fb
Damespraatjes Damespraatjes

Drie grote misverstanden die er bestaan over het Vondelpark

Regelmatig word ik bijna overhoop gereden door fietsers als ik door het Vondelpark loop. Mensen met haast, die het Vondelpark gebruiken om snel van A naar B te komen. De grote ruime verharde paden nodigen ook wel uit tot lekker scheuren.  Zelf fiets ik er ook regelmatig op, maar toch is dit stuk wegdek niet alleen voor fietsers bedoeld. Sterker nog, ook honden mogen hier gewoon loslopen.

Misverstand 1. Het verharde weggedeelte in het park is een racebaan voor fietsers. De verharde paden zijn niet exclusief voor fietsers. Fietsers zullen dus echt rekening moeten houden met de wandelaars, die overal mogen lopen. Weinig fietsers weten dit en reageren super geïrriteerd op wandelaars. Ik zie het zelfs gebeuren dan toeristen enorm door fietsers worden uitgescholden. Ik schaam me dan kapot en verontschuldig me dan voor onwelkome gedrag van  de fietsende Amsterdammers!

Misverstand 2. Honden moeten aan de lijn. Tot 1953 was het Vondelpark eigendom van de Vereniging tot aanleg van een rij- en wandelpark. In dat jaar werd het park overgedragen aan de gemeente Amsterdam, die vanaf dat moment ook verantwoordelijk was voor het onderhoud en beheer van het park. Eén van de voorwaarden bij de overdracht was dat honden ten alle tijden los moeten kunnen lopen in het park. Zit je op je fiets? Houd er rekening mee dat er een loslopende hond voor je de weg over kan steken.

Op de speelplaatsen, Schapen- en Koeienweide mogen honden trouwens niet komen, evenals de Vondelweide in de periode van 1 april tot 30 september.

Misverstand 3. Het park heeft altijd Vondelpark geheten. Toen in 1865 het park werd geopend kreeg het de naam het Nieuwe Park. Twee jaar na opening werd er een beeld geplaatst van de dichter Vondel. In de volksmond werd het park toen al snel Vondelspark genoemd. En later werd dit Vondelpark.

Zonder al te belerend over te willen komen hoop ik dat dit artikeltje er toe bijdraagt dat de fietsers in het Vondelpark zich wat relaxter gaan gedragen ten opzichte van wandelaars en mensen met honden. Verdraagzaamheid heeft in Amsterdam altijd hoog in het vaandel gestaan en laten we deze houding blijven koesteren. En vooral blijven genieten van dit mooie stukje Amsterdam!

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook