijk wel. Maar het zal je verbazen hoeveel mensen hem ‘even’ open laten staan. Snel de kids afzetten, een pondje gehakt halen bij de slager of voor de deur bij je beste vriendin: zet hem ook daar altijd op slot! Niet alleen op het ringslot, maar ook middels een kettingslot ergens aan vast. Verwijder ook losse onderdelen zoals de fietscomputer en dure fietstassen. Dieven zijn gelegenheidswerkers en pakken vaak elke kans die ze krijgen.

Heb jij nog een goede truc om te voorkomen dat je e-bike wordt gestolen? Ik ben heel benieuwd. Praat met ons mee in de reacties onder dit artikel .

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

2 reacties

Mari -

Hier 3 elektrische fietsen en nooit gestolen gelukkig. Wat ik altijd doe: batterij mee naar binnen, ook al ga ik alleen even snel de winkel in.

Ook binnen op slot, laat de fiets nooit in het zicht in de tuin of voor de deur staan. Meerdere sloten gebruiken!

Zorg voor een paar irritante stickers, sommige stickers zijn irritant om er af te halen en dat maakt het minder interessant

Iris -

Handige tips! Bij mij is ie ook al een keer gestolen GPS tracker en een goede verzekering is vandaag bijna niet meer weg te denken als je een ebike koopt!

Reageer ook