fb
Damespraatjes Damespraatjes

Drie signalen dat het de goede kant op gaat met vrouwenemancipatie in Nederland

Als je nu kijkt naar de banen in de top van het Nederlandse bedrijfsleven dan zie je dat die vooral nog worden ingenomen door mannen. Maar de vrouwen zijn bezig met een mooie inhaalrace.

Vrouwen hoger opgeleid

Vrouwen zijn tegenwoordig hoger opgeleid dan mannen. Zo’n 26 procent van de vrouwen heeft een afgeronde hbo- of wo-opleiding. Voor mannen ligt dit zo’n tien procent lager omdat zij vaker een opleiding afronden op mbo-niveau. 

Full-time werkende vrouwen net zo vaak manager

Vrouwen die een voltijdbaan hebben, bekleden net zo vaak een managementfunctie als mannen met een voltijdbaan volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Ongeveer vier op de honderd vrouwen die werken, hebben een managementfunctie. Bij mannen is dit aantal negen op honderd. Volgens het CBS wordt het verschil veroorzaakt doordat vrouwen vaker deeltijd werken, vooral moeders met jonge kinderen hebben een part-time baan. De kleine groep moeders die een voltijdsbaan heeft, is juist net zo vaak manager als vaders met een voltijdbaan.

Jonge vrouwen verdienen meer

Jonge vrouwen in Nederland verdienen aan het begin van hun carrière meer dan mannen van dezelfde leeftijd. Voor het eerst in de geschiedenis is het inkomen van mannen en vrouwen van begin dertig nagenoeg gelijk.

Tussen de dertig en de veertig jaar ontstaat het grote verschil: mannen maken carrière en vrouwen blijven achter. Ook is bijna de helft van de vrouwen niet economisch onafhankelijk. Wat gaat er verkeerd?

Conclusie

De kansen voor de vrouwen liggen voor het grijpen! Maar willen we meer vrouwen blijvend in leidinggevende posities hebben dan moet er vooral iets gebeuren in het carriere perspectief tussen de 30 en 40 jaar. Dat zijn de jaren dat vrouwen vaak kinderen krijgen en besluiten om minder te werken en meer zorgtaken op zich te nemen. Is hier iets mis mee? Nee, dat zeker niet, maar wel als we echte gelijkheid willen voor man en vrouw. Dan zouden vrouwen er veel vaker voor moeten kiezen om full-time te werken.

Wat vind jij?

Hoe kunnen we er voor zorgen dat vrouwen ook na hun dertigste kans blijven maken op leidinggevende functies en meer gaan verdienen? Verplicht full-time werken verplicht stellen? We horen het graag. Laat je reactie achter in het formuliertje hieronder.

 

 

 

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook