fb
Damespraatjes Damespraatjes

Droog en beschadigd haar op vakantie voorkomen? Zo doe je dat!

Wat zijn jullie plannen voor de zomervakantie? Hebben jullie een mooie vakantie of reis gepland staan, of blijf je lekker in Nederland? Als je naar een zonnige bestemming gaat, is de kans groot dat je veel in het zwembad en/of aan het strand te vinden bent. Heerlijk! Al die zon, zout water en chloorwater horen bij het vakantiegevoel. Maar wat ik echt als een boer met kiespijn zou kunnen missen? Droog en beschadigd haar op vakantie! Ik had altijd een beetje het gevoel dat het er nou eenmaal bijhoort, maar na wat onderzoek heb ik ontdekt dat dit niet het geval is. Je leest het goed: droog en beschadigd haar op vakantie voorkomen? Het kan! Lees mee en ontdek hoe. 

Oorzaak van droog en beschadigd haar op vakantie

Om te weten hoe je droog en beschadigd haar op vakantie kunt voorkomen, is het essentieel om te weten wat de oorzaak hier van is.

  • UV-straling: De UV-stralen van de zon kunnen de natuurlijke oliën in het haar afbreken, waardoor het droog en broos wordt.
  • Zeewater: Het hoge zoutgehalte kan vocht aan het haar onttrekken, waardoor het droog en stug aanvoelt.
  • Zwembadwater: Chloor is een sterk ontsmettingsmiddel dat de natuurlijke oliën van het haar kan verwijderen en het haar poreus en kwetsbaar kan maken.
  • Hitte: De warmte en het zweet kunnen het haar uitdrogen en het gevoel van broosheid versterken.
  • Stylingtools met hitte: Föhns, stijltangen, krultangen en andere stylingtools op hitte kunnen het haar beschadigen en uitdrogen.
  • Luchtvochtigheid: Een hele hoge of juist hele lage luchtvochtigheid kan ervoor zorgen dat je haar anders aanvoelt dan thuis.

Voorkomen droog en beschadigd haar op vakantie

Nu we weten wat de oorzaak is, kunnen we kijken naar mogelijke oplossingen.

Beschermen tegen UV-straling

Gebruik tussen 12:00 en 15:00 uur een hoed. Kies daarnaast voor een haarproduct met een UV-filter erin. Een voorbeeld hiervan is de Bonacure Sun Protect-lijn van Schwarzkopf. Slim om dit rond de zomer standaard te gebruiken. Ben je deze producten vergeten te gebruiken of heb je alsnog last van ernstig beschadigd haar? Kies dan bijvoorbeeld voor een behandeling met de R-TWO-lijn.

Beschermen tegen zeewater

Het zoute zeewater zorgt voor stug haar. Ben je dol op een stoere beachlook? Dan laat je het zoute water lekker in je haar opdrogen. Ga je liever voor een wat meer gepolijste en gehydrateerde look? Spoel je haren na het zwemmen in zeewater dan af met zoet water. Geen douche in de buurt? Neem dan een fles kraanwater mee in je strandtas.

Beschermen tegen zwembadwater

Chloor kan het haar enorm aantasten. Spoel je haar na elke duik af met schoon water. Zo voorkom je geel-groene lokken en blijft je haar gezond.

Beschermen tegen hitte en luchtvochtigheid

Op vakantie is het nou eenmaal warm en heb je een ander klimaar, daar kun je helaas niet zo veel aan doen. Blijf je haar goed hydrateren met fijne haarproducten. En bedenk je: in Nederland is het vaak een stuk koeler!

Omgaan met stylingtools

Wil je er op vakantie op je paasbest uitzien? Dan heb je waarschijnlijk een föhn, krultang, föhnborstel en/of stijltang in je koffer gestopt. Vergeet in dat geval niet om ook een goede heat protector in je koffer te mikken. Dit bespaart je een hoop haar-ellende!

Praat mee

Uiteindelijk is het natuurlijk het aller belangrijkste dat je een onvergetelijke vakantie hebt! Welke van de bovenstaande tips om droog en beschadigd haar op vakantie voorkomen ga jij proberen? Ik ben heel benieuwd.

Meer te weten komen over de iconen in onze bovenste afbeelding? We vertellen je er graag alles over!

Afbeelding: Anna Demianenko on Unsplash

Reageer ook