fb
Damespraatjes Damespraatjes

Drie redenen waarom Kintsugi je nieuwe hobby zou moeten worden

kintsugi

Eerlijk gezegd had ik er nog nooit van gehoord. Maar het lijkt me geweldig. Kintsugi. Het klinkt erg Japans en dat is het ook. Het is de Japanse kunst om scherven van aardewerk met goud te lijmen. Dag na dag, week na week is de restaurateur bezig het object te reinigen, verzorgen, behandelen en uiteindelijk te verbeteren.

Hoe is Kintsugi ontstaan?

De geschiedenis van Kintsugi gaat terug naar de 15e eeuw. De Japanse Keizer kreeg zijn porselein teruggestuurd kreeg uit China,  maar dat was lelijk gereageerd met metalen klemmen. Zijn Japanse ambachtslieden werden ingeschakeld om met een mooiere oplossing te komen. En zo ontstond het repareren met echt goud: ‘kintsugi’.  Deze techniek werd zo populair onder verzamelaars dat er zelfs expres kostbaar servies werd kapot gegooid, zodat het gerepareerd kon worden via Kintsugi.

Wil je meer over Kinrsugi te weten komen? Bekijk dan ook zeker deze video!

Drie redenen waarom Kintsugi je nieuwe hobby zou moeten worden

1. Je creëert iets unieks. Het effect van de goudlijm op het aardewerk is prachtig en geeft onverwachte effecten. Als iets kapot valt zullen de breuken nooit op dezelfde plek zitten. Dit maakt het product dat je maakt uniek. Door het (slordig) lijmen van gebroken aardewerk en zo de breuken te benadrukken ontstaat er een nieuw product wat vaak nog mooier is dan het aanvankelijke product.

2. Je hebt een hobby die niemand anders heeft. Maar dat zal niet lang meer duren, want vermoedelijk inspireer jij de rest van je omgeving met je aardewerk schaaltjes, theepotten en borden. Hoe gaaf is dat!

3.  Imperfectie als een cadeau voor je persoonlijke ontwikkeling. Als Kintsugi je hobby is realiseer je je ook dat je door de tegenslagen je van jezelf een waardevoller mens kunt maken. Het werkt dan dus als een soort loutering. Céline Santini is een bekende Franse auteur die hier een boek over schreef, Kintsugi, de schoonheid van emotionele scherven. Toen Kintsugi op haar pad kwam, vielen haar passies voor schoonheid, persoonlijke groei en genezing samen. Haar missie: laten zien hoe je emotioneel kunt herstellen en daarna weer kunt schitteren.

Beginnen jouw handen te jeuken en zou je het liefst aan de slag willen gaan? We hebben wat rondgekeken op internet en kwamen verschillende webshops tegen waar je Kintsugi setjes kunt kopen. Het setje op de foto hieronder is verkrijgbaar bij cadeau-cadeau.nl.

Kintsugi iets voor jou?

Daar zijn wij natuurlijk heel benieuwd naar. Of repareer jij al aardewerk met gouden lijm? Dan zijn we heel benieuwd wat jouw ervaringen zijn en of het voor jou ook een spiritueel proces is. Laat het ons weten bij de comments onder dit artikel. Vinden we leuk :-).

 

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook